Dodaj do ulubionych

Ola - aaparzoch

09.06.06, 21:29
tak jak obiecałam podaje nazwe antybiotyku
Amoxicilinum
nazwa leku - HICONCIL - 500 mg ( ampułki - łatwe do połkniecia ) przepisała
pani dr. w celu podawania przed zabiegami stomatologicznymi (IZW)
choć ja w standardach europejskich wyczytałam że akurat ubytki przegrody
miedzyprzedsionkowej tego nie wymagają ( ale - przy wyrywaniu wolałam nie
ryzykować )
pozdrwiam - szczególnie Radka
Magda
Obserwuj wątek
    • aaparzoch1 Re: Ola - aaparzoch 10.06.06, 04:56
      Magdo. Serdecznie dziękuję. Juz wpisałam do kalendarza, podobnie jak Azimycin (
      ten antybiotyk z kolei podał mi Jacek, tata Mateusza), podobnież wielkości
      witaminy C. Im starsze dziecko, im więcej waży, tym więcej tych tabletek musi
      łykać. Ale pocieszam się, że z wiekiem jest także coraz bardziej rozsądne i
      mądrzejsze. Na dzien dzisiejszy mój Radek niestety sam bez przymusu zapewne nie
      przywiązywałby takiej wagi do tego, ale może się mylę. My niestety z jego wadą
      musimy na co wciąż mi zwracaja uwagę bardzo pilnować spraw stomatologicznych
      oraz profilaktyki IZW. Pozdrawiamy i trzymamy kciuki. Rodzinka Parzochów
      • driadea Re: Ola - aaparzoch 10.06.06, 10:30
        Ja brałam Duomox. Generalnie ważne jest, aby to był antybiotyk z grupy
        amoxycylin, ale sama nazwa rynkowa nie ma przecież znaczenia smile
        Pozdrawiam Was (i Waszych chłiopaków!) bardzo serdecznie smile
        • jukilop Re: Ola - aaparzoch 10.06.06, 13:59
          dzieki
          pozdrawiam Cie serdecznie tu nam najbardziej chodzilo o jak najmniejsze
          tabletki
          kiedyć Marcinowi przepisano tak wielkie że musiałam je dzielić na 2 a i tak
          miał probblem - były "TĘPE"
          pozdrawiam
          magdalena
    • ona73 Re: Ola - aaparzoch 10.06.06, 11:04
      Hejka! Czytam wasz post i tak sobie myślę że napiszę to co mi powiedziano w CZDz
      w Warszawie jak byłam ostatnio na kontroli.Miki ma stenoze z niedomykalnościa
      zastawki aortalnej i bardzo ważna jest u niego profilaktyka zapalenia
      wsierdzia.A że jesteśmy na etapie- wymiany klawiaturkismile z mleczaków na stałe
      więc bardzo mnie interesował temat podawania antybiotyku przed zabiegami
      stomatologicznymi.Lekarka powiedziała mi tak- przed każdym zabiegiem na 1 godz.
      albo amoksycilina/amoxiklaw, augmentin/- 100mg a ze Misiek uczulony jest na te
      leki - Rulid też w dawce jednorazowo 100mg. Tak samo przed innymi inwazyjnymi
      zabiegami.Dodam że Miki ma prawie 7 lateksmile Pozdrówka z Radomia!!!
      Danusia-mamusia.
    • aaparzoch1 Re: Ola - aaparzoch 10.06.06, 19:23
      Dzisiaj realizowałam receptę Radka na amoksycylinę w zawiesinie ( do wykonania)
      i farmaceutka podpowiedziała mi, że skoro juz Radek musi brać tyle tabletek
      jednorazowo to najlepiej według niej prosić o duomox 1000, bo w tej dawce jest
      rozpuszczalny. Do tej pory biorąc do przeliczeń wagę Radka i zalecane 50mg
      asmoksycylkiny na kg z moich obliczeń wychodziło mi przy duomoksie 500 ponad
      3,5 tabletki, a z uwagi na eksperymenty Radka z jej krojeniem zawsze
      rozkrajaliśmy 4. Mam nadzieję, że następna wizyta u stomatologa związana z
      koniecznością profilaktyki mnoże nie będzie u nas aż tak prędko ( odpukać).
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka