cartwood 13.06.06, 21:36 Czy któraś z mam miała robione badanie kariotypu? Czy mogłybyscie napisać kilka słów na ten temat. Czy jest ono wykonywane bezpłatnie, kto wystawia skierowanie? Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogis1 Re: Badanie kariotypu 13.06.06, 21:52 Witam, badanie kariotypu ale dziecka??? Bo jeśli tak, to w naszym przypadku było badanie ze szpitala kardiologicznego w Bydgoszczy, nie płaciliśmy . A kto kazał zrobić badanie kariotypu?? Pozdrawiam , Ewa mama Julki Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 08:27 U nas w przypadku Kacpra krew miał pobraną na kardiologii CZD i przesłana do Instytutu Genetyki. Z kolejnym synkiem poszlismy do poradni genetycznej - mielismy skierowanie z Ośrodka Wczesnej Interwencji - i tam podczas wizyty pobrano krew. Odpowiedz Link Zgłoś
monawk Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 08:30 Skierowanie wystawia najczęściej lekarz pierwszego kontaktu - po stwierdzeniu u dziecka np. jakiś cech fenotypowych, które mogłyby wskazywać na jedną z wad genetycznych. Wiem, że w Instytucie Matki i Dziecka zaraz po porodzie, gdy jest podejrzenie jakiejś wady - lekarz tamtejszy kieruje mamę z dzieckiem do poradni genetycznej w IMiDz. Wtedy badanie jest oczywiście bezpłatnie - niestety trochę się na to czeka. Inaczej, jeśli robi się badanie kariotypu dziecka jeszcze w brzuszku, czyli badania prenatalne. Wtedy mamy w ciąży są traktowane priorytetowo (piszę na przykładzie IMiDZ w Warszawie). Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 08:39 ja na wynik amniopunkcji czekałam 6 tygodni z tym, że powiedzieli nam na karowej, ze jesli beda jakieś wątpliwości to już po 3-4 tygodniach genetycy sie odezwą. Jeli nie tzn, ze wszystko jest ok. Tyle tylko, ze po porodzie powiedziano nam, ze amniopunkcja jest badaniem grubym i tak na prawde to wskarze niewiele wad (ZD, otwarte wady cewy nerwowej) I niestety kazano nam badanie powtarzać pobierając synkowi krew. Odpowiedz Link Zgłoś
lewandowskalewin Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 12:26 witam ja z mezem mielismy badanie kariotypu jest bezplatne skierowanie od lekarza rodzinnego jest tylko potrzebne na wyik sie czeka do 3 tygodni my mielismy roboine te badanie ze wzgledu na synka ma 11 wad jak pozniej sie okalalo z nami ok tylko synek chory nazwali to de nowo nie genetycznie szymi ma tez zadki zespol chromosonu18 ramienia dlugiego jesli chcesz pogadac zapraszam na gg 7694103 pozrdrawiam mam szymonka z tof i wielowadziem Odpowiedz Link Zgłoś
basikrzy Re: Badanie kariotypu 14.06.06, 19:47 badanie kariotypu mieliśmy oboje z mężem (z powodu kilku niepowodzeń ciążowych), a potem w szpitalu po pierwszym zabiegu miał robione badanie nasz synek - wszystkie wyniki prawidłowe Odpowiedz Link Zgłoś
cartwood Re: Badanie kariotypu 16.06.06, 20:51 Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. Badanie kariotypu zaleciła doc. Dangel. Jakie są metody badania kariotypu, amniopunkcja, pobranie krwi dziecka, rodziców? Jeżeli jest jeszcze coś o czy powinnam wiedzieć, napiszcie proszę. Pozdrawiam i dziękuję Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
monawk Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 11:20 Ale badanie kariatypu kogo? Jeśli dziecka jeszcze nienarodzonego, to zależy to od wieku ciąży. Do chyba 16 tc wykonuje się amniopunkcję, czyli pobranie wód płodowych. W nich znajdują się również komórki nienarodzonego jeszcze malucha. Następnie hoduje się je w laboratorium (dlatego trzeba czekać kilka tygodni), a potem bada. Pobranie wód płodowych to nakłucie brzucha, dlatego jest niewielkie ryzyko poronienia. Oczywiście lekarz pobierający kontroluje wszystko przez USG, tak aby nie ukłuć maluszka. Jeśli chodzi o zbadanie kariotypu rodziców lub dziecka już narodzonego, to pobiera się po prostu krew. Odpowiedz Link Zgłoś
ogis1 Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 17:20 JESZCZE JEST BADANIE KRWI Z PĘPOWINY,ale dziecka nienarodzonego/też jest to wkłucie się przez brzuszek mamy, przy pomocy USG. NIE PAMIĘTAM JAK TO BADANIE SIĘ NAZYWA, ALE BADANIE JEST RYZYKOWNE, DLA DZIECIĄTKA/może się zrobić skrzep i wówczas jest ryzyko niedotlenienia,niedożywienia, jak dobrze pamiętam/. Być może się mylę. Ale jeśli masz dostęp do internetu, to wejdź w na stronę www.google.pl i znajdź pod hasłem " badania prenatalne". Pozdrawiam Ewa, mama Julki malusiej, Marty i Oli Odpowiedz Link Zgłoś
basikrzy Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 17:35 to się nazywa kordocenteza, ja to miałam w 37 tc, polega na nakłuciu brzucha matki i pobraniu krwi z pępowiny, ale u nas nie wyszło, bo lekarz oprócz krwi pobrał też wody płodowe i w pracowni genetycznej powiedzieli, że taki materiał nie nadawał się do badań, więc następne badanie kariotypu dziecka odbyło się już po narodzinach i po pierwszym etapie Odpowiedz Link Zgłoś
cartwood Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 19:34 Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Ponieważ teraz jestem w 34 tygodniu ciąży, przypuszczam, że może chodzić o kardocentezę. Czy badanie krwi dziecka po narodzeniu dostarcza równie wiarygodnych wyników co kardocenteza i na ile wiarygodne są wogóle wyniki takich badań. Pytam o to w kontekście planowania kolejnej ciąży. POzdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ogis1 Re: Badanie kariotypu 17.06.06, 19:55 No, cóż? W naszym przypadku, to wyniki badania krwi dziecka po narodzeniu, /a konkretnie po 10 dniach/ wiele nie dało. Wynik dostaliśmy po prawie trzech miesiącach. Po rozmowie z genetykiem, stwierdził, że jest niepełny i należało by powtórzyć. Ale nam nie zależy, ponieważ nie planujemy kolejnego potomka. Nie wiem co Ci doradzić. Może porozmawiaj z lekarzem ginekologiem, napewno coś doradzi. pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
monawk Re: Badanie kariotypu 18.06.06, 15:04 Jeśli tylko wszystko jest pobrane poprawnie - to oczywiście jak najbardziej badanie jest wiarygodne: zarówno przed porodem, jak i po porodzie. Jeśli chodzi o kolejne ciąże, to kariotyp dziecka na nic Ci nie odpowie. Musiałabyś zrobić kariotyp swój i partnera. Wtedy dostaniesz odpowiedź, czy czasami nie macie jakiś translokacji w chromosomach, które pod jakimś względem mogą rzutować na przyszłe dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś