jukilop 25.05.06, 15:25 jak Wasze dzieci miały usuwane zęby w znieczuleniu miejscowym?? czy stomatolog robił to w gabinecie czy tez w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
midger Re: usuwanie zębów 28.05.06, 23:03 Usuwanie zębów w znieczleniu miejscowym może sie oczywiście odbywać w gabinecie stomatologa. Niebezpieczeństwo w przypadku naszych dzieci polega na ryzyku zapalenie wsierdzia. Aby temu zapobiec nalez profilaktycznie podać antybiotyk (zazwyczaj amoksycylina w dawce ok. 50 mg/kg)na godzinę przed zabiegim i kolejna dawkę kilka godzin póżniej. Wizyta u dentysty to dla malucha stres, ale musimy nauczyć nasze dzieci regularności w kontrolach i leczyć najmniejsze nawet ubytki w zębach mlecznych! Do "prawdziwej" wizyty na fotelu dentystycznym trzeba niekiedy podchodzić kilka razy - wcześniej tylko przyzwyczajając maluch do stomatologa. Moj sym ma za soba już kilkanascie wizyt. Niestety niedowno byliśmy zmuszenie do zmiany lakarza byłem już raz z synem u mojej dentystki ( ona ma tez specjalizacje dzieciecą), ale pierwsze wrażenia nie były najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: usuwanie zębów 28.05.06, 23:17 mój syn ma 16 lat ma mieć wyrwany z ąb i natrafiam na opory stomatologów 2 z nich chce zaświadczenia od kardiologa że można wyrwać ząb w gabinecie a nie np. w szpitalu - tak to rozumioem z kolei mam pecha w Poznaniu gdzie mieszkamy kardiolodzy nie wydaja zaświadczen , wogóle mie wiedza jak sie zachowac w tej sytuacji mam nadzieje że jutro ten problem rozwiążę - prywatnie po wszystkim Wam opisze o IZW wiem i stosuję nawet gdy Marcin miał leczony ten ząb kanałowo Choć Europejskie standardy mówią że IAS < ASD nie należa do wad przy których stosuje się IZW ale doczytałam sie także że przed 2005 w standardach nie było mowy o IZW na przykład przy usuwaniu kamienia nazębnego , a wyobrażcie sobie że standardy 2005 roku mówią że należy (czyli wszystko może się zmienić - dlatego tez na tzw"czuja " ja profiklaktycznie stosuje antybiotyk (stomatologia) pozdrawiam magdalena Odpowiedz Link Zgłoś