Dodaj do ulubionych

moczenie nocne a alarm wybudzeniowy

19.06.06, 10:32
mam prosbe do mam które u swoich dzieci stosowały te urządzenie, po jakim
czasie były efekty ( jesli były), jak dziecko tolerowało taki sposób "walki"
z moczeniem , jak długo stosowałyście ten aparat, jakie skutki po
odstawieniu, bardzo proszę o opinię na ten temat. Nadmienię ,że mam córkę 6
letnią, u której występuje moczenie pierwotne, wszystkie metody zawiodły,
badania są w porządku, a niechciałabym ją leczyć minirinem
Obserwuj wątek
    • anmys Re: moczenie nocne a alarm wybudzeniowy 20.06.06, 11:58
      Mam wrażenie ,że ten alarm jest tylko bardzo dobrze reklamowany przez te same
      osoby występujące na różnych forach , które tym handlują, chciałabym aby
      zgłosiły się mamy kórych dzieci to stosowały i są zadowolone z efektów
    • kobieta_wenus Re: moczenie nocne a alarm wybudzeniowy 24.06.06, 13:45
      U mojej 6-letniej córeczki alarm zadziałał idealnie, tzn. po ok. miesiącu
      potrafiła już przespać całą noc bez siusiania. Po około 2 tygodniach był
      nawrót, ale wtedy założyliśmy alarm na kilka nocy i znów było w porządku.
      Jestem zadowolona, moje dziecko też.
      • mariajolanta1 Re: moczenie nocne a alarm wybudzeniowy 24.06.06, 17:27
        A my od dwóch miesięcy bierzemy Imipramin tzn bierze nasza 6 letnia córeczka i
        zdarzyły się tylko 4 noce a przed braniem było ich znacznie więcej!!!!!!!!!!!
        • kobieta_wenus Psychotropy 24.06.06, 22:37
          No to współczuję dziecku, bo imipramina, to lek psychotropowy wywołujący szereg
          poważnych efektów ubocznych - radzę poszukać na internecie (w googlach jest
          sporo na ten temat) i naprawdę zastanowic się czy warto faszerować 6-letnie
          dziecko czymś takim. Zakładam, że dziecko nie ma ADHD i efekt otępnienia nie
          jest u niego potrzebny. Zatrzymanie oddawania moczu, to jeden z efektów
          działania tego leku. Osobiście, nie polecałabym takiego rozwiązania.
          • madziulec Imipramin - co to jest 24.06.06, 22:45
            Imipramin
            Imipramine hydrochloride

Antidepressivum ATC: N 06 AA 02
            Polpharma Wykaz: B

Działanie
            Trójpierścieniowy lek przeciwdepresyjny. Hamuje wychwytywanie zwrotne noradrenaliny ze szczeliny synaptycznej. Wykazuje umiarkowane działanie przeciwcholinergiczne obwodowe i ośrodkowe oraz słabe działanie przeciwhistaminowe. Lek o silnym działaniu przeciwdepresyjnym, w średnio silnym stopniu wzmaga napęd, wykazuje słabe działanie uspokajające i przeciwlękowe. Wykazuje umiarkowane działanie kardiotoksyczne. Zwiększa sekrecję prolaktyny. Wchłania się z przewodu pokarmowego w 50%, jest metabolizowany w wątrobie. Czynny metabolit - dezypramina wykazuje działanie psychotropowe. Końcowy wynik kliniczny jest wypadkową działania leku macierzystego i jego metabolitu. Silnie wiąże się z białkami osocza. T0,5 wynosi 10-16 h. Wydalany jest z moczem i kałem w ciągu 24 h. Przenika do mleka.

Wskazania
            Depresje endogenne z zahamowaniem, inne depresje z niezbyt nasilonym lękiem, mimowolne moczenie nocne, lęki nocne u dzieci.

Przeciwwskazania
            Nadwrażliwość na imipraminę. Nie podaje się łącznie z inhibitorami MAO. Ciąża i okres karmienia piersią, ostra faza zawału serca, ostre zatrucie środkami wpływającymi depresyjnie na o.u.n. (alkohol, leki nasenne, przeciwbólowe, psychotropowe), jaskra z wąskim kątem przesączania, gruczolak prostaty. Ostrożnie u chorych z podwyższonym ciśnieniem środczaszkowym, ze skłonnością do zatrzymywania moczu, z drgawkami w wywiadzie, w nadczynności tarczycy, u chorych leczonych hormonami tarczycy, w chorobie Parkinsona, w chorobach mięśnia sercowego i układu sercowo-naczyniowego, w stanach upośledzenia czynności nerek i wątroby. Nie zaleca się stosowania leku u dzieci poniżej 6 r.ż.

Działanie niepożądane
            Objawy atropinowe (suchość błony śluzowej jamy ustnej, zaburzenia akomodacji, zaparcie, zatrzymanie moczu), zaburzenia ze strony układu nerwowego (drętwienia, neuropatie obwodowe, ataksja, objawy pozapiramidowe, drgawki). Objawy psychiatryczne: zaburzenia świadomości z halucynacjami, dezorientacją (szczególnie u pacjentów w podeszłym wieku), bezsenność, niepokój ruchowy, lęk, omamy i urojenia, zaostrzenie przebiegu psychozy. Zaburzenia sercowo-naczyniowe (ortostatyczne niedociśnienie, nadciśnienie, tachykardia, arytmia aż do migotania komór, zmiany w zapisie EKG). Objawy dyspeptyczne. Rzadziej: alergiczne odczyny skórne, zaburzenia układu krwiotwórczego (agranulocytoza, trombocytopenia eozynofilia), upośledzenie czynności wątroby, żółtaczka. Zaburzenia endokrynologiczne: zaburzenia miesiączkowania, spadek libido, ginekomastia, zmniejszenie lub zwiększenie stężenia glukozy we krwi, zespół nieprawidłowego wydzielania ADH. Lek może działać teratogennie.

Interakcje
            Nie należy podawać leku jednocześnie z inhibitorami MAO. Między podaniem inhibitorów MAO a leczeniem imipraminą należy zastosować 2-tygodniową przerwę. Nasila działanie środków wpływających depresyjnie na o.u.n. (barbiturany, alkohol, narkotyki, inhibitory MAO), leków przeciwcholinergicznych, przeciwhistaminowych oraz sympatykomimetyczne działanie amin katecholowych. Osłabia działanie niektórych leków hipotensyjnych (guanetydyna, rezerpina). Diuramid i hormony tarczycy nasilają siłę działania imipraminy. Cymetydyna może zwiększać stężenie imipraminy we krwi.

Dawkowanie
            Dorośli: w leczeniu ambulatoryjnym 50-100 mg/dobę w 3 dawkach, w razie potrzeby zwiększając dawkę do 150-200 mg/dobę; leczenie podtrzymujące w dawkach 50-150 mg/dobę ; u chorych hospitalizowanych początkowo 100-150 mg/dobę w podzielonych dawkach, zwiększając następnie stopniowo dawkę o 25 mg - 200 mg/dobę, maksymalnie do 300 mg/dobę, po uzyskaniu poprawy dawki stopniowo zmniejszać; osobom w podeszłym wieku podaje się 10-50 mg/dobę. Dzieci: 2-7 r.ż. zazwyczaj do 20 mg/dobę w 4 dawkach, 8-14 r.ż. do 50 mg/dobę w 4 dawkach, 15-18 r.ż. do 75 mg/dobę w 3-4 dawkach.

Uwagi
            W trakcie długotrwałego leczenia należy okresowo kontrolować obraz krwi, czynność wątroby i nerek, przy narastaniu poziomów mocznika i kreatyniny konieczne jest przerwanie leczenia. Podczas zażywania leku nie należy prowadzić pojazdów, obsługiwać urządzeń mechanicznych w ruchu, pić alkoholu.
    • mamagota Re: moczenie nocne a alarm wybudzeniowy 31.03.20, 17:43
      Moj syn skonczy 12 lat w maju.Nie mial suchych nocy od urodzenia. Mial badania urologiczne jak mial 6 lat lacznie z cewnikowaniem ,wszystko bylo poprawne. Probowalismy wszystkiego- przeczekac, terapii hormonalnej; terapii homeopatycznej; terapii Bacha ( mieszkamy w Anglii)- nic nie pomagalo. Budzilismy w nocy ; spal bez pieluch pare lat, wszystko mokre a on spal dalej ; przez ostatnie 2 latach sypial w majtkach pieluchowych bo juz nie wyrabialam itd itd - moczenie czsem bylo dwukrotne w czasie jednej nocy.W styczniu spropowalismy alarmu Malem. Bylam bardzo sceptyczna bo probowalam tego ze starszym synem jak mial 5 lat i nie wyszlo.On mial moczenie typowo stressogennne jak poszedl do szkoly jako pieciolatek (Anglia),przeszlo po roku. Kosztowalo to £40 ,zaparlam sie - spalam z nim w pokoju. Alarm dzwoni jak majtki sa mokre. N apoczatku budzil sie, ale byl tak nieprzytomny ,ze nie chcial wstawac ale go prowadzilam do lazienki, przebieral sie, dolaczal alarm do majtek.Zakladal podwojne - do pierwszych byl dolaczony alarm ,a drugie trzymaly aby sie nie odczepil. Postaram sie dolaczyc zdjecie digramu ktory prowadzil. Pierwsze 3 noce byly mokre ,3 suche i znow mokra noc.Drugi tydzien byl suchy, a w trzecim mial 2 noce mokre. Zaczelismy 13 stycznia 2020 i moj syn przesypia noce i wszystkie sa suche - dzis mamy koniec marca. Pisze bo jestem zdumiona efektami i mam nadzieje ze pomoge jakiemus dziecku. Mysle ze tez mu brakowalo sygnalu do mozgu i to pracuje to troche jak odruch Pawlowa. Przepraszam za trzcionke ale nie mam polskich liter.Jesli ktos mialby pytania to cghetnie podziele sie swoimi doswiadczeniami.
    • mamagota Re: moczenie nocne a alarm wybudzeniowy 31.03.20, 17:45
      Zalaczam chart ktory moj syn prowadzil.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka