Dodaj do ulubionych

Kiedy ortodonta? ...

04.07.06, 12:45
Mam pytanie do matek ktorych dzieci maja wade zgryzu, kiedy najwczesniej
poszlyscie z dzieciakiem do ortodonty, od kiedy wogole warto zaczac leczyc
wade zgryzu. Pytam bo chociaz moj synek ( 2 latka) ma w miare ladne zabki to
problemem jest to ze gorne jedynki ma ciut wysuniete do przodu. Rok temu
pediatra zasugerowala tylko odstawic smoczek, na szczescie ten juz odstawialm
gdy maly mial 11 msc, jedynie pil czasem herbatke z butelki ze smoczkiem,
jednak i to szybko poszlo w odstawke( 14msc). Zabki jednak rosna i widac ze
sa nie dokonca rowne. CZy ktoras z was miala badz ma taki sam problem? a moze
znacie jakis lekarzy ortodontow ktorzy mogliby mi poradzic?
Obserwuj wątek
    • lola973 Re: Kiedy ortodonta? ... 04.07.06, 13:34
      Witam. Według moich informacji pierwszy raz do ortodonty dopiero przy zębach
      stałych, z moim synkiem poszłam gdy miał dwie jedynki górne i powiedzieli, że
      do leczenia musi mieć wszystkie zęby stałe (mniemam, że chodzi im ozęby
      przednie). Póki co wszyscy zalecają przede wszystkim gryzienie twardych
      pokarmów typu: skórki z chleba, precle, całe jabłka-bez krojenia i cóż chyba
      jeszcze dziecko musi dłuuuuugo żuć. Więc wydaje mi się, że masz jeszcze troszkę
      czasu. Powodzenia.
      • aga55jaga Re: Kiedy ortodonta? ... 04.07.06, 13:41
        lola973 napisała:

> Witam. Według moich informacji pierwszy raz do ortodonty dopiero przy zębach
        > stałych, z moim synkiem poszłam gdy miał dwie jedynki górne i powiedzieli, że
        > do leczenia musi mieć wszystkie zęby stałe (mniemam, że chodzi im ozęby
        > przednie). Póki co wszyscy zalecają przede wszystkim gryzienie twardych
        > pokarmów typu: skórki z chleba, precle, całe jabłka-bez krojenia i cóż chyba
        > jeszcze dziecko musi dłuuuuugo żuć. Więc wydaje mi się, że masz jeszcze
        troszkę
        >
        > czasu. Powodzenia.

mojej siostrze powiedziano że musi najpierw mieć wszystkie zęby stałe - fakt
        jak inaczej założysz aparat?
        • angami Re: Kiedy ortodonta? ... 04.07.06, 13:43
          Moj synek ma juz prawie wszytskie zabki, poza tymi z tylu co wyrastaja pozniej
          • lola973 Re: Kiedy ortodonta? ... 04.07.06, 13:51
            W tym wypadku chodzi nie o zęby mleczne tylko już stałe. Dziecko do leczenia
            ortodontycznego musi mieć zęby stałe, bo tylko takie się leczy ortodontycznie.
            Ja ostatnio dowiedziałam się, że najważniejszy jest prawidłowy rozwój szczęki,
            a co za tym idzie dobre zachowanie zębów mlecznych. Więc jedyne co Wam zostaje
            to dbać o mleczaki i żuć, żuć i żuć.
    • jola_ep Re: Kiedy ortodonta? ... 04.07.06, 22:09
      > Mam pytanie do matek ktorych dzieci maja wade zgryzu, kiedy najwczesniej
      > poszlyscie z dzieciakiem do ortodonty

5 lat. Zawsze możesz iść, aby porozmawiać o swoich wątpliwościach.

> od kiedy wogole warto zaczac leczyc
      > wade zgryzu.

Zależy jaką.
      Wada może być do leczenia aparatem "czynnościowym" - ruchomym. Chodzi np. o prawidłowy układ żuchwy. Wtedy leczenie zaczyna się przy stałych jedynkach (może dwójkach też? nie pamiętam). Ale jeśli chcemy leczyć z NFZ należy wziąć pod uwagę kolejkę do apratu - nawet kilka lat. Wtedy trzeba na "aparat" zapisać się wcześniej.
      Wada może też być do leczenia aparatem stałym ("krzywe zęby") - wtedy czeka się do wyrżnięcia stałych zębów.
      Albo wada może wymagać obu tych aparatów - ruchomego i potem stałego.

O ile ze stałym można poczekać, to leczenie ruchomym ma sens tylko w fazie wzrostu/rozwoju dziecka (12? 13? 14? lat)

Pozdrawiam
      Jola
    • mela-blonda Re: Kiedy ortodonta? ... 04.07.06, 22:58
      Mój syn ma wrodzony przodozgryz, więc ja byłam już jak miał ok. 2 lat. Dostał płytkę przedsionkową.
      Pierwsze aparaty dopiero na stałe zęby to fakt. Idź do ortodonty i się poradź.
    • andrzej7813 Re: Kiedy ortodonta? ... 04.07.06, 23:06
      ja byłam ze swoją mała jak miala 8 lat leczę ja od roku i jest poprawa bylam
      wcześniej to powiedziała że trzeba poczekać aż wyjdą jej przednie stałe zęby
      pozdrawiam agnieszka
    • benitaa2 Idź już. 05.07.06, 07:27
      Nie musi mieć zębów stałych żeby zacząć leczenie.Idź juz do ortodonty w
      zależności od wady są różne sposoby leczenia,a nie tylko aparat.
      • aniaop Re: Idź już. 10.07.06, 18:17
        Pewnie, ze nie musi miec zebow stalych. Moja corka dostala plytke
        przedsionkowa, jak miala 2 lata a teraz majac 4,3 od 3 miesiecy nosi aparat
        ruchomy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka