Dodaj do ulubionych

Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix?

08.08.06, 12:55
Moja córka niedługo będzie szczepiona na odrę.
Od września posyłam ją do żłobka i trochę się obawiam tego choróbska
Tutaj czytam, że dzieci niestety chorują, a podobno to taka rzadka choroba
Czy rodzaj szczepionki jest zależny od tego jaką mają w przychodni, czy po
prostu można szczepionkę zakupić na własny koszt wg. preferencji?
Czym szczepić dziecko MMRII czy Priorixem?
Obserwuj wątek
    • bammbi Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.08.06, 13:16
      ten temat też spędza mi sen z powiek, modny jest priorix ponieważ daje mniejsze
      objawy uboczne, szczepionka jest słabsza gdyz zawiera zabite szczepy odry ale za
      to konserwowana (rtęcią) co chyba gorsze niż sam skład wiec ja już zdecydowałam
      sie na mmr2, ta znowu ma żywe osłabione trochę inne szczepy (odry) ale nie ma w
      niej rtęci (przy rtęci skład jest martwy), są głosy że po tej szczepionce u
      małego odsetka dzieci ujawniają się objawy autyzmu, ale nie wiem po której z
      nich, na noworodku toczyła się na ten temat bardzo długa dyskusja, priorix jest
      słabszy pewnie też daje mniejszą odporonosc, ale ostatnio czytałam na tym forum
      że dziecko po priorixie dostało lekkiej odry więc każda z nich moze tak zadziałać
      • czarna_maruda Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.08.06, 13:50
        No to lipa, nie pocieszyłaś mnie crying
        Niepotrzebnie się naczytałam zamiast iść i zaszczepić. Teraz mała jest
        przeziębiona więc to się odwleka, ale przed pójściem do żłobka chciałabym mieć
        to z głowy
      • nela35 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 14.08.06, 14:01
        nam polecano prorix i po lekturze w internecie tez bym chyba tę szczepionkę
        wybrała bo podobno mniej bolesna.
        co do skutków ubocznych nikt nie wiem jak zwykle.u nas bez problemu,
    • eriga Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.08.06, 13:49
      Dziewczyny moje dziecko lepiej przeszło tą cholerną odre jak teraz zwykły katar.
      • czarna_maruda Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.08.06, 13:50
        No to dzięki Bogu eriga, po tym co przeszłaś...
        Pozdrawiam
      • bammbi Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.08.06, 15:25
        Lekko przeszło bo było zaszczepione

Szczepionka p. odrze jest po to aby przebieg chorby był lżejszy

bo dzieci i tak chorują po szczepieniu
      • eriga Re: Do bambi 08.08.06, 15:49
        Podejrzewam że to bylo do mnie. Moje dziecko przeszło odre i nie było
        szczepione. W tym miesiącu skończy rok. Ale Bogu dzięki że przeszedł to na
        prawdę łegodnie.
    • ania19771 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.08.06, 14:02
      Hej!!!
      Ja mam podobny problem-synek ma teraz 17 miesięcy i cały czas odwlekałam to
      szczepienie-kiedyś nawet miałam o tym watek ale mały jest zdrowy od kilku
      tygodni i najwyższy czas sie za to wziąsc -bo wiem ze mimo przejscia odry czy
      świnki i tak trzeba zastrzepić dzieciatko
      TYLKO TYLE SIE NACZYTAŁAM i nie wiem którą wybrać..córeczce (5lat) kupowałam
      wówaczas mmr2 i wszystko przebiegło bez komplikacji ale ona była zdrowym
      dzieciakiem ...cóż poczekam jeszcze
      Nie pomogłam Ci ale wiedz ze nie jesteś sama w tym dylemacie
      Pozdrawiam
    • kotek15 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.08.06, 14:15
      Ja rówież zastanawiam sie czy szczepić synka, szczepienie nie jest obowiązkowe,
      trzeba tylko podpisać oświadczenie że się rezygnuje. U nas w przychodni sa 3
      angielki i żadna nie zaszczepiła dziecka, nam lekarz powiedział o skutkach
      ubocznych min autyzmie i sie zastanawiamy co zrobić
      pzdr M
      • leda17 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.08.06, 14:28

a skutki uboczne któregos szczepienia ? mmr 2 czy priorixu?
        które odradzał lekarz?
        • kotek15 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 09.08.06, 09:32
          mmr 2
          pzdr M
          • mama_do_kwadratu Re: MMR a autyzm 17.08.06, 10:18
            Przeszukajcie proszę archiwum na temat powiązań szczepionek typu MMR (measles mumps rubella- i MMR II i Priorix należą do typu mmr, więc problem ewentualnych związków z autyzmem dotyczu obu szczepionek)z problemami neurologicznymi.
            napisano już tysiące wątków na ten temat.
      • iwona371 Re: do kotek15 14.08.06, 17:10
        Szczepienie potrójne przeciw śwince, odrze i różyczce (MMR II lub Priorix) jest
        obowiązkowe (a tym samym bezpłatne), bodajże od 2003 roku. Wcześniej była
        obowiązkowa tylk odra, za potróną szczepionkę trzeba było zapłacić.
        • kotek15 Re: do kotek15 16.08.06, 10:35
          w naszej przychodni /Warszawa Ursynów/ szczepionka nie jest obowiązkowa, nawet
          nie wiem jak mogą Cie zmusić do szczepienia , siłą przecież nie zaciągną wink
          Synek jest obciążony neurologicznie /tak to nazwał pediatra / i powidział że
          bez pisemnej zgody neurologa go nie zaszczepi i takiej zgody na MMRII nie
          dostaliśmy, ma być szczepiony Priorixem która u nas w przychodni jest płatna bo
          jej poprostu nie mają, trzeba wziąść od lekarza receptę i wykupić samemu. Oni
          sie poprostu boją odpowiazialnośći że jak dziecko zachoruje to rodzic będzie
          miła pretensje ze nie zaszczepione ale jak napiszesz im oświadczenie to nie ma
          problemu nie nalegają.
          a gdzie dokładnie w przepisach jest napisane że Priorix jest bezpłatny, o
          chętnie zrobię tam "raban " dlaczego ja mam za nią płacić skoro jest napisane
          że darmowa
          pzdr M
          • ania19771 Priorix-jest płatną szczepionką 16.08.06, 13:53
            szczepienie przeciw odrze śwince i różyczce jest w programie obowiazkowych
            szczepień-oczywiście nikt do niczego nie zmusza ale nalezy napisać odpowiednie
            pismo lub tak jak w Waszym przypadku-ze wskazań medycznych jest odsunięta na
            dalszy plan lub całkiem zaniechana
            Natomiast Priorix jest szczepionką płatną
          • iwona371 Re: do kotek15 16.08.06, 18:15
            Potrójna szczepionka jest w kalendarzu szczepień, tzn. jest obowiązkowa.
            Przychodnia szczepi taką szczepionką, jaką zakontraktowała. Jeśli więc rodzice
            sobie życzą Priorix, a w przychodniu jest MMR II, to muszą P. kupić. A co do
            zmuszania do szczepienia... Kiedyś z przychodni wysyłano zawiadomienia o
            terminach szczepień, a nawet dzwoniły pielęgniarki z informacją. Oczywiście
            można kalendarz szczepień zignorować, jeśli ktoś uważa, że szczepienia nic nie
            dają (np. nie spowodowały zniknięcia czarnej ospy...).
            A co do neurologicznych powikłań po tych szczepionkach to już kilka lat temu
            opublikowano w Lancecie badania (nie chce mi się szukać w którym numerze), że
            objawy autyzmu wystąpiły wyłącznie u tych dzieci, u których tak czy owak autyzm
            by się ujawnił.
            • lena99 Re: do kotek15 17.08.06, 19:46
              iwona371 napisała:

> A co do neurologicznych powikłań po tych szczepionkach to już kilka lat temu
              > opublikowano w Lancecie badania (nie chce mi się szukać w którym numerze), że
              > objawy autyzmu wystąpiły wyłącznie u tych dzieci, u których tak czy owak
              autyzm by się ujawnił.

Zaciekawiło mnie w jaki sposób stwierdzono, że autyzm ujawniłby się i bez
              szczepienia. Możesz przybliżyć?
    • eriga Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.08.06, 14:24
      Troszkę marudził przy gorączce która trwała ok 4 dni. Ból gardła też mu nie
      odbierał apetytu. Bawił się też chętnie. Wysypka też go nie swędziała. Ale to
      okropna wysypka. Najpierw pojedyncze plamki a potem wszystko się zlewa. Dla
      matki to okropny widok. A u niego ten katar to tragedia. W sobote i niedziele
      cały opuchnięty. Woda leciała mu z oczu i nosa. Do teraz marudzi i nie może spać
      przez to co mu zalega w nosie. I chyba faktycznie kupie mu tą fride bo nie wiem
      jak mu pomóc.
    • ania19771 up 09.08.06, 14:46
      może jeszcze sie któras mama wypowie co szczepiła niedawno dzieciątko....jak to
      przechodziło jak sie czuło...i jaka szczepionką
      • renata28 Re: up 09.08.06, 18:18
        Szczepiłam MMR2. Wybierałam między nią a Priorixem. Absolutnie żadnych objawów
        ubocznych. Córeczka nawet nie zauważyła, że była szczepiona.
        Pozdrawiam i życzę bezbolesnego szczepienie
        • wiki17101 Re: up 14.08.06, 14:16
          Witajcie, ja syna szczepiłam MMRII. Nic się po niej nie działo, żadnych chorób,
          gorączki-NIC!! Co do bolesności-świetne na ból są plasterki EMLA (lekko
          znieczulające), które na 1 godz. przed zabiegiem przykleja się w miejscu kłucia
          (trzeba spytać lekarza w które miejsce będzie zastrzyk). Mojemu synkowi przed
          każdą szczepionką czy zastrzykiem przyklejałam i dzięki temu W OGóLE nie boi się
          lekarzy-nie kojarzy ich z bólemsmile
          Wydaje mi się że cokolwiek wybierzecie będzie dobrze, głowy do góry smile
    • czarna_maruda Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 16.08.06, 17:55
      Acha
      Czyli rozumiem, że MMRII szczepią w przychodni bezpłatnie, a jeżeli mama życzy
      sobie priorix musi go sobie sama kupić?
      Dobrze kumam wink?
      • ania19771 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 16.08.06, 22:02
        tak
        • czarna_maruda Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 17.08.06, 19:13
          Byłyśmy w przychodni, niestety gardło czerwone nie chieli zaszczepić
          Kupujemy jednak Priorix
          • anyaa77 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 29.08.06, 09:49
            Miałam zupełnie zdrowe dziecko dopóki nie zaszczepiłam go MRR II. W ogóle nie
            chorowało. Po szczepionce coraz bardziej podupadało na zdrowiu. Po 7 miesiącach
            lekarze zdiagnozowali bardzo nasilone Młodzieńcze Idiopatyczne Zapalenie
            Stawów. Ponieważ czynnikiem wywalającym chorobę, mogą być wirusy lub bakterie,
            dla mnie jest jasne, co wywołało chorobę, bo dziecko, nie przechodziło
            wcześniej żadnej infekcji wirusowej czy bakteryjnej. Mnie nikt nie pytał czy
            chcę płatną szczepionkę, bo pewnie wybrałabym priorix.

Teraz szukam mam dzieci, które podejrzewają powikłania po MRR II.

• anyaa77 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 29.08.06, 10:03
              a oto informacje które znalazłam na temat objawów niepożądanych:

Po zastosowaniu szczepionki mogą wystąpić objawy niepożądane:

miejscowe zaczerwienienie, obrzęk, bolesność w miejscu wstrzyknięcia,
              ogólne: podwyższenie temperatury ciała, reakcje alergiczne, kaszel, katar,
              osutka, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, nudności, wymioty, złe
              samopoczucie, przejściowe powiększenie węzłów chłonnych, zapalenie ślinianek,
              plamica, zapalenie nerwu wzrokowego, zapalenie siatkówki, porażenie mięśni
              okoruchowych, zapalenie ucha środkowego, głuchota na tle neurologicznym,
              zapalenie jąder, stany zapalne stawów, bóle mięśni, bóle gardła i głowy,
              zawroty głowy, parestezje, drgawki gorączkowe.
              W 1 przypadku na 3 miliony stwierdza się zapalenie mózgu lub encefalopatię
              żródło; www.mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=450

A więc zastanówcie się mamy czy wolicie odrę, świnkę czy różyczkę, czy żeby
              wasze dziecko było niepełnosprawne do końca życia jak moje.
            • metaphysics Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 29.08.06, 11:10

priorix tak naprawde nie jest w niczym lepszy czy bezpieczniejszy od mmrII,
              taki kombajn trucizn

na ulotce dolaczonej do szczepionki producent oczywiscie podaje liste skutkow
              ewentualnych powiklan, ale wiekszosc rodzicow nie czyta tych ulatotek, bo z
              reguly pielegniarka nie przekazuje ich rodzicom, a jesli juz, to dopiero po
              szczepieniu, wiec po fakcie

jesli rodzice wiedza nawet o mozliwych powiklaniach, to nie dopuszczaja do
              mysli mozliwosci, ze akurat ich dziecko moze zostac nimi dotkniete, tylko
              biegna do przychodni i za wszelka cene chca szczepic dziecko, bo to przeciez
              takie dobrodziejstwo...i jeszcze maja pretensje, ze lekarz nie chce zaszczepic,
              bo podejrzewa jakas infekcje

szczepienia przyczyniaja sie w duzym stopniu do uaktywnienia sie wielu schorzen
              u bardziej poddatnych dzieci, a potem leczy sie je inna seria
              chemikalow..szkoda slow..

• anyaa77 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 29.08.06, 13:22
                No własnie, tylko mnie nikt takiej ulotki nie pokazał, bo nie zdecydowałabym
                się za żadne skarby na te szczepionkę, wiedząc jakie mogą byc skutki uboczne.
                Niestety zdałam się na lekarzy w przychodni i będę płącic za to do końca życia,
                a nawet dłużej, dopóki będzie żyło moje dziecko.
                • ania19771 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 30.08.06, 13:53
                  dzikuję za informacje -to jest coraz bardziej dla mnie przerażające-póki co
                  ściga nas 18 miesiąc ale jeszcze się wstrzymuje ze szczepieniem-zwłaszcza po
                  rozmowie z neurologiem który śmiało stwierdził ze jeszcze mogę sie wstrzymac-
                  jeżeli to mnie tak przeraza(sam nie jest zwolenikiem szczepien a swoje pociechy
                  szczepił dopiero po skończeniu przez nich 2 latek)
                  • agawa62 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 19.10.06, 09:17
                    I to jest bardzo dobre rozwiazanie.
                    W wielu krajach przesunieto kalendarz szczepień (zaczyna sie po drugim roku
                    życia)to zdecydowanie obnizyło zachorowalnośc szczególnie na autyzm.
                    Mój synek jest niestety ofiara szczepień ,szczególnie MMRII ,po której rozwinał
                    się autyzm. Wirusy odry zawarte w tej szczepionece to wyjatkowo zdradliwy
                    szczep ,spowodowały całkowite rozchwianie ,a właściwie uszkodzenie układu
                    immuno.Teraz wydajemy majatek na drogie badania (w USA) ,ściagnie leków itd.
                    NFZ wogóle nie jest juz nami zainteresowany.
                    Pozdrawiam
                    Oczwiscie również zawarta w szczepionece rtęć i thimerosal dołożyły swoje
                    • krtek7 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 19.10.06, 10:05
                      Ja też odradzam mmr2, moje dziecko miało po tym powikłania, min. neurologiczne.
                      • koral777 Do kretek7 19.10.06, 10:11
                        A kiedy te objawy wystapiły i jakie to były objawy???

Nie wierzę aby były to potwierdzone skutki działania szczepionek i nie podjęliby dziłań z wycofaniem szczepienia bądź szczepionek? To co się złego z dziećmi dzieje to może być wynik działania także innych cynników.
                        • krtek7 Re: Do kretek7 19.10.06, 10:36
                          Zupełnie zdrowe od trzech miesięcy dziecko 3 godziny po szczepieniu dostało
                          gorączki ponad 40 stopni z drgawkami i napadami padaczkowymi. Żadnego
                          kataru/kszlu. Gorączka nie do zbicia poniżej 39,5 trwała ponad 4 doby. Na
                          pogotowiu kazali mi podawać czopek co 1,5 godziny. Tak mi "pomogli".

Od tej "choroby" dziecko osłabione, epizody padaczkowe, wzmożona alergia i
                          objawy zespołu aspergera (na szczęscie prawie całkiem z tego wyrósł).

Lekarka w przychodni powiedziała że to infekcja wirusowa. Ale teraz już wiem że
                          nie bo większość lekarzy z którymi rozmawiałam potwierdza moje podejrzenia.
                          • krtek7 Re: Do kretek7 19.10.06, 10:37
                            Ale po odrze też bywają powikłania...
                            • agawa5 Re: Do kretek7 19.10.06, 13:30
                              ale odry w Polsce prawie nie ma. W zeszłym roku było odnotowane 11 przypadków.
                              W tym 6 osób zachorowalo mimo zaszczepienia.
            • agawa5 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 10.01.07, 14:58
              zapalenie stawów wywołuje składnik różyczki w szczepionce.
    • koral777 Przecież na większości szczepionek sa takie inform 19.10.06, 10:05
      A nie szczepiłyscie na polio, na krzytusiec itp???, i wtedy się zastanawiałyście drogie mamy nas powikłaniami??? Przecież sa zblizone do tych co tu jedna z forumowiczek wymienia.

Też się boję szczepić córkę, ale czy wiecie jakie powikłania moga być po odrez???, po śwince, po różyczce. Te powikłania po tych chorobach są częstrze a o podobnym nasileniu co te wymienione w ulotce po szczepionce.

My bynajmniej poszłyśmy w poniedziąłk na szczepienie, szczepione byłysmy MMRII nikt nie pytał nas czy chcę inna np płatną, poinformowana zostałam o objawach odry rózyczki bądx świnki w dniach 5-10 po szczepieniu. Mamy dziń 4 dzecku nic narazie nie było, ani goraczki , ani płaczu. Licze że tak zostanie.

A co do autyzmu. Moja siostra jako dzicko z ZD nie miała zlecanych szczepionek, poprostu stwierdzali że dziecko obciążone lepiej nie szczepić, z czasem tes ogarnął ja mutyzm i autyzm. Nie ma reguły. Nie dajcie się ogłupić.
      • krtek7 Re: Przecież na większości szczepionek sa takie i 19.10.06, 10:10
        Nic nie wiadomo o powikłaniach po szczepieniach, jak często są ponieważ
        powikłania i objawy nieporządane nie są monitorowane.
        Niektórzy twierdzą że powikłania po szczepieniach są jednak częstsze niż po
        chorobach odra, świnka różyczka. Ale to informacja wyczytana w internecie. Jak
        jest naprawdę? Nie wiadomo.

Ja przeżyłam te trzy choroby w dziecinstwie - bez powikłań (wy też????pewnie
        tak). Po szczepionce p/ww moje dziecko bardzo długo poważnie chorowało, było to
        4 lata temu a jeszcze widujemy się z neurologiem. Więc lepiej poważnie
        porozmawiajcie o tym z Waszym pediatrą.
        • krtek7 Re: Przecież na większości szczepionek sa takie i 19.10.06, 10:12
          Acha, z tych dwóch wybrałabym priorix. Jest bezpieczniejszy.
          Ja za mmr2 jeszcze musiałam płacić, jako za supernowoczesną szczepionkę uncertain
          • gusia210 Re: Przecież na większości szczepionek sa takie i 19.10.06, 14:02
            u nas po mmr2 nic się nie działo
            tylko zapalenie gardła trzy tygodnie po ale nie wiem czy to można ze
            szczepionką powiązać
            natomiast córka koleżanki (razem rodziłyśmy-tego samego dnia)zachorowała na
            poronną odręsad
            • dida7 Re: Przecież na większości szczepionek sa takie i 20.10.06, 13:22
              My szczepiliśmy MMRII i kompletnie nic się nie działo.
              Po przeczytaniu licznych informacji {juz po fakcie...} o poszczepiennych
              komplikacjach jakie może powodować MMRII moja panika sięgała zenitu,ale całe
              szczęście szczepionka ta nie spowodowała żadnych sensacji.
          • mama_do_kwadratu Re: Przecież na większości szczepionek sa takie i 20.10.06, 15:57
            Proszę podać źródła dotyczące wyższości (bezpieczeńsktwa) Priorixu nad MMR II.
            O te powikłania, o których piszesz, oskarża się szczepionki TYPU mmr (mesles mumps rubella), a szkodliwym wydaje się być komponent odry, który jest w obu szczepionkach.
            Nie ma naukowych dowodów na powiązania mmr z autyzmem.
            Z resztą na forum było już o tym wiele razy.
    • moneczka Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 04.01.07, 12:41
      musze dopisac sie do dyskusji.troche z opuznieniem .moje dziecko bylo szcepione
      ta szcepionka .2 tyg. po szcepieniu zaczolo mniec problemy neurologiczne. objawy
      autyzmu ktore trwaly miesiac. lekarz neurolog stwierdzil ze to po szcepionce.
      dziecko przed szcepieniem w swoim calym zyciu zdrowe pogodne.zadko
      chorowalo.przyznam ze pediatra zlekcewazyl nas powiedzial ze to nierealne.
      dopiero neurolog potwierdzil. na szczecie trwalo to tylko miesiac.a moze az
      miesiaz .po tym incydencie boje sie szcepionek.
      • ania19771 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 04.01.07, 12:47
        czy mogłabys opisac cos wiecej-jakie problemy-objawy CIE zaniepokoiły ze
        wybrałas sie do neurologa
        masz synka czy córeczke(bo czytałam ze wieksze problemy jednak maja chłopcy)??
        Sama jeszcze nie szczepiłam syna -narazie zmieniłam lekarza przychodnie-pani
        doktor dała nam czas do drugich urodzin pózniej bedzie próbowała nas namawiac(a
        raczej oswajac bo nic na siłe)
        czekam z niecierpliwoscia na TWOJA opinie(myśle ze nie tylko ja)
        • edyta730829 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.01.07, 12:03
          ja z moim synkiem mamy wyznaczony termin szczepienia mmrII na styczeń tego roku,
          ale zbierając zewsząd informacje o szczepieniach jestem po prostu przerażona i
          najchętniej w ogóle nie szczepiłabym swojego dziecka (starsza córka dostała tą
          szczepionkę, ale na szczeście bez powikłań). ostanio wyczytałam w jakieś
          gazecie, że nie szczepiąc dziecka można dostać karę do 5 tys. zł (paranooja) i
          dzieckomoże być doprowadzone przez policję. Co zatem zrobić żeby uniknąc
          szczepień? coraz więcej moich znajomych odchodzi od szczepień - zdaje się, że
          jest to trochę na wyrost przereklamowany wynalazek medycyny ( no ale kasa jaką
          można zbić na szczepieniach jest przecież ważniejsza niż zdrowie jakiś tam
          dzieci - zawsze można przecież chorobę dziecka powiązać z czymś innym).
    • anecia-26 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 04.01.07, 16:00
      mam ten sam problem za miesiac mam termin pierwszego szczepienia u mojej
      11miesiecznej córeczki i nie wiem na co sie zdecydować 2 lata temu szczepiłam
      mojego wtedy 5 letniego syna na swinke odre i rozyczke i kupiłam wtedy priorix
      (nic innego mi nie proponowano )a teraz kaza szczepic mm2 i nie wiem co mam
      robic rozmawiałam o tym z pania doktor i ona mi powiedziała ze nie jest
      udokumentowane medycznie ze mmr ma jakiś wpływ na zachorowanie dzieci na autyzm
      a po za tym to kazda szczepionka i kazdy lek niesie jakieś ryzyko ale ona mnie
      nie bedzie namawiać bo to ja mam podjac decyzje czym chce zaszczepic moje
      dziecko u małego po priorix nie było żadnych kaplikacji wiec mala chyba tez
      zaszczepie priorix
    • shady27 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.01.07, 12:29
      jesli podjelas decyzje o szczepieniu szczepionka skojarzona to napewno nie szczep MMR II. Za duzo zagrozen niesie za soba ta szczepionka. Nie jestem pewna Priorixu, wiec ja nie szczepilam ani MMR II ani Priorixem. Jednak Ty spytalas ktora wybrac a nie czy wybrac wink wiec podpowiadam: Priorix
      • mama_basienki Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.01.07, 22:58
        a jest w Polsce jeszcze jakaś inna szczepionka? Bo ja niestety nie słyszałam. :
        ( Byłąby to cenna informacja, ponieważ nasza pani pediatra upiera się,że
        nigdzie już nie ma innych szczepionek. indifferent
        Ja się jak narazie wstrzymuję. Mała ma dopiero 14 miesięcy ale chyba też
        poczekam do drugich urodzin.
        • shady27 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 08.01.07, 23:09
          jest, nazywa sie Rouvax czy jakos tak, musze sprawdzic
          • mama_basienki Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 09.01.07, 09:56
            Ha! Wiedziałam smile))) I można ją normalnie w aptece kupić? ie wiesz jaka jes
            cena? No i najważniejsze pytanie : czy jest bezpiczniejsza od MMR i Priorix?
            Strasznie dziękuję Ci za odpowiedź. smile Chyba poważnie porozmawiam sobie z tą
            lekarką i chyba będę m usiała pediatrę zmienić jak rozmowa n ic nie da uncertain/
          • anecia-26 Re: Szczepienie na odrę-MMRII czy priorix? 09.01.07, 11:18

Odpowiadasz na :

shady27 napisała:

> jest, nazywa sie Rouvax czy jakos tak, musze sprawdzic

wyczytalam w ktoryms z tematow juz nie pamietam w ktorym i ktora mama go
            napisala ze ta szcZepionka wywqolala jakies kaplikacje u jej dziecka nie chce
            mieszac ale ta szczepionka tez chyba nie jest do konca bezpieczna ja 2
            lata temu szczepilam syna priorix i nic zlego sie nie dzialo dodam ze maly nie
            ma zbyt dobrej odpornosci tz czesto choruje
            • mamand tutaj 09.01.07, 12:24
              o tym było:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=54315466&a=54470874
              • anecia-26 Re: tutaj 09.01.07, 14:31
                dzieki wlasnie o ten watek m chodzilo no i wlasnie w zwiazku z tym sama juz nie
                wiem czy te pojedyncze szczepionki sa takie dobre, a p[rzeczytalam jeszcze ze
                autyzm ujawnia sie u tych dzieci u ktorych bez wzgledu na to czy by zostaly
                zaszczepione czy nie by sie ujawnil mam straszny metlik w glowie a za miesiac
                (juz niecały mam termin szczepienia ) nie wiem co mam myslec na temat priorix
                zwlaszcza ze nim szczepilam starsze dziecko dobra kończe bo o tym juz pisałam
                • egis1 umieram ze strachu 18.05.07, 14:02
                  dzisiaj zaszczepiłam, żałuje, że wcześniej o tym nie poczytałam sad
                  • anecia-26 Re: umieram ze strachu 18.05.07, 18:02
                    wiesz co ja myślę ze bardzo dobrze ze nie poczytałaś i szkoda ze teraz na to
                    trafiłaś będziesz sie tylko martwic ja zaszczepiłam we wtorek chociaż termin
                    miałam już dawno ale właśnie przez to ze sie tak naczytałam to tak to odwlekałam
                    starsze dziecko szczepiłam nie mając tych wiadomości i dobrze bo sie nie
                    martwiłam i nie Zastanawiałam
                    • egis1 ... i mamy katar... 23.05.07, 12:25
                    • egis1 ...i mamy spory katar... 23.05.07, 12:25
                    • egis1 ... i mamy spory katar :( 23.05.07, 12:27
                      pojawił się od wczoraj, ja łącze go ze szczepieniem, gdyż synek od urodzenia nie chorował a katar miał tylko raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka