Dodaj do ulubionych

Szybko zrastające ciemiączko

03.08.06, 20:55
Witam
Mój synuś ma 3 mies i 1 tydzień. Ma prawie zrośniete ciemiączko, lekarz kazał odstawić wit D3 i zrobić badania na wapń
i fosfor. Czy któraś robiła te badania u maluszka, ile kosztują i ile się czeka na wynik. Najważniejsze dla mnie to czy są jakieś
konsekwencje tak szybko zrastającego się ciemiączka? Jestem już u kresu sił. Proszę podzielcie się swoimi doświadczenmiami.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • magdak75 Re: Szybko zrastające ciemiączko 03.08.06, 21:10
      moj syn takze ma szybko zrastające sie ciemiączko, z tym że nie przyjmował wit
      D3 od urodzenia , bo urodził z ciemiączkiem 0,5 x 0,5 cm, badania te robiliśmy
      w Centrum zdrowia dziecka, czekało sie 1 dzien, zapłaciliśmy około 100 zł z tym
      że Igorek miał zlecone wiecej badań nie tylko fosfor i wapń. Jakie są
      powikłania tego ne wiem, wiem tylko że coś z nerkami moze być nie tak.

Pozdrawiam
      Magda
      • idachoj Re: Szybko zrastające ciemiączko 03.08.06, 21:32
        Mogą się robić kamienie na nerkach, tak czytałam.
    • kasia_mm Re: Szybko zrastające ciemiączko 04.08.06, 09:13
      moj urodzil sie z tylnym ciemiaczkiem juz zarosnietym a przednie mial 1x1 i
      wogole nie dawalam wit D3, zaroslo calkowicie jak mial ok 9 miesiecy i jest
      zdrowy a wszelkie parametry wagowo wzrostowo objetosciowe glowy sa ok

wit D3 tylko u nas sie zaleca dawac noworodkom - ja jestem tego przeciwnikiem -
      owszem jesli dziecko wczesniak, maloglowie czy ogolnie po przejsciach
      noworodkowych - mozna dawac - ale zdrowy dzieciak wedle slow wielu lekarzy nie
      wymaga podawania D3, zwlaszcza dzieci urodzone latem lub wiosna - one maja te
      witamine w sloncusmile
    • mamaoliwiik Re: Szybko zrastające ciemiączko 04.08.06, 10:25
      Moja córka urodziła się z malutkim ciemiączkiem 1x1, tylnie było już
      zarosnięte.Szybkie zarastanie może mieć zły wpływ na rozwój mózgu, ale to
      bardzo żadko się zdarza i nie powodów do niepokoju.Małej szybko ciemiączko
      zarastało, mimo tego lekarz kazał podawać wit.D3.Jednak ja jej nie podawałam
      witaminy, dużo na ten temat czytałam i stwierdziłam, że tak będzie lepiej.
      Dziasiaj moja córka ma półtora roku i wszystko jest w porządku mimo, że
      ciemiączko zarosło jak miała 6 m-cy.Główkę ma niedużą,ale o prawidłowych
      rozmiarach, rozwija się super.
      U Was pewnie też tak będzie.
      Powodzenia.
    • koral777 Re: Szybko zrastające ciemiączko 04.08.06, 10:50

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=33823604&a=33823604
      tu proszę zajżeć jest troche o naszych wynikach

od siebie moge dodac że odstwienie D3, dieta z mniejsza iloscią mleka (od 4 mies życia zupka jarzynowa i posiłek 2 bezmleczny - kleik z jabłkiem) sprawe u nas załatwiło. Kontrolowałam przyrost główki czy jest równomierny i odznaczakam na siatce scentylowej nawet co tydzień 2 tyg. Całkowicie zarosło w 11 mieś życia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka