Dodaj do ulubionych

Badanie kariotypu

13.06.06, 21:36
Czy któraś z mam miała robione badanie kariotypu? Czy mogłybyscie napisać
kilka słów na ten temat. Czy jest ono wykonywane bezpłatnie, kto wystawia
skierowanie?
Pozdrawiam,
Kasia
Obserwuj wątek
    • ogis1 Re: Badanie kariotypu 13.06.06, 21:52
      Witam, badanie kariotypu ale dziecka??? Bo jeśli tak, to w naszym przypadku
      było badanie ze szpitala kardiologicznego w Bydgoszczy, nie płaciliśmy .
      A kto kazał zrobić badanie kariotypu??
      Pozdrawiam , Ewa mama Julki
      • agamama123 Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 08:27
        U nas w przypadku Kacpra krew miał pobraną na kardiologii CZD i przesłana do
        Instytutu Genetyki. Z kolejnym synkiem poszlismy do poradni genetycznej -
        mielismy skierowanie z Ośrodka Wczesnej Interwencji - i tam podczas wizyty
        pobrano krew.
    • monawk Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 08:30
      Skierowanie wystawia najczęściej lekarz pierwszego kontaktu - po stwierdzeniu u dziecka np. jakiś cech fenotypowych, które mogłyby wskazywać na jedną z wad genetycznych.
      Wiem, że w Instytucie Matki i Dziecka zaraz po porodzie, gdy jest podejrzenie jakiejś wady - lekarz tamtejszy kieruje mamę z dzieckiem do poradni genetycznej w IMiDz.
      Wtedy badanie jest oczywiście bezpłatnie - niestety trochę się na to czeka. Inaczej, jeśli robi się badanie kariotypu dziecka jeszcze w brzuszku, czyli badania prenatalne. Wtedy mamy w ciąży są traktowane priorytetowo (piszę na przykładzie IMiDZ w Warszawie).
      • agamama123 Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 08:39
        ja na wynik amniopunkcji czekałam 6 tygodni z tym, że powiedzieli nam na
        karowej, ze jesli beda jakieś wątpliwości to już po 3-4 tygodniach genetycy sie
        odezwą. Jeli nie tzn, ze wszystko jest ok.
        Tyle tylko, ze po porodzie powiedziano nam, ze amniopunkcja jest badaniem grubym
        i tak na prawde to wskarze niewiele wad (ZD, otwarte wady cewy nerwowej) I
        niestety kazano nam badanie powtarzać pobierając synkowi krew.
    • lewandowskalewin Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 12:26
      witam ja z mezem mielismy badanie kariotypu jest bezplatne skierowanie od
      lekarza rodzinnego jest tylko potrzebne na wyik sie czeka do 3 tygodni my
      mielismy roboine te badanie ze wzgledu na synka ma 11 wad jak pozniej sie
      okalalo z nami ok tylko synek chory nazwali to de nowo nie genetycznie szymi ma
      tez zadki zespol chromosonu18 ramienia dlugiego jesli chcesz pogadac zapraszam
      na gg 7694103 pozrdrawiam mam szymonka z tof i wielowadziem
    • basikrzy Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 19:47
      badanie kariotypu mieliśmy oboje z mężem (z powodu kilku niepowodzeń
      ciążowych), a potem w szpitalu po pierwszym zabiegu miał robione badanie nasz
      synek - wszystkie wyniki prawidłowe
      • cartwood Re: Badanie kariotypu 16.06.06, 20:51
        Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. Badanie kariotypu zaleciła doc. Dangel.
        Jakie są metody badania kariotypu, amniopunkcja, pobranie krwi dziecka,
        rodziców? Jeżeli jest jeszcze coś o czy powinnam wiedzieć, napiszcie proszę.
        Pozdrawiam i dziękuję
        Kasia
        • monawk Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 11:20
          Ale badanie kariatypu kogo?
          Jeśli dziecka jeszcze nienarodzonego, to zależy to od wieku ciąży. Do chyba 16 tc wykonuje się amniopunkcję, czyli pobranie wód płodowych. W nich znajdują się również komórki nienarodzonego jeszcze malucha. Następnie hoduje się je w laboratorium (dlatego trzeba czekać kilka tygodni), a potem bada. Pobranie wód płodowych to nakłucie brzucha, dlatego jest niewielkie ryzyko poronienia. Oczywiście lekarz pobierający kontroluje wszystko przez USG, tak aby nie ukłuć maluszka.
          Jeśli chodzi o zbadanie kariotypu rodziców lub dziecka już narodzonego, to pobiera się po prostu krew.
        • ogis1 Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 17:20
          JESZCZE JEST BADANIE KRWI Z PĘPOWINY,ale dziecka nienarodzonego/też jest to
          wkłucie się przez brzuszek mamy, przy pomocy USG. NIE PAMIĘTAM JAK TO BADANIE
          SIĘ NAZYWA, ALE BADANIE JEST RYZYKOWNE, DLA DZIECIĄTKA/może się zrobić skrzep i
          wówczas jest ryzyko niedotlenienia,niedożywienia, jak dobrze pamiętam/. Być
          może się mylę. Ale jeśli masz dostęp do internetu, to wejdź w na stronę
          www.google.pl i znajdź pod hasłem " badania prenatalne".
          Pozdrawiam Ewa, mama Julki malusiej, Marty i Oli

• basikrzy Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 17:35
            to się nazywa kordocenteza, ja to miałam w 37 tc, polega na nakłuciu brzucha
            matki i pobraniu krwi z pępowiny, ale u nas nie wyszło, bo lekarz oprócz krwi
            pobrał też wody płodowe i w pracowni genetycznej powiedzieli, że taki materiał
            nie nadawał się do badań, więc następne badanie kariotypu dziecka odbyło się
            już po narodzinach i po pierwszym etapie
            • cartwood Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 19:34
              Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Ponieważ teraz jestem w 34 tygodniu ciąży,
              przypuszczam, że może chodzić o kardocentezę. Czy badanie krwi dziecka po
              narodzeniu dostarcza równie wiarygodnych wyników co kardocenteza i na ile
              wiarygodne są wogóle wyniki takich badań. Pytam o to w kontekście planowania
              kolejnej ciąży.
              POzdrawiam,
              Kasia
              • ogis1 Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 19:55
                No, cóż? W naszym przypadku, to wyniki badania krwi dziecka po narodzeniu, /a
                konkretnie po 10 dniach/ wiele nie dało. Wynik dostaliśmy po prawie trzech
                miesiącach. Po rozmowie z genetykiem, stwierdził, że jest niepełny i należało
                by powtórzyć. Ale nam nie zależy, ponieważ nie planujemy kolejnego potomka.
                Nie wiem co Ci doradzić. Może porozmawiaj z lekarzem ginekologiem, napewno coś
                doradzi.
                pozdrawiam Ewa
              • monawk Re: Badanie kariotypu 18.06.06, 15:04
                Jeśli tylko wszystko jest pobrane poprawnie - to oczywiście jak najbardziej badanie jest wiarygodne: zarówno przed porodem, jak i po porodzie.
                Jeśli chodzi o kolejne ciąże, to kariotyp dziecka na nic Ci nie odpowie. Musiałabyś zrobić kariotyp swój i partnera. Wtedy dostaniesz odpowiedź, czy czasami nie macie jakiś translokacji w chromosomach, które pod jakimś względem mogą rzutować na przyszłe dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka