marva 05.07.06, 10:32 Witam na forum. Mam pytanie : czy zwykłe badanie moczu wykrywa zakażenie układu moczowego, czy nalezy zrobic posiew? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorkapoz Re: zum 05.07.06, 11:30 poziom leukocytów na to wskazuje a posiew się robi żeby zobaczyć jaka bakteria wywołuje zum i jaki zastosować antybiotyk (pokazuje to antybiogram) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zum 05.07.06, 12:49 Blad!!!! Zakazenie ukladu moczowego to spelneinei DWOCH czynnikow jednoczesnie: leukocyty w badaniu ogolnym i bakterie w ilosci znamiennej (czylki minimum 10^4) w posiewie. Oczywiscie mowimy o prawidlowo pobranym posiewie. Moze sie zdarzyc, ze dziecko bedzie mialo leukocyty w badaniu ogolnym, a nie bedzie to zakazenie ukladu moczowego. Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: zum 05.07.06, 21:39 o wlasnie, mamy lekocytoze i wlasnie kombinuje jak pobrac mocz do badania. czego przyczyną moze być podwyzszona ilosc leukocytów oprocz bakterii w moczu? Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: zum 05.07.06, 21:48 czasami zdarza sie przy okazji jakiejś infekcji, czasami z powietrza. Ale, jesli się pojawią, przy dobrym stanie ogolnym dziecka, to koniecznie trzeba szybko powtórzyc to badanie. Niestety leukocyty w moczu zwykle wróżą zakażenie układu moczowego. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Najczęstsze przyczyny leukocyturii: 05.07.06, 21:56 Zakażenie nerek i dróg moczowych: odmiedniczkowe zapalenie nerek stany zapalne miedniczek nerekowych stany zapalne moczowodów stany zapalne pęcherza moczowego stany zapalne gruczołu krokowego stany zapalne cewki moczowej Niebakteryjne choroby nerek: śródmiąższowe zapalenie nerek jako wynik reakcji na leki (aminoglikozydy, cefalosporyny, tuberkulostatyki, sulfonamidy, leki diuretyczne, niesterydowe leki przeciwzapalne, fenacetyna, sole litu, azatiopryna, cyklofosfamid), toksyny, jady egzogenne, czynniki fizyczne ostre kłębuszkowe zapalenie nerek choroby kłębuszków nerkowych w przebiegu chorób wieloukładowych zespoły nerczycowe ostra niezapalna niewydolność nerek Przyczyny pozanerkowe: wysiłek fizyczny stany gorączkowe odwodnienie przewlekła niewydolność krążenia zmiany zapalne narządów sąsiadujących z układem moczowym Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: Najczęstsze przyczyny leukocyturii: 05.07.06, 22:50 aha, zapomnialam podac ze ma podwyzszony poziom leukocytów we krwi, ogolnie cała morfologia "do dupy". Zelazo 17!(norma od 53). Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Tabaluga... 05.07.06, 23:03 A co maja leukocyty we krwi do zakazenia ukladu moczowego???? Sorki, ale przy zakazeniach ukladu moczowego bada sie MOCZ a nie krew. Ja wiem, ze to niewielka roznica, ale jednak dzieciom, szczegolnie dzieciom, robi spora roznice ze wzgledu na sposob pobrania. Odpowiedz Link Zgłoś
olahabe Re: zum 05.07.06, 21:49 Może przebiegać bez śladu w badaniu ogólnym moczu. Mój syn w wieku 2ch m-cy miał zum, a JEDYNYM objawem było 11 tys. leukocytów. Poza tym bobo było w takiej formie, że z izby przyjęć chcieli nas eksmitować, bo nikt nie dawał wiary, że to może być to. Dodam, że w posiewie wyszły bakterie dopiero po bolesnym, koszmarnym cewnikowaniu. Na szczęście badania w kierunku refluxu były ok i od tamtej pory mamy już spokój z tymi tematami. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: zum 05.07.06, 22:02 Sorry, ale nie rozumiem, skoro to był jedyny objaw-czyli podwyższone leukocyty w krwi- to po co byłas z 2 miesięcznym dzieckiem w szpitalu? Nie czepiam się )), zainteresowało mnie tylko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: zum 05.07.06, 22:51 nas wlasnie tez skierowali do szpitala na badania, widocznie w przychodni sie nie znają czy ja/ mamy tez zrobic crp. Mzoe znacie normy? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zum 05.07.06, 23:06 Mylisz dwie rzeczy i dwie sprawy - krew i mocz. ZUM to jast zakazenie ukladu moczowego.. I wtedy sa leukocyty w MOCZU. I podwyzszona ilosc leukocytow we krwi nijak sie ma do tego. Natomiast krew: Wzrost ilości krwinek białych (leukocytoza) może być spowodowany przez: stany zapalne miejscowe i uogólnione niektóre choroby zakaźne choroby nowotworowe zatrucia, urazy, stan po operacji niektóre białaczki leki - adrenalina, hormony sterydowe, związki litu nałogowe palenie papierosów Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: zum 06.07.06, 12:47 ok rozumiem, u nas mamy wysoki poziom leukocytow we krwi i mielismy zbadac mocz czy to sie powtorzy w moczu.Na szczescie w moczu wszystko ok. Bylismy dzis na badaniach w szpitalu zeby znalezli inna przyczyne tak słabej morfologii.czekamy na wyniki.Nasza lekarka podejrzewala wlasnie ZUM ale widac to nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zum 06.07.06, 13:01 To chyba czytala w szklanej kuli ta lekarka, nie majac wynikow moczu, majac jedynie wynikio krwi podejrzewac zakazenie ukladu moczowego... Hmm. Trzeba niezle sobie pokombinowac, naprawde... Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: zum 06.07.06, 13:31 madziulec, mój syn przebył zum jak miał 2 tygodnie. leukocyty były w normie, dopiero posiew wykazał obecność e-coli. ostrzegam mamy, które uspokoił dobry wynik badania ogólnego moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: zum 06.07.06, 13:43 no wlasnie, powinna nam dac skierowanie na posiew.My juz kiedys walczylismy z bakteriami i to dosc dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zum 06.07.06, 15:50 Tabaluga - posiew krwi??? Przeciez Ty caly czas piszesz o wynikach krwi.... A te nijak sie maja do zakazenia ukladu moczowego. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zum 06.07.06, 15:49 Poniewaz bakteriuria jest jedna z postaci zakazenia ukladu moczowego... Czyli wartoi robic posiew moczu przy robieniu badania ogolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
olahabe Re: zum 06.07.06, 22:38 Odpowiadam z poślizgiem- w szpitalu wylądowaliśmy, bo mieliśmy panią pediatrę z niesamowitą intuicją, dla której 11 tys. leuko było powodem do robienia specjalistycznych badań. Ponieważ w normalnie pobieranym moczu wychodziła escherichia coli, posłała nas na cewnikowanie do szpitala, dla pewności, no i dalej było, jak napisałam. Sprawa ciągnęła się zresztą od urodzenia, bo po porodzie biedak miał ogromną leukocytozę we krwi (20 tys.), co zostało zignorowane przez szpital położniczy. Następnego dnia spadła leukocytoza, więc olali temat, zamiast diagnozować Sławka w kierunku infekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: zum 07.07.06, 11:53 czyli jednak ogólne badanie moczu za wiele nie mówi?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zum 07.07.06, 12:02 Nie leczy sie badan - leczy sie pacjenta. Jesli przy zlym badaniu ogolnym dziecko ma jakies objawy wskazujace na zakazenie ukladu moczowego (a jest tych oznak sporo) to lekarze zwykle daja antybiotyk (zwykle zapobiegawczo, by potem nie miec do siebie pretensji ze cos przeoczyli) i zlecaja zrobienie posiewu moczu. Zwykle w takich przypadkach ich "przeczucia" nie myla ich. I rzeczyiscie dziecko ma problemy z ukladem moczowym. bardzo rzadko, ale jednak zdarza sie, ze dziecko nie ma ZADNYCH objawow zakazenia, a mimo to zakazenie wystepuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: zum 07.07.06, 21:43 a jakie to objawy mogabyć? Ciezko mi u małego rozpoznac co mu jest. Siusiak nie jest czerwony. Mocz nie pachnie inaczej niz zwykle.Co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
olahabe Re: zum 07.07.06, 22:37 Najlepiej jest zrobić posiew. I już. Bardzo się cieszę, mimo, że to już 5 lat minęło, że wtedy to wyszło, bo gdyby nie, to boję się pomyśleć. Nerki...Powiedzcie mi, czy wiecie, na czym polega mechanizm zakażeń okołoporodowych? W jaki sposób dziecko zakaża się od matki? Bo u nas stąd właśnie ta infekcja była, a ponieważ miałam cc, to zachodzę w głowę, jak on się ode mnie zaraził escherichią c. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Objawy zum 07.07.06, 23:18 W 1. miesiącu życia do najczęstszych objawów należą: - zahamowanie przyrostu masy ciała, - niechęć do jedzenia, - wymioty, - rzadziej drgawki i gorączka, - a u najmłodszych noworodków - hipotermia, objawy posocznicy i żółtaczka. W pierwszych 2 latach życia najczęstszymi objawami są: - gorączka, - brak łaknienia, - brak przyrostu masy ciała, - wymioty, - biegunkowe stolce, - drgawki, - odwodnienie; W wieku przedszkolnym z różną częstością występuje: - gorączka, - ból brzucha, - zaburzenia w oddawaniu moczu; U dzieci z ZUM w wieku szkolnym pojawia się - gorączka, - częste i bolesne parcie na mocz, - ból brzucha, - ból w okolicy lędźwiowej. U noworodków i niemowląt rozpoznanie zakażenia układu moczowego jest trudne z powodu niecharakterystycznego i skąpoobjawowego przebiegu: - brak łaknienia i przyrostu masy ciała, - wymioty, - gorączka bez uchwytnej przyczyny, - objawy ze strony ośrodkowego układu nerwowego, - przedłużona żółtaczka, - bladość lub szare podbarwienie skóry Mysle, ze to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś