Dodaj do ulubionych

wyniki moczu b wazne

01.06.06, 11:23
niedawno pisalam na forum corcia 2lata rano marudzi placze trzyma sie za
pipcie, zrobilam analize moczu bo lekarz kazala tylko clortimazol, byly
wyniki:
bialko 60mg%
krw.biale: gesto zalegaja powierzchnie
krw.czerw św.2-4 wpw wył 2-4
składniki mineralne liczne flora bakteryjn
lekarka przepisala antybiotyk ale nie kazala robic posiewu podaje malej juz 3
dobe pipcia jest mniej czerwona,lakarz nie powiedzial co malej jest????????
czy posiew mozna zrobic w czsie antybityku brania. co robic dalej?!
Obserwuj wątek
    • 222j444 Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 14:45
      infekcja dróg moczowych, podać antybiotyk do końca, koniecznie po kuracji
      kontrolną analizę moczu, jeśli w przyszłości historia się powtórzy dokładniejszą
      diagnostykę (chociaż usg j.brzusznej). Posiew (koniecznie z antybiogramem) w
      trakcie antybiotykoterapii nie zawsze wychodzi, ale watro zrobić jeśli nie
      będzie wyleczenia (czyli czystej analizy moczu) lub przy nawrocie dolegliwości w
      przyszłości.
    • ewajuliakrzys Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 15:16
      Wyleczyć a potem zrobić badania kontrolne i posiew. Proponuję witytę u
      neforologa z kompletem badań i historią choroby. Ważne jest aby zapobiegać
      nawrotom choroby. A neforlog poradzi co robić.

pozdrawiam
      Ewa
      • phantomka Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 16:39
        boze, co wy macie za lekarzy...jak mozna podawac antybiotyk bez stwierdzenia,
        jakie sa ew. bakterie? przeciez to podstawa przy wlaczaniu leczenia.
        • ewajuliakrzys Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 18:51
          ja też nie podałabym antybiotyku przed zrobieniem posiewu. Ale koleżanka pisze,
          że antybiotyk został już podany. I że pewnie działa skoro widać efekty.
          Robienie posiewu podczas podawania antybiotyku??? Nie polecam, bo wynik będzie
          zakłamany

• mami7 Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 21:09
          Lekarza nie bronię, ale tak się często robi, stety, niestety? Jak dziecko nie jest w dobrym stanie i wszystko eweidentnie wskazuje na zakażenied róg moczowych podaje się antybiotyk o szerokim spektrum.
    • madziulec Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 19:46
      Ogolnie tak:
      leukocyty wskazuja na infekcje w drogach moczowych, ale moga tez wskazywac na zwykle stany goraczkowe... i na przyklad odwodnienie.
      Krwinki czerwone: chorby mniazszu nerki lub drog moczowych albo ...np. skaze krwotoczna.
      Bialko - zwykle wskazuje na choroby przebiegajace z goraczka, ale moze wskazywac tez i na problemy z nerkami ale i na choroby naczyn zylnych.

Nie wiemy jakie byly to byly skladniki mineralne - a byloby to dosc wazne.

Ni ebawmy sie we wrozenie z fusow mile Panie.

Jesli cos sie dzieje, a dzieje sie ewidentnie - posiew natychmiast, ktory wskaze czy rzeczywiscie mamy do czynienia z problemami ze strony ukladu moczowego.
      Bez posiewu - jest to czytanie w szkalnej kuli.
      • marysiak176 Re: wyniki moczu b wazne do madziulec 01.06.06, 21:55
        Rany to mnie przestraszyłaś ...skaza krwotoczna, chryste , nerki ja juz nic nie
        wiem a do tego lekarz do dupy.., mała niema gąrączki nie miała, pokazywała na
        pipkę ze boli jutro mamy kontrolne badanie moczu, a jeszcze czy czerwona pipcia
        swiadczy o tym ze infekcja została niewyleczona?????
        kurcze co ja mam robic ?boje sie
        • madziulec Re: wyniki moczu b wazne do madziulec 01.06.06, 22:01
          Po pierwsze to spokowink
          Po drugie to napisalam to dlatego, ze akurat badanie ogolne moze wskazywac na BARDZO WIELE rzeczy, nie tylko an zakazenie ukladu moczowego, choc rzeczywiscie przy tych danych, ktore podalas - sa to pewne przeslanki, ze takie zakazenie jest.
          Na forum jest taka dziewczyna - maladorotka, ona z kolei ma przyklad innych problemow z dzieckiem, wlasnie corka i wiem, ze objawy bardzo podobne.

Jeszcze raz cche podkreslic - o zakazeniu ukladu moczwego mowimy dopeiro wtedy kiedy sa spelnione dwa warunki: leukocyturia w badaniu ogoilnym (czyli leukocyty w ilosci znamiennej w badaniu ogolnym) i bakterie w posiewie w ilosci wyzszej niz 10^4. Jesli chodzi o wasze badania nie mozemy pwoiedziec by te dwa warunki byly spelnione - bo nie mamy zadnych danych o badaniu posiewu moczu. W zwiazku z tym mowimy tylkoo leukocyturii.
          • marysiak176 Re: wyniki moczu b wazne do madziulec 01.06.06, 22:07
            a jakie to probllemy??/// czyli radzilabys mimo tego ze bierze antybiotyk
            zrobic posiew?
            • madziulec Re: wyniki moczu b wazne do madziulec 01.06.06, 22:24
              Oczywiscie ze zrob.
              Nie wiemy tak naprawde czy antybiotyk zostal wlasciwie dobrany - prawde mowiac w dosc dlugiej "karierze zakazen ukladu moczowego" mojego synka nigdy takiego antybiotyku z takiej grupy nie dostalismy...
              Wiec nie wiem czy to sa problemy z ukladem moczowym.

A co do tych innych problemow - mysle ze maladorotka sie odezwie sama. Zawsze bardzo pomaga.
            • mami7 Re: wyniki moczu b wazne do madziulec 02.06.06, 07:00
              Posluchaj, ten wynik z badania moczu; JEDNOZNACZNIE wskazywał na infekcje.
              Może rzeba byo jednak zrobić posiew i podać antybiotyk, a potem sparwdzic czy został dobrze podany. Dalsze czekanie pogorszyłoby jedynie stan dziecka.

Posiew to zrób po zakończeniu leczenia, no chyba, ze ewidentnie nie będzie poprawy w trakcie. Możęsz teraz kontrolnie zrobić ogólne badanie.

• przedszkolak2 Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 22:53
      Marysiak, spokojnie, wszystko jest ok.
      Leukocyturia + objawy kliniczne, bez wcześniejszego wywiadu i innych obciążeń,
      to najprawdopodobniej niepowikłana infekcja dróg moczowych, wymagająca
      rozpoczęcia antybiotykoterapii. Erytrocytami się nie trap, bo mogą towarzyszyć
      infekcji (zwłaszca przy zapaleniu pęcherza moczowego). Posiew dobrze byłoby
      pobrać przed włączeniem antybiotyku, ale w takim przypadku nie jest to
      konieczne: jego wykonaie zazwyczaj ze względów organizacyjnych opóżnia
      leczenie, a wyniki otrzymane z poślizgiem (bo inaczej być nie może), mogą się
      przydać dopiero przy ewentualnym niepowodzeniu pierwszej zastosowanej terapii.
      Rozpoczynasz leczenie jednym z kilku antybiotyków zalecanych w pierwszym
      etapie leczenia infekcji układu moczowego (zazwyczaj ten etap jest ostatni). Po
      zakończeniu leczenia badanie ogólne moczu (u swojego dziecka na tym bym
      poprzestała) i ewentualnie kontrolny posiew moczu ( małemu pacjentowi na
      wszelki wypadek bym zaleciła).
      Jeżeli infekcja nie ustępuje, wtedy leczenie w/g antybiogramu , ale jeszce bez
      paniki. Przedłużająca się, nawracająca infekcja wymaga poszerzenia diagnostyki.
      • madziulec Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 22:56
        Po zakonczeniu leczenia ZAWSZE robi sie posiew kontrolny. tak samo jak robi sie go w trakcie leczenia, po to by sprawdzic jego skutecznosc, o czym wiekszosc (czy nawet wszystkie) podreczniki do urlogii pisza wink

Pozdrawiam.
        • przedszkolak2 Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 22:58
          Drogi Madziulec,poszerz trochę literaturę i wzbogać ją w praktykę.
          • madziulec Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 23:02
            Poszerzam codziennie wink Ostatnio o bardzo ciekawa pozycje pt. Zakazenia ukladu moczowego u dzieci pod redakcja prof. dr hab. Anny Jung i dr. Janusza Zubera wink
            A takze Neflologie dziecieca, choroby nerek wink)

Coz, wiem moze niewiele, ale z fusow nie wroze wink
            • przedszkolak2 Re: wyniki moczu b wazne 01.06.06, 23:28
              Madziulec, podejrzewam ,że jesteś osobiście zaangażowana w leczenie dziecka i
              może z tego powodu trochę przewrażliwiona. Dzieci "urologiczne" prezentują
              powikłane zakażenia ukm, a więc u nich posiewy są koniecznością!
              Dziecko, o którym mowa w wątku wymaga szybkiego wyleczenia, a razie braku
              efektu poszerzania diagnostyki. Pobranie posiewu w obecnej chwili, w trakcie
              antybiotykoterapii- bez sensu. U ogromnej większości pacjentów po pierwszym
              przeleczeniu- sukces: objawy nieobecne, badanie ogólne moczu ok.Zlecasz dziecku
              posiew, zazwyczaj flora mieszana, bo niewielu matkom udaje się dobrze pobrać.
              Powtórka- flora mieszan. Itd, itd. Matka siwieje, dziecko nerwowe, żyją w
              poczuciu choroby. Nie dajemy za wygraną, pozostaje nakłucie nadłonowe, bo
              chcemy miec wiarygodny wynik posiewu. A dziecko zdrowe, tylko nie wie czemu go
              tak męczą. Taką nadgorliwością więcej krzywdy niż pożytku można zrobić. Tą
              zasadą kieruje się , lecząc własne dziecko. Niemniej jednak, jak napisałam
              wyżej, pacjentowi posiew zlecam.
              Jeżeli po pierwszej kuracji chory budzi moje zastrzeżenia, ciągnę diagnostykę.
              Dodam,że na zaniedbania w tej materii jestem szczególnie wyczulona, bo to
              właśnie do mnie trafiają ofiary żle leczonych infekcji ukm. Wiem jednak,że
              równie złe, jak niewłasciwe leczenie, jest wywołanie paniki już i tak
              przerażonej matki.
              • madziulec Re: wyniki moczu b wazne 02.06.06, 08:03
                Jestem bardziej przewrazliwiona na glupie rady, ktore tutaj sie wyczytuje i wrozenie z fusow i pisanie, ze dziecko NAPEWNO ma zakazenie ukladu moczowego. Ciekawe, ze bedac nefrologiem tak twierdzisz, nie wiedzac jaki jest posiew.

Co do rodzajow pobierania moczu - jak wiadomo naklucie nadlonowe stosuje sie u malych dzieci i tylko w szpitalu (moje dziecko np. mialo to tylko raz)...

Poza tym - dowalanie antybiotyku..w wypadku refluksu - co juz wiemy.. tak po prostu ... Tu wiemy, ze dziecko ma refluks, wiemy, ze MUSIALO wczesniej miec klopoty z ukladem moczowym.
                Ot, takie wlasnie doagnozy. Mozna potem juz od razu leciec i szukac dawcy nerek.

Serdecznie dziekujemy.
                I za takie porady z kul szklanych dziekujemy.
            • mami7 Re: wyniki moczu b wazne 02.06.06, 07:01
              Madziulec, ale nie robi się zwykle w trakcie leczenia posiewu.
              • madziulec Mami... 02.06.06, 07:59
                Robi sie...
                NIestety sie robi. Po mniej wiecej 2-3 dniach od rozpoczecia leczenia.
                A potem wlasnie po zakonczeniu.
                • mami7 Re: Mami... 02.06.06, 11:10
                  W takim razie, bywam na innym forum i nie leczę od ponad 4 lat dziecka.
          • madziulec Do Przedszkolaka... 01.06.06, 23:08
            By the way - prawde mowiac mamy juz dosc uczenia wiekszosci niedouczonych pediatrow co to jest nefrologia, udowadniania im, ze nasze dzieci sa chore, ze maja problemy z ukladami moczowymi i uczenia ich jakie sa satandardy zachowan (leki, badania, kolejnosc badan, koniecznosc ich wykonania badz nie).
            Mamy tez dosc uczenia pan w laboratoriach, ze sa standardy otrzymywania wynikow badan, ze badanmia po tygodniu to mozna sobie .. z nich samolocik zrobic i juz...

Taka jest prawda.
            Nawet najlepszy pediatra nie zna sie super na ukladzie moczowym, choc ma o tym pojecie. Najlepszy neurochirurg takze nie. Podobnie nefrolog nie jest okulista. I nie chcialabym, by takowy zajmowal sie leczeniem nerek mojego dziecka.

I to jest wlasnie ten problem. Z calym szacunkiem dla sluzby zdrowia, ktora jak widze reprezentujesz.
            • przedszkolak2 Re: Do Przedszkolaka... 01.06.06, 23:30
              Nie jestem niestety pediatrą.
              • przedszkolak2 Re: Do Przedszkolaka... 01.06.06, 23:33
                ale nefrologiem
                • phantomka Re: Do Przedszkolaka... 02.06.06, 00:15
                  My wlasnie czekamy na wyniki, zaczelo sie od czerwonej cipki - innych objawow
                  brak, apetyt swietny, tyje jak nigdy. Zrobilismy ogolny dwa razy, wyszedl
                  nieciekawy, pediatra od razu zalecila posiew, dzwonilam dzisiaj do
                  mikrobiologii i cos rosnie. Moja corka ma refluks, dlatego takie sprawy
                  podobnie jak Madziulec, traktujemy powaznie, chociaz my mamy duze szczescie do
                  lekarzy.
                  • przedszkolak2 Re: Do Przedszkolaka... 02.06.06, 00:21
                    Wy nie możecie tych spraw traktować niepoważnie.
                    • marysiak176 Re: Do Przedszkolaka. i wszystkich.. 02.06.06, 06:59
                      witam ponownie dzięki za wszelkie rady, troche mnie usokoiły słowa
                      przedszkolaka....dzis niose mocz do analizy...trzymajcie kciuki, mam nadzieje
                      ze sytuacja sie nie powtórzy ale bede wiedziała co robic dzieki pozdrowienia
                      ps. czy przed pobraniem moczu zalecane jest odkażanie rivanolem????????
                      Goska-
                      • mami7 Re: Do Przedszkolaka. i wszystkich.. 02.06.06, 07:06
                        Jesli robisz posiew to odkaż. Ale w sumie to nie wiem po co go teraz robić.
                        Ważne jest żebyś złapała strumień środkowy moczu, no i do sterylnego pojemnika.
                        Z badaniem ogólnym nie trzeba tak cudować.

Ja sie podpisuje pod wszystkim co napisał Przedszkolak2, choć ani pediatrą, ani nefrologiem nie jestem wink))

• piekielna24 Re: Do Przedszkolaka. i wszystkich.. 02.06.06, 08:19
                          Kurcze czytam i czytam, a ja dziś nawet moczu od córci nie potrafilam pobrać.
                          Przykleiłam ten woreczek niby prawidłowo a i tak wszystko w pieluchę poszło.
                          Badania pilne, a nawet nie mam co zanieść. Córka ma 14 miesięcy dżizes, jak to
                          zrobić?
                          • madziulec Piekielna... 02.06.06, 08:31

Sprobuj nie pobierac do woreczka to po pierwsze. Oczywiscie, ze dziecko nie bedzie chcialo na poczatku do jakiegos dziwnego nasczynia zrobic siusiu i moze to potrwac, ale warto. Badania z woreczka rzeczywiscie potrafia byc calkowicie niemiarodajne...

Ale jesli juz woreczek... to tylko do ogolnego i ... pewnie juz wiesz ze sa woreczki dla chlopcow i dla dziewczynek.
                            Trzeba po porstu przykleic go na SUCHA skowe zgodnie z instrukcja. Jesli skora bedzi elekko wilgotna - czasem woreczek sie odkleja.
                            • piekielna24 Re: Piekielna... 02.06.06, 08:39
                              Dzięki za info. My mamy tylko ogólne badanie moczu, bo nie wiemy dlaczego córka
                              przewlekle gorączkuje. Przykleiłam na suchą skóre, tylko że moja mała to
                              wiercipięta i z tym workiem na rowerku jęździła. Ja nie jestem w stanie jej
                              utrzymać, ona też z takim czymś miedzy nogami nie usiedzi. No cóż, będe dziś za
                              nią biegać z pojemniczkiem. smile
                              • madziulec Re: Piekielna... 02.06.06, 08:49
                                A zapielas na to pieluche?? Bo pielucha ochroni.
                                To takie wlasne doswiadczenie (tej, co jest zagorzala przeciwniczka woreczkow wink)))
                                • piekielna24 Re: Piekielna... 02.06.06, 08:54
                                  Oczywiście była w pełi ubrana
                                  • madziulec Re: Piekielna... 02.06.06, 08:56
                                    Moglas troche niedokladnie przykleic, wtedy coreczka w momencie ciusiania zalala klej, ktory jest na woreczku i on sie odklei, przez co mocz nie byl w woreczku tylko w pieluszce.

Dla pocieszenia pwoiem, ze przyklejenie woreczka to tez niezly trening.
                                • piekielna24 Re: madziulec widzę ze Ty w temacie - niestety 02.06.06, 09:08
                                  Czuje ze u małej pojawiły sie własnie jakies problemy z układem moczowym. Może
                                  zaczne od poczatku. 6 tygodni temu mała miała zapalenie ucha, był antybiotyk,
                                  a następstwem tego ogólne wyjałowienie (pleśniawki i grzybica- cały tyłek i
                                  siuśka czerwona) Plesniawek jakoś sie pozbyłam, natomiast z tylkiem nie za
                                  bardzo sie udało. Clotrimazol stosowałam 2 tygodnie, wszystko ładnie
                                  poschodziło. Pare dni później znowu wszystko czerwone. Dwa tygodnie temu znowu
                                  chora, bez antybiotyku sie nie obeszło, bo wysoka gorączka. Poprawa nastąpiła
                                  tylko i wyłacznie podczas brania antybiotyku. Znowu gorączka, mała marudna,
                                  wszyscy mówią że nieco schudła. Je tyle samo, pije dużo. Przebudza sie w nocy,
                                  czasami z płaczem. Siusia tak samo często, ze stolcem nie ma większych
                                  problemów. Dodam też że wychodzą jej 4 zęby, ale czy od nich można miec
                                  gorączke dwa tygodnie??? Myślę że ta ciągle czerwona siuśka, utrata masy i
                                  gorączka nie wróżą nic dobrego. W końcu sie wygadałam bo nasza pani doktor tak
                                  nie do końca wszystko bierze do serca. Aaaaa i mam jeszcze pytanie, czy to
                                  zapalenie może wystąpić po takim wyjałowieniu organizmu? Z góry dziekuje za
                                  odpowiedź. Pozdrawiam
                                  • madziulec Re: madziulec widzę ze Ty w temacie - niestety 02.06.06, 09:18
                                    Zeby to w ogole ciakwa sprawa - Myszol mial przez dwa tygodnie biegunke. Tez robilismy wszystkie badania, salmonella itp.

Rzeczywisci ejest tak, ze jesli dziecko ma goraczke i nie wiadomo skad to robi sie badania ogolne - wlasnie najprosciej mocz. To daje taki ogolny poglad. Ale jak juz pisalam wczesniej w tym watku - samo na przyklad badanie ogolne jesli jest nie w porzadku nie daje nam nic - bo moze oznaczac bardzo wiele rzeczy, a sa wskazniki, ktore tylko wskazuja, ze dziekco ma goraczke. Wiec nei trzeba sie denerwowac.

Wlasnie po to robi sie posiew. Jesli te dwa badania nie sa w porzadku i wiemy, ze pobieralismy posiew dobrze (ja bym tu mniej wiecej mowial tak - jesli jest bakterii do 10^3 to jest ryzyko, ze dziecko bylo zle przygotowane, jesli jednak wiecej - duze prawdopodobienstwo, ze jest zakazenie).

Po wyjkalowieniu organizm nie broni sie - moze bakterie wniknely droga wstepujaca - to bardzo czeste u dzieci z pieluchami - e.coli jest w kupce. Problem tylko polega na tym, ze zdrowew dziecko nie powinno zostac wtedy zakazone. Stad wykonuje si ebardzo proste tyez badanie - USG ukladu moczowego, by stwierdzic ew. nieprawidlowosci.

Mysle, ze w Twoim przypadku warto zrobic to badanie moczu, nawet i prywatnie - oczywiscie z posiewem. Bedziesz przynajmniej wiedziala na czym stoisz.
                                  • mami7 Re: madziulec widzę ze Ty w temacie - niestety 02.06.06, 10:21
                                    Woreczki są fatalne, ale lepiej ppobrac szybko w woreczek niż w ogóle!!!!
                                    Takie czekanie może się źle skończyć. Tymbardziej skoro masz zrobic tylko badanie ogólne moczu.
                                    Zrób do woreczka, a potem na spokojnie możesz próbować do kubeczka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka