amarian2 22.02.05, 21:46 W Radach Nadzorczych spółek Miasta są: www.obserwator.net.pl/czytaj_interpelacje.php3?id=533 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robot001 Re: Rady Nadzorcze 22.02.05, 22:04 Wszystko jasne, 3 razy szef platformy - Błaszczyk, dwa razy wiceszef platformy Nowociński, szef komuchów - Krótki, szara eminencja SLD w województwie Bolczyk, reszta to platfusy i kumple Stani. To jawna grabież naszej kasy. Stania zapisał Rudę Śląska do konkursu "Przejrzyste Miasto" kpi z Nas wszystkich czy jest taki bezczelny. Przejrzyste Miasto cha, cha, cha ... A jeszcze Nocko do niedawna Lider Solidarności górniczej a teraz piesek Stani za ile? Tak z ciekawości ile się dostaje na rękę za taką Radę? Odpowiedz Link Zgłoś
mirellla Re: Rady Nadzorcze 23.02.05, 08:49 robot001 napisał: > Wszystko jasne, 3 razy szef platformy - Błaszczyk, dwa razy wiceszef Platformy Nowociński, szef komuchów - Krótki, szara eminencja SLD w województwie Bolczyk, A czy to prawda, że niejaki pan Krótki jest także z-cą dyrektora w niedawno powstałym zakładzie usług pralniczych na terenie szpitala w Bielszowicach? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Rady Nadzorcze 23.02.05, 12:56 Osobiscie uważam,że w Radach Nadzorczych winni zasiadać tylko tacy którzy się na tym znają i mają ku temu odpowiednie kwalifikacje uprawniajace ich do zasiadania w RN. Mimo pełni szacunku co do niektórych wymienionych w tym zestawieniu osób twierdzę,ze nie mają oni żadnych możliwości by sobie dobrze poradzić i pracować dobrze w dwóch czy trzech radach.Skoro jednak w tylu zasiadają to jest to tylko skok na kasę. Specjalnie używam tutaj słowa "pracować" bo ja to tak traktuję. Praca w RN jest czynnością odpowiedzialną,czsochłonną i wcale niełatwą! Widocznie jednak mamy do czynienia z takimi szpecami,ze inni przy nich to druga liga i "małe benusie"!A swoją drogą ciekawe ilu mieszkańców Rudy Ślaskiej posiada kwalifikacje uprawniające ich do zasiadania w RN? Założę się,że sporo ale .............? Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: Rady Nadzorcze 25.02.05, 10:34 Pan Józef Osmenda napisał: >>Osobiście uważam ,że w Radach Nadzorczych winni zasiadać tylko tacy którzy się na tym znają i mają ku temu odpowiednie kwalifikacje uprawniające ich do zasiadania w RN. Mimo pełni szacunku co do niektórych wymienionych w tym zestawieniu osób twierdzę, że nie mają oni żadnych możliwości by sobie dobrze poradzić i pracować dobrze w dwóch czy trzech radach. Skoro jednak w tylu zasiadają to jest to tylko skok na kasę. Specjalnie używam tutaj słowa "pracować" bo ja to tak traktuję. Praca w RN jest czynnością odpowiedzialną, czasochłonną i wcale niełatwą! Widocznie jednak mamy do czynienia z takimi szpecami, że inni przy nich to druga liga i "małe benusie"! A swoją drogą ciekawe ilu mieszkańców Rudy Śląskiej posiada kwalifikacje uprawniające ich do zasiadania w RN? Założę się, że sporo ale .............?<< Masz swoją osobę na myśli Drogi Józefie? Przecież już zasiadasz w Radzie Nadzorczej. A w myśl tego co piszesz 1 człowiek = 1 rada nadzorcza. Więc już nie mógłbyś się załapać. Ale ładnie z Twojej strony że martwisz się o swoich kolegów, którzy mogliby zasiadać w tych radach, a nie zasiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Rady Nadzorcze 25.02.05, 11:12 Tak,własnie tak uważam:1 człowiek =1 RN! A ponadto pracować a nie zasiadać i przychodzić po pieniądze.Pracować, czyli pomiedzy jednym posiedzeniem a drugim zajmować sie na bieżąco różnymi sprawami,analizować je,przeglądać dokumenty,wyjaśniać rózne sprawy,dociekać prawdy i rzeczywistości,podpowiadać Zarządowi dobre rozwiązania i krytykować złe pociągnięcia lub wogóle do nich nie dopuszczać(RN takie uprawnienia ma).Ale do tego trzeba mieć czas,wiedzę i odpowiednie kompetencje i tu zaczyna juz być dla wiekszości pod górkę! Ja dodatkowo mam tą satysfakcję,że do RN RSM zostałem wybrany w sposób bezpośredni prze samych członków spółdzielni i to juz po raz drugi.Nie zasiadam zatem w tej radzie z czyjegoś nadania n.p. republiki kolesiów albo układów partyjnych lecz w wyniku wyborów bezpośrednich.Gdyby tak było wszędzie to być może wyniki niektórych spółek też by były inne. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa413 Re: do obywatela2 25.02.05, 22:03 dawno cie nie było mój ty organie. Napewno jesteś na liście tych rad nadzorczych. Myśla, że za darmo nie plujesz na wszystkich. mom do ciebie niespodzianka, chca sie z tobą umówić możę wylecza cie z tych kompleksów. I nie bój się moej IQ wynosi ponad 140, tak troche dla jaj sie bawia. ty mnie jednak intrygujesz. i co pojadymy kajś do kawiarni. Twoje małe organy mnie osobiście nie przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
robot001 Re: Rady Nadzorcze 23.02.05, 19:33 Faktycznie - Stania dał Krótkiemu pracę w szpitalu w Bielszowicach, sprawdzałem. Następny przekręt. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: Rady Nadzorcze 25.02.05, 10:36 Pan robot001 napisał: >>Faktycznie - Stania dał Krótkiemu pracę w szpitalu w Bielszowicach, sprawdzałem. Następny przekręt.<< A kto jest dyrektorem pralni?? I od kogo dostał robotę?? Sprawdź i ten temat drogi robocie001 proszę i koniecznie napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Rady Nadzorcze 25.02.05, 11:27 Dyrektor pralni-brzmi nieźle:)),ktokolwiek by to był. Odpowiedz Link Zgłoś
robot001 Re: Rady Nadzorcze 25.02.05, 22:20 Sprawdziłem, dyrektorem został Pan Norbert Rógza, wwykopany z funkcji wice MOPS. Na forum można znaleźć wypowiedzi na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: Rady Nadzorcze 28.02.05, 11:14 Robot001 napisał: >>Sprawdziłem, dyrektorem został Pan Norbert Rózga, wykopany z funkcji wice MOPS. Na forum można znaleźć wypowiedzi na ten temat.<< Wielkie dzięki robocie001. Więc nasz miłościwie panujący prezydent nie tylko zatrudnia platfusów z PO lub SLD. Jak widać zatrudnia także członków „Porozumienia dla Rudy Śląskiej” bo czyż Rózga nie wywodzi się z tego ugrupowania?? Jak to się teraz ma do prowadzonej przez niektórych forowiczów (w szczególności tych z „Naszego Miasta”) krytyki w ramach akcji „przejrzystego miasta”. Proszę bardzo plujmy teraz na Rózgę. W końcu i jemu Stania dał robotę. A tak swoją drogą to ciekaw jestem czy Rózga będzie, a może już jest członkiem „Naszego Miasta”. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: Rady Nadzorcze 04.03.05, 08:29 No więc jak czyścioszki z „Naszego Miasta” powtarzam zapytanie KTO DAŁ ROBOTĘ ROZDZE W PRALNI?? Wyduście to z siebie. Szkalowanie innych to przecież wasza domena. Ale widać Rozga jest Wasz więc siedzicie cicho jak myszy pod miotłą. Odpowiedz Link Zgłoś
paul11 Re: Rady Nadzorcze 04.03.05, 16:19 obywatel2 napisał: > No więc jak czyścioszki z „Naszego Miasta” powtarzam zapytanie KTO > DAŁ ROBOTĘ > ROZDZE W PRALNI?? > Wyduście to z siebie. Szkalowanie innych to przecież wasza domena. Ale widać > Rozga jest Wasz więc siedzicie cicho jak myszy pod miotłą. [ wyślij ]wyślij [ drukuj ]drukuj [ forum ]forum Sitwokracja Tygodnik "Wprost", Nr 966 (03 czerwca 2001) Chcesz rządzić gminą, miastem, powiatem? Wystarczy, że stworzysz sitwę lub staniesz się jej istotnym ogniwem. Sprawne i bezpieczne funkcjonowanie może zapewnić sitwie zaledwie obsada pięciu stanowisk: członka zarządu gminy, miasta lub starostwa (najlepiej jego szefa bądź zastępcy), przewodniczącego lub wiceprzewodniczącego rady, szefa komisji rewizyjnej, prokuratora rejonowego oraz komendanta lokalnej policji bądź jego zastępcy. Potem trzeba już tylko wyselekcjonować klientelę i określić minimalny koszt utrzymania jej poparcia dla sitwy. Kliki nie są tworem demokratycznej III RP. Większość powstała w PRL, a ich skład niewiele się od tamtych czasów zmienił. Ta niezmienność sprawia, że sitwy wydają się obywatelom nie do ruszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Rady Nadzorcze 04.03.05, 20:42 Nareszcie obywatel dał głos, tak bez niego to nudno. Nikt nie pluje, pomawia - choć ostatnio trochę obywatel zmienił język czyżby udała się randka z małpą? Tak poważnie Pan Norbert Rózga nie jest członkiem Naszego Miasta /szkoda/ i został zatrudniony jak pamiętam podaj na początku 2003 roku kiedy o Naszym Mieście nikt nie myślał. Wiec co ma piernik do wiatraka? Na stanowisko wiece dyrektora MOPS zatrudnił Norberta na pewno Prezydent bo to jego kompetencje. A dlaczego? Tak naprawdę Norbert /obojętnie co obywatel napluje/ jest doskonałym fachowcem w tej dziedzinie. Był dyrektorem domów starców, zajmował się pomocą społecznie, na sprawach niepełnosprawnych zna się bardzo dobrze. W tym temacie mogę podać dziesiątki przykładów m.in. jak załatwiał pomoc dla Zakładu „Ogniwo” w Rudzie itd. Wiec dla mnie zatrudnienie go w MOPS –ie było zasadne i tak samo teraz w zakładzie aktywności. Norbert jak wiem odsunął się od działalności politycznej i jest to jego decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: Rady Nadzorcze 08.03.05, 12:06 Bardzo mi przyjemnie że szanowny kolega amarian przejawia troskę i niepokoi się o mnie. Języka nie zmieniłem, lecz widzę że Ty i twoi koledzy w inny sposób mnie obecnie odczytujecie. I to już duży sukces. Powracasz kolego do historii opisując zasługi Rózgi, a my mówimy o czasie teraźniejszym. Tu i teraz. A nie co się wydarzyło gdzieś kiedyś. Krytykujecie nepotyzm, kolesiostwo, przekręty, ale tylko w przypadku gdy nie dotyczy to „WASZYCH”. Rózga pewnie ma odpowiednie kwalifikacje i w to również nie wątpię, ale to nie dzięki nim dostał stanowisko pełnomocnika prezydenta zaraz po wyborach, później z-cy dyrektora MOPS a teraz jest dyrektorem pralni. Dostał te stanowiska bo Stania chciał mu je dać z powodów o których obaj wiemy. Znam wielu ludzi z tytułami i kwalifikacjami ale jakoś dyrektorami nie zostają. A co do kwalifikacji to nie daj się zwariować tytułomanii stosowanej przez Józka. On jest mistrzem w tej dziedzinie. Nie wierz również Rózdze, że się od polityki odsunął, on się tylko przyczaił i czeka na lepsze klimaty, na które musicie jeszcze trochę poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: Rady Nadzorcze 22.03.05, 12:59 Cwaniaczki z "Naszego miasta" napiszcie mi w końcu jak to się stało, że Rózga dostał robota od Stani? I czy to dobrze czy źle? Odpowiedz Link Zgłoś
uska19 Re: Rady Nadzorcze 23.02.05, 19:30 Skład Rad pokazuje czym jest władza Prezydenta Stani. Jest to republika kolesi. Średnio na rękę członek Rad dostaje od 700 zł do 2200. Nie chciałam wierzyć, kiedy mówiono mi, że w mieście rządzi układ SLD i PO. Po składach Rad Nadzorczych należy domniemywać, że taki układ faktycznie występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
paul11 Re: Rady Nadzorcze 22.03.05, 14:09 uska19 napisała: > Skład Rad pokazuje czym jest władza Prezydenta Stani. Jest to republika kolesi. > > Średnio na rękę członek Rad dostaje od 700 zł do 2200. Nie chciałam wierzyć, > kiedy mówiono mi, że w mieście rządzi układ SLD i PO. Po składach Rad > Nadzorczych należy domniemywać, że taki układ faktycznie występuje. Pomylyłaś sie ciengym w podzie rządzą towarzysze z RZPR-u choć terozki do niepoznaki pozapisywali sie do nkszych famili Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Rady Nadzorcze 28.03.05, 15:01 Pan Błażyca Paweł przewodniczący Rady Nadzorczej spółki Śląski Park Przemysłowy został prezesem tej spółki.W związku z tym w tej RN jest vacat.Ciekawe kto tam zasiądzie.Oczywiście decyduje prezydent miasta i teraz będziemy mieli opdowiedź jak potraktuje czy ustosunkuje się(ustawi) do uwag z tego forum? Odpowiedz Link Zgłoś
nina421 Re: Rady Nadzorcze 29.03.05, 19:26 Pan Błażyca oprócz tego jest Przewodniczacym Rady Nadzorczej w Inkubatorze, konkurencyjnej firmie do Parku Przemysłowego i jest konflikt interesów. Uważam, że w tym przypadku Pan Błażyca powinien być odwołany z dwóch Rad Nadzorczych w więc są dwa vacaty. Odpowiedz Link Zgłoś
robot001 Zi ęć Stani 29.03.05, 19:31 Stania może powołać swojego zięcia na następne stołki do następnych rad. popieram, niech tow. zięć będzie w wszystkich Radach Nadzorczych, przynajmniej pieniądze zostaną w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
przejrzysty1 Re: Rady Nadzorcze 29.03.05, 21:01 Redaktor GW p. Jedlecki zamiescil artykul w gazecie wyborczej/29.03/ na temat obsady rad nadzorczych w Rudzie przez dzialaczy PO i kolesiow p. Stani, ale milczy na temat wyczynow Szastoka w UM.Czy to jest w porzadku.?Przeciez wie, o tym, ze szastok kompromituje Stanie, obgaduje go, wychwala sie., ze Stania go nie ruszy, bo wie o tym, ze szybciej , by wylecial niz Szastok.Moze dlatego, ze sa kolesiami od kielicha i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
lernest Re: Rady Nadzorcze 16.10.05, 11:12 ciekawe czy w materii Rad Nadzorczyh mamy nowe wiadomości? Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Rady Nadzorcze 16.10.05, 12:23 Skład Rad Nadzorczych z dnia 10.06.2005 według pisma Pana Prezydenta PEC Sp. Z o.o. 100 udziału Miasta Krzysztof Wodarski Marcin Krysiński Jacek Jadwiszczok Mirosław Doleży – przedstawiciel załogi Krzysztof Szewczyk – przedstawiciel załogi MPGM Sp. z o.o. 100 udział Miasta Leszek Nowociński Roman Bolczyk Katarzyna Korek /dzisiaj wiceprezes MPGM/ Artur Krawczyk Ilona Sucha – przedstawiciel załogi Michał Wojcieszek – przedstawiciel załogi PWiK Sp. z o.o. 100 udziału Miasta Adam Jadwiszczok Aleksander Błaszczyk Bernard Szwarcer Piotr Bartoszek – przedstawiciel załogi Marek Wilk – przedstawiciel załogi „Śląskie Media” sp. z o.o. 100 udziału Miasta - uwaga Wiadomości Rudzkie Andrzej Szastok Adam Nowak Maria Czapla Rudzki Inkubator Przedsiębiorczości Sp. z o.o. 100 udział Miasta Paweł Błażyca Jerzy Sladek Jacek Morek Rudzka Agencja Rozwoju Inwestor udział większościowy Miasta Jacek Nocko Jacek Jadwiszczok Witold Mączarowski Śląski Park Przemysłowy udział większościowy Miasta Gabriela Lipczyńska Marek Kalka Piotr Antonowicz Jerzy Warmuziński vakat W innych spółkach w których Miasto ma udziały – przedstawicielami Rudy Śląskiej są: Werner Wesoły – Regionalny TBS w Tychach Aleksander Błaszczyk - Międzygminne TBS w Tarnowskich Górach Marian Sławik Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: Rady Nadzorcze 19.10.05, 07:57 Marian, jako człek zaangażowany (niby) w temat rad nadzorczych, postarałbyś się o aktualny spis - podajesz stan z czerwca, a u nas wszystko zmienia się z tygodnia na tydzień. A ponadto brakuje mi odrobiny twojego komentarza. Wcześniej nam tegonie skąpiłeś. Zastanawia mnie twoje milczenie. I na forum i w obserwatorze. Lezy temat rad, lezy temat mosiru i wiele innych. Czy coś się stało? Dostałeś COŚ, czy też szykujesz się już do kampanii i wystrzelisz w stsownym czasie? No powiedz: wszystko ci sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
lernest Re: Rady Nadzorcze 19.10.05, 09:00 Jeżeli twierdzisz Rudy,że to jest skład z czerwca to logicznym jest,że znasz stan aktualny.No to dawaj go tutaj! Ale mnie już zaintrygował skład RN Wiadomości Rudzkich.Widzocznie ta pani jest tam do leczenia frustracji dziennikarzy zatrudnionych we WR czemu ja się wcale nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Rady Nadzorcze 19.10.05, 09:14 Podając nazwiska muszę opierać się na oficjalnych pismach Prezydenta. Trudno składać interpelacje w jednym temacie, co miesiąc. Normalnie Rady Nadzorcze powinny być stabilne przynajmniej przez rok. Ale złoże następną interpelację i aktualne dane przedstawię. Nic nie dostałem i nie milczę, zobacz protokół z ostatniej sesji, oraz protokoły z posiedzeń Komisji Rewizyjnej. Na mój wniosek na następnej sesji ma być powołana specjalna komisja dot. nieprawidłowości przy inwestycji na basenie w Orzegowie. Sprawa MOSiR nie jest zakończona. Także na mój wniosek poparty przez Komisję chcemy iść na kontrolę do MPGM. Zgłosiłem także wniosek poparty przez 6 radnych o zwołanie tej „nadzwyczajnej” sesji, która najpierw się nie odbyła a później mieliśmy dwie w jednym dniu. Niestety media skutecznie milczą na temat, co dzieje się w Radzie, jakie są podejmowane działania itd. Forum czytam i jak każdy wyciągam sobie wnioski. Z tym co dzieje się w mieście /zmiany na stanowiskach prezesów, nietrafionymi inwestycjami, obsadzaniem stanowisk poza konkursami, utajnianie dokumentów przy jednoczesnym głoszenia hasła o przejrzystości, zadłużeniem miasta itd./ po prostu się nie zgadzam i to wyraźnie artykułuję na komisjach i na sesji. Co do Obserwatora jak i forum mam po prostu mało czasu oraz bardzo fajne zajęcie /społeczne/ które daje mi wiele satysfakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
41709rudaslaska Re: Rady Nadzorcze 19.10.05, 21:15 Mam pytania: 1. Jaki jest sens ciągłego podważania zasadności działań w mieście poprzez krytykę wszystkiego i wszystkich? Co chwila ktoś wyjeżdża z Radami Nadzorczymi, że niby afery tylko kryją (no bo po co kontrole Radnych w tych firmach?). Czy mam rozumieć, że kwestionujecie też kwalifikacje osób - członków Rad Nadzorczych - gdzie jak wynika z zestawienia jakaś 1/3 to członkowie załóg? A może obsesyjna mania widzenia świata przez pryzmat "Tylko ja mam rację - reszta to durnie" daje znać o sobie? Przecież kiedyś był inny prezydent (prezydenci). Jeden budował Pałac Ślubów jak było wiadomo, że wiekszość ludzi będzie zawierać śluby konkordatowe, wspierał lokalny handel poprzez blokowanie wejścia hipermarketów... a inny? nawet nie wiem co zrobił (lub czego nie). 2. Dlaczego podaje się jako coś pozytywnego fakt, iż zajęciem Rady Miejskiej ma być czepianie się a nie czynienie czegoś bardzie twórczego? Np. uchwalenie planu zagospodarowania przestrzennego, czego podobno nie ma od kilku lat? 3. Może lepiej jednak sprywatyzować co się da - oczywiście faktycznie a nie fikcyjnie - poprzez sprzedaż firm miejskich prywatnym inwestorom? Większość problemów zniknie. 4. Kiedy Miasto odzyska od Kompanii Węglowej zaległe opłaty w kwocie podobnież przekraczającej 80 mln zł. bo nie chcę być obciążany podwyżkami opłat w celu zbilansowania budżetu? 5 ... itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Rady różne 19.10.05, 22:17 idąc tym tokiem myślenia nasi posłowie (rudzcy)powinni interpelować o zmianę ustawy o samorządzie gminnym w kierunku likwidacji Rad Miejskich. Byłby święty spokój jak w Iraku za Husajna! Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Rady Nadzorcze 20.10.05, 08:50 Plan zagospodarowania przestrzennego może zostać przyjęty przez Radę Miejską po przedstawieniu jego projektu przez Prezydenta Miasta. Taka jest obowiązująca procedura przy prawie wszystkich uchwałach Rady Miejskiej. Rada Miejska w obecnej sytuacji prawnej ma podstawowe obowiązki: 1. Ustalanie prawa miejscowego /poprzez uchwały/, w większości przygotowane przez Prezydenta Miasta 2. Kontrola bezpośrednia organu wykonawczego /Prezydenta/ Radni nie są od dróg czy chodników, nawet nie mają takich praw. Wykonując te obowiązki radny musi interesować się tym, co dzieje się w spółkach miejskich, bo ich działalność ma bezpośredni wpływ na mieszkańców /tu zgadzam się z jedną z uczestniczek forum/. Chyba, że założymy z góry – wszystkie działania Prezydenta Miasta i jego służb, są prawidłowe. W mieście ponad 100 tys. byłoby to sensacją na skalę światową. Rozumiem, że według 41709rudaslaska należy Radę rozwiązać, nie wpuszczać kontroli zewnętrznych do urzędu /częste/ a opinie mieszkańców i ich wnioski po prostu ignorować. Rozumiem też, że wszelkie nieprawidłowości należy przemilczać i siedzieć cicho, kiedy np. topi się 500 tys. zł. w nietrafionej i zatrzymanej inwestycji. Nikt za to nie odpowiada, nic się nie ma dziać. Bo jak tylko się ruszy jakiś temat to zaraz się „czepiamy”, podobno wszystko krytykujemy itd. Tak nie jest. Na każdej sesji przyjmujemy ponad 20 uchwał, które wcześniej są analizowane na komisjach i często po poprawkach uchwały przechodzą jednogłośnie. Co to oznacza? Większość radnych podchodzi do swych obowiązków sumiennie, jednak nie zwalnia to nas od kontroli czy krytyki działań niekorzystnych dla mieszkańców, czy też takich gdzie pieniądze wydawane są w sposób nieprzemyślany /to jest łagodne określenie/. Wracając do innych prezydentów. Ich działalność była ostrzej kontrolowana, istniała zawsze silna opozycja i zwróć uwagę, że obaj zostali przez Radę odwołani właśnie na podstawie różnych kontroli. Wtedy bez specjalnego programu Miasto było bardziej przejrzyste. Dzisiaj te forum jest jedynym dostępnym miejscem gdzie o działalności władzy w tym także radnych można wyrażać się krytycznie. I to też jest smutne. Czytając nasze gazety należy uznać, że propaganda sukcesu nie umarłą razem z komuną, a Ruda Śląska jest Miastem mlekiem i miodem płynąca. A tak nie jest. Sprzedaż majątki gminy raczej nie spowoduje zniknięcie problemów. Sprzedając MPGM nie poprawimy sytuacji mieszkaniowej. Nie ma inwestora, który najpierw kupi przedsiębiorstwo a potem włoży w remont substancji na dzień dobry dziesiątki milionów złotych. Tak samo jest z PWiK. Były już przykłady oddawania spółkom zarządzanie substancją mieszkaniową i kończyło to się długami. Jeżeli mówimy o odzyskaniu długów od górnictwa to musze przyznać szczerze, że te działania Pan Prezydent prowadzi bardzo dobrze i pieniądze odzyskuje. Osobiście wolałbym aby odzyskiwane długi zmniejszały w sposób widoczny zadłużenie Miasta a nie były wydawane na tak zwane koszty utrzymania. Są one zdecydowanie za duże, szczególnie koszty administracji. Na koniec co do Rad Nadzorczych. Wszystkie spółki są własnością mieszkańców i jeżeli radni nie mogą tych spółek kontrolować to tylko Rady Nadzorcze są organami reprezentujące mieszkańców. Logiczne, że właściciel powinien wiedzieć kto go reprezentuje i dlaczego? Skład Rad jednak pokazuje, że są one z układu politycznego w dużej części. Czy jest to korzystne? Może, ale niech Rady wykażą się robotą. Komisja Rewizyjna już ponad 1,5 miesiąca czeka na sprawozdanie z przeprowadzonych kontroli przez jedną Taką Radę Nadzorczą i sądzę, że nigdy nie dostaniemy tych dokumentów. Dlaczego? Może ich nie ma. W jednej mniejszej spółce miejskiej 1,5 roku temu został powołany nowy członek Rady Nadzorczej który nie przyszedł w ogóle do tej spółki tylko posłał nr swojego konta z prośbą aby tam przelewać pieniądze za Radę. Czy takich przedstawicieli chcą mieszkańcy? Odpowiedz Link Zgłoś
naturysta71 Re: Rady Nadzorcze 22.10.05, 15:20 Co robi w Radzie Nadzorczej Nocko szef solidarności wkopalniach, kupioł go Staniaa za stołek. przeca on nie mopojecio o tych sprawach. co to za spółka w której on jest w tyj radzie. dużo ludzi nie znom ale czuja że to koledzy Stani. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Rady Nadzorcze 22.10.05, 20:33 amarian2 napisał: > Podając nazwiska muszę opierać się na oficjalnych pismach Prezydenta. Trudno > składać interpelacje w jednym temacie, co miesiąc. Normalnie Rady Nadzorcze > powinny być stabilne przynajmniej przez rok. Ale złoże następną interpelację i > aktualne dane przedstawię. Nie znam się na procedurze, ale wydaje mi się to jakieś paramoiczne że informację o składzie RN spółek miejskich jest niedostępna i trzeba aż użyć trybu interpelacji by je wycisnąć od prezydenta. Rozumiem że jakbym wszedł z ulicy i chciał natychmiast te dane to mógłbym mieć problemy, ale blokowanie radnym miejskim dostępu do informacji publicznej to jakieś niepoważne i rzeczywiście uwzględniając inne kontrowersje wokół tych RN może wywoływać jakieś podejrzenia. Druga sprawa to bipy. Myślałem naiwnie że nie muszę polegać na w/w sposobie i skorzystam z zasobów internetowych UM. I owszem, parę klików i już mam spis spółek. I tu zaczynają się schody. PEC, owszem jest RN, lecz inny skład jak wyżej w wątku. Nic dziwnego skoro strona ostatnio aktualizowana w styczniu. Dalej MPGM, nie znalazłem składu RN nawet archiwalnego. Śląskie Media, tu brak linku do ich bipu, choć gdzieś on jest, bo sam go kiedyś oglądałem. Dalszym spółkom dałem spokój, pewnie podobna sytuacja. Czy to niechlujstwo odpowiedzialnych osób czy to dawne nawyki utajniania wszystkiego, nie wiem. W każdym razie nie jest to ta reklamowana przejrzystość, która w świetle choćby tej wąskiej sprawy, brzmi bardzo ironicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Rady Nadzorcze 22.10.05, 23:09 Tylko jedna spółka zależna od miasta posiadała w BIP skład Rady Nadzorczej i to nie aktualny. Na pewno Radni i nie tylko są w stanie dowiedzieć się, kto zasiada w tych Radach, ale nazwiska są po prostu niepotwierdzone. Nawet na posiedzeniu komisja, kiedy padło pytanie do Zarządu i Przewodniczącego RN jednej ze spółek - to był problem doliczenia się członków Rady Nadzorczej. Bez komentarza. Jeżeli chcę puścić informację w Internecie to muszę być pewny, że jest ona autentyczna, dlatego forma interpelacji. Składy zmieniają się tak szybko i nie potrafię zrozumieć dlaczego. Gorzej, że nie nikt tego nie potrafi wytłumaczyć. Dla mnie normą jest utajnianie w Urzędzie Miejskim wszystkiego co możliwe a przede wszystkim radnym. Przejrzystość miasta jest fikcją. Odpowiedz Link Zgłoś
buratino2 Re: Rady Nadzorcze 28.10.05, 11:14 Marianku, zamiast filozofować może wrócisz jednak do tego co ci najlepiej wychodziło czyli palenia w kotłowni? Albo lepiej zajmij sie uzupełnieniem wykształcenia Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Rady Nadzorcze 08.03.06, 20:44 A jak to wygląda na dzisiaj? Może ktoś wie bo zanim ja wystapię z takim zapytaniem to znopwu trochę czasu minie a ja juz ciekawy jestem. Jako radny na bieżaco nie jestem zorientowany bo to sie tak szybko zmienia, że...? Odpowiedz Link Zgłoś