arras-k 06.06.06, 12:27 Czy przy zabiegu na usunięcie przepukliny, bądż też przy jakimkolwiek innym zabiegu z narkozą małemu dziecku np. 2 letnimu, podaje sie zawsze "głupiego jasia" by dziecko wesołe pojechało na sale operacyjną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka_po_prostu Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 12:31 mój syn przed badaniem tomografem komputerowym miał podaną jedynie narkozę (dożylnie). A. Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 12:44 anka_po_prostu napisała: > mój syn przed badaniem tomografem komputerowym miał podaną jedynie narkozę > (dożylnie). __________- No tak, tylko przypuszczam, zę byłaś przy nim przez cały czas, a ja nie pojade na sale operacyjną i słyszałam, że dziecku przy matce podaje sie tego "głupiego jasia" i ono wtedy szczęśliwe odjeżdża bez mamy z pielęgniarką, nie ma wtedy jego płaczu i krzyku zwiazanego z rozstaniem z mamą. Maleństwo ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
ewazak3 Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 12:51 moj syn w wieku 6 lat mial najpierw zabieg wycinania pieprzyka z pachwiny a miesiac pozniej nastawianie reki po zlamaniu. za pierwszym razem dostal narkoze dozylnie jeszcze na sali przy mnie, i jak jechal na operacyjna to juz spal, za drugim razem uspili go dopiero na sali operacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka51 Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 13:43 Głupi Jaś czyli tzw.premedykacja podawana jest przed zabiegami operacyjnymi również po to aby zmniejszyć dawkę znieczulenia właściwego ,jakie daje sie podczas zabiegu. Podawanie premedykacji zależy od zwyczajów panujących w szpitalu a także od samego pacjenta.Jeżeli dzieciaczek jest spokojny,łatwo zniesie rozstanie z rodzicami to nie ma takiej konieczności. Z reguły dzieci przeżywają duży stres związany z pobytem w szpitalu,lepiej jest dziecku jeszcze w obecności mamy podać Jaśka. Odpowiedz Link Zgłoś
zzana Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 14:15 u mnie w słupsku podali, choć powiem szczerze że widok to nie był miły jak dziecko ma "zwidy". mnie było ogromnie żal mojej córeczki...myślę, że powinni (lekarz) spytać mnie czy dziecko sobie poradzi z rozstaniem, a nie poprostu dać "syropek"... Odpowiedz Link Zgłoś
mamarazydwa1 Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 15:30 Mój synek miał 2 lata i 4 m-ce jak miał operację na wnętrostwo. I najpierw przyszła pielęgniarka i dostał do wcześniej założonego wenflonu "głupiego jasia" i zaraz potem wzięła go na ręcę "zobojętniałego" na salę. Miał potem podaną narkozę, oddychał za niego aparat - ponoć przy tak małych dzieciach tak robią. Po godzinie na wpół obudzonego dostalam go z powrotem na kolana. A o 21.00 byliśmy już razem w domku, bo w tej klinice prowadzona jest chirurgia jednego dnia jesli z dzieckiem jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: do mamarazydwa1 06.06.06, 21:38 A ile trwało wybudzanie twojego synka jak ci go przywieźli?Co robił?Jak sie zachowywał?Mocno płakał?Kiedy zaczał być "normalny"?Co ty robiłaś aby mu ulżyć? Nosiłaś go na rękach?Bawiłas sie z nim?Kiedy zaczął normalnie chodzić?Jak długo odczuwał ból po takim zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś
myszka2250 Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 17:46 Mój mały jak miał 2 miesiące miał zabieg przecinano mu sciegna achillesa dostał głupiego jasia i pojechał na sale gdzie w kroplówce podano mu srodki przeciwbulowe mnie na sali niebyło niemożna było wchodzic i jak mi go przywiezli to był koszmar takie dziecko niewie co sie z nim dzieje płakał przeszło godzine tozn płakał wył jakby go z skury obdzierano niemogłam go uspokoic a co najsmiszniejsze teraz taki zabieg wykonuje sie z znieczuleniem miejscowym i nie na sali operacyjnej niemeczom tak dziecka i ja sie zastanawiam po jaką cholere mojego synka tak meczyli w kwietniu tego roku a w maju już robili zabieg z znieczuleniem miejscowym i niema teraz cyrków że niemoże 7 godzin jesc i wogule niewiem czy to na temat ale chodzi mi oto że wszystko zależy od szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
myszka2250 Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 17:49 i jeszcze dodam że były tego dnia 3 zabiegi i kazde dzieko dostało głupiego jasia jedno z dzieci miało ok 9 miesiecy a jeszcze chciałam przeprosic za ortografie Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 22:41 Mój mąz jest anestezjologiem. Jeśli masz ochotę, napisz na priv - chetnie odpowie na wszelkie pytania. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 06.06.06, 22:59 Dziękuję ) Przed chwila napisałam, zaraz powinien meil dojść. Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 07.06.06, 15:18 No a ja przesłałam odpowiedź Zajrzyj do skrzynki. Pozdrawiam serdecznie i głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: Zabieg u małego dziecka w znieczul.ogólnym 07.06.06, 15:38 Serdeczne podziękowania dla męża ) Odpowiedz Link Zgłoś