kikawro 02.07.06, 10:45 odkryłam mały guzek w okolicy brodawki u mojego 1,5 miesięcznego synka, co to może być??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izex Re: guzek w piersi u dziecka 02.07.06, 10:49 u tak malego dziecka to nie wiem co to moze oznaczac. u mojego 8 letniego syna tez wyczulam guzik w piersi i poszlam z tym do lekarza to powiedzial ze to normalne w okresie dojrzewania Odpowiedz Link Zgłoś
lejla7 Re: guzek w piersi u dziecka 02.07.06, 11:58 Hej. Mojemu synkowi tez sie zrobil taki guzek jak mial ok 1,5 m-c pediatra powiedziala ze to odczyn hormonalny i kazala robic oklady z ryvanolu troche nalac na gazik i potrzymac. niestety u nas to nie pomoglo i guzek robil sie troche wiekszy dostalismy skierowanie do chirurga dzieciecego Pani doktor umiejetnie nacisnela mu brodawke i trysnelo mleko o dziwo nawet duzo tego bylo. wizyta trwala moze 5 min dzis maly ma ponad 4 m-c i od tamtej pory nigdy juz mu sie to nie powtorzylo Odpowiedz Link Zgłoś
komputer38 Re: guzek w piersi u dziecka 03.07.06, 15:36 U mojej wtedy 9 miesięcznej córuni też wyczułam guzek bardzo się wystraszyłam,poszłam z małą do lekarza i lekarz powiedziałmi ,że to normalne jak przestanę karmić piersią to samo zaniknie.Teraz Sarunia ma 11 miesięcy od 3 tygodni nie ssie cyca i guzek znika.Nie martw sie wszystko będzie dobrze.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malinna75 Re: guzek w piersi u dziecka 03.07.06, 21:03 Moja Mała jak miała 3 tygodnie miała powiększone cycuszki. Dostałam skierowanie do chirurga dziecięcego z podejrzeniem ropnia sutków. Pani chirurg nacisnęła brodawki, ale nic nie wyleciało. Poradziła robić okłady z altacetu - 4 razy w ciągu doby po ok.15 minuy, ale przed tym posmarować skórę grubą warstwą wazeliny, żeby się nie wysuszyła. Mieliśmy obserwować, czy nie robi się stan zapalny (mocne zaczerwienienie) lub wysięk ropy bądź mleka. Gdyby to nastąpiło mieliśmy natychmiast jechać do niej. Na szczęście nic takiego nie wystąpiło, tydzień później byliśmy na wizycie kontrolnej. Stwierdzono zmniejszanie się cycuszków i już mieliśmy zaprzestać robienia okładów. Parę dni później te zgrubienia całkiem znikły. Pani doktor powiedziała, że to z moich hormonów, których jest nadmiar w moim mleku i że to jest bardzo powszechne zarówno u dziewczynek, jak i u chłpców i może występować nawet tak długo jak długo się karmi piersią. Jeżeli nie ma oznak zapalenia, to należy to traktować jako zjawisko fizjologiczne. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: guzek w piersi u dziecka 03.07.06, 21:22 Powiekszony gruczol. Wybierz sie do lekarza i sama nie rob zadnych okladow z rywanolu. Takie rzeczy powinien zobaczyc lekarz i to on wydaje ew. zalecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bronekpoland Re: guzek w piersi u dziecka 21.04.14, 14:30 Witam. Dzisiaj u mojego 7 letniego syna wyczułem mały guzik wielkości ok 1cm.Jest on pod sutkiem.Brodawka jest delikatnie wklęsła.Co to moze byc? Odchodzimy z żoną od zmysłow. Mowi ze go to nie boli. Jutro jade z nim do szpitala,ale dzisuaj musze cos wiedzieć. Dzieki za odpowieć. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiam1 Re: guzek w piersi u dziecka 27.05.14, 22:02 witam, ja tydzień temu też wyczuła guzek u 7 letniego syna, również pod brodawką, ma ok. 0.5 cm, jest przesuwalny, miękki, bardzo się niepokoję, czy ktoś wie co to może być,? Co lekarz powiedział na guzek u Waszego syna? W piątek mamy usg ale strasznie się denerwuję, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tojagazetowa Re: guzek w piersi u dziecka 27.05.14, 22:17 to może być powiększony gruczoł, czy dziecko je dużo kurczaków? jeśli tak to odstawić, samo zniknie, kurczaki mogą być na paszy z hormonami. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiam1 Re: guzek w piersi u dziecka 27.05.14, 22:28 generalnie syn mało je mięsa, więcej jajek....mieszkamy obok magazynu gdzie sprzedaje się pasze, i czasem te zapachy czuć intensywnie - zapach paszy... Odpowiedz Link Zgłoś
lidiam1 Re: guzek w piersi u dziecka 04.06.14, 12:37 witam - jesteśmy po badaniu usg - okazało się że to ginekomastia - przerost gruczołu pachowego, piszę gdyby ktoś szukał odpowiedzi na taki objaw: syn w lipcu zacznie 7 lat...czeka nas wizyta u endokrynologa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś