Dodaj do ulubionych

Obniżone napięcie mięśniowe?

14.08.06, 12:47
Czy któraś z was miała podobne problemy? Moja mała niestety ma roczek a
jeszcze sama nie siada. Jak ja sie posadzi to siedzi , jak postawi chodzi [i
to naprawde bardzo ladnie trzymajac sie jedenj raczki] ale sama nie potrafi
usiasc. Neurolog nas wysle najprawdopodobniej na ćwiczenia rehabilitacyjne
[wizyte mamy w srode]. Moze opowiecie jak to bylo u was.
Obserwuj wątek
    • aniab_24 Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 14.08.06, 12:58
      Ostatnio tak dużo było o problemach z napięciem mięśniowym (obniżone/ wzmożone),
      że proponuję skorzystac z wyszukiwarki. Wpisz 'napięcie mięśniowe" - jest dużo
      wyników. Zajrzyj też na forum "rehabilitacja":
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939
      Niezbyt dobrze rozumiem - czy byłaś już u neurologa i czy to on wystawił
      diagnozę? Czy też to są tylko twoje podejrzenia? Bo aż wierzyć mi sie nie chce,
      że lekarz pediatra (bo przecież z dzieckiem chodzisz na kontrole, szczepienia)
      mógłby zignorować objawy ONM/ WNM az do roczku.
      • szwel Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 14.08.06, 13:07
        byłyśmy u neurologa w zeszłym tygodniu i to on wystawił tą diagnozę. Teraz
        idziemy znowu do niego, w środę razem z wynikami badań no i teraz nas pewnie
        wyśle na te badania. Nasz pediatra wcześniej nic nam nie powiedział.Wolę sie już
        nie wypowiadać na temat pediatrów.SZkoda gadać. Mam nadzieje że teraz jak
        bedziemy z nia cwiczyc to szybko sie wszystkiego nauczy. Wczesniej udalo jej sie
        pare razy samej wstac i usiasc.
        • aniab_24 Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 14.08.06, 13:16
          Bardzo późno w takim razie zaczynacie rehabilitację. Lepiej uzbrój się w
          cierpliwość, bo niestety im później tym dłużej trzeba czekac na efekty. W naszym
          przypadku synek był rehabilitowany ok. 10 miesięcy, a zaczęliśmy bardzo wcześnie
          - w 10 tyg. Miał WNM, ale sprawa ma się podobnie z obniżonym.
          • pentelka5 Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 14.08.06, 13:27
            Taaaak, pewnie po szczepieniu w wieku ok. 5-6 miesięcy na kolejną wizytę u
            pediatry poszliście dopiero jak dziecko skończyło rok (też szczepienie)? No
            niestety, taki mamy wspaniały system opieki medycznej że nie ma co się oglądać
            na przychodnię i lekarzy, że będą zachęcać do częstych wizyt. A tak na prawdę to
            do pierwszego roku życia dziecko powinno co miesiąc przychodzić na tzw. bilanse
            i być ogólnie badane przez pediatrę. Trzeba więc być silnym i na chama
            przychodzić. Jak już jesteś to głupio by było żeby nie zbadał. A obniżone
            napięcie powinien od razu wyłapać i skierować do specjalisty!!! My zaczęliśmy
            rehabilitację w wieku 4 miesięcy i ćwiczymy do dzisiaj (9 miesięcy ma teraz
            mały). A efekty pojawiły się po jakiś 3 miesiącach. Pani neurolog na powiedziała
            jedną mądrą rzecz - rozwój fizyczny dziecka musi iść równo z rozwojem umysłowym.
            Dlatego ważna jest wczesna rehabilitacja ruchowa, aby jednocześnie nie powodować
            opóźnień w rozwoju umysłowym. Tak więc ciśnij gdzie się da i jak najszybciej
            zacznijcie ćwiczenia zgodnie z zaleceniem neurologa!!!!!!!
            • iza3108 Re: do pentelka5 16.08.06, 11:53
              a czy m się u Twojego synka objawiło to obniżone napięcie ?

pentelka5 napisała:

> Taaaak, pewnie po szczepieniu w wieku ok. 5-6 miesięcy na kolejną wizytę u
              > pediatry poszliście dopiero jak dziecko skończyło rok (też szczepienie)? No
              > niestety, taki mamy wspaniały system opieki medycznej że nie ma co się oglądać
              > na przychodnię i lekarzy, że będą zachęcać do częstych wizyt. A tak na prawdę
              t
              > o
              > do pierwszego roku życia dziecko powinno co miesiąc przychodzić na tzw.
              bilanse
              > i być ogólnie badane przez pediatrę. Trzeba więc być silnym i na chama
              > przychodzić. Jak już jesteś to głupio by było żeby nie zbadał. A obniżone
              > napięcie powinien od razu wyłapać i skierować do specjalisty!!! My zaczęliśmy
              > rehabilitację w wieku 4 miesięcy i ćwiczymy do dzisiaj (9 miesięcy ma teraz
              > mały). A efekty pojawiły się po jakiś 3 miesiącach. Pani neurolog na
              powiedział
              > a
              > jedną mądrą rzecz - rozwój fizyczny dziecka musi iść równo z rozwojem
              umysłowym
              > .
              > Dlatego ważna jest wczesna rehabilitacja ruchowa, aby jednocześnie nie
              powodowa
              > ć
              > opóźnień w rozwoju umysłowym. Tak więc ciśnij gdzie się da i jak najszybciej
              > zacznijcie ćwiczenia zgodnie z zaleceniem neurologa!!!!!!!
        • iza3108 Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 16.08.06, 11:51
          u mnie było tak, pediatra prywatna u mojego synka 3 tyg wykryła obnizone
          napiecie, bo jak lezal na brzuchu to glowy nie przekrecal i nie unosil,
          panstwowa pediatra powiedziala ze jest z nim wszystko w porzadku powiedziala ze
          jedne dzieci to robia wczesniej inne póżniej teraz ma prawie 3 mc i podnosi
          glowke jak lezy na plecach i ją przekreca wiec mam juz rozeznanie kazdy lekarz
          co innego gada moj ginekolog tez kazal tym pediatrom za bardzo nie wierzyc.
    • animama1 Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 14.08.06, 13:28
      Ja miałam podobny problem. Też rehabilitantka stwierdziła, że córka ma niskie
      napięcie mięśniowe. Córkę zaczęliśmy sadzać z oparciem dopiero jak miała 10
      miesięcy (kiedy sama usiadła niestety nie pamiętam), raczkowała jak miała 13
      miesięcy, zaczęła chodzić w 15 miesiącach. Rehabilitantka była świetna i
      wytłumaczyła mi, że to jest poprostu taki rodzaj urody (oczywiście poza
      przypadkami wywołanymi chorobą). Takie mięciutkie i z reguły pulchniutkie
      niemowle różni się od zwartego, umięśnionego małego atlety. To pierwsze jest
      właśnie moja córka.
      Później dodatkowo okazało się, że córkę w rozwoju motorycznym chamowała także
      ostrożność (jako cecha jej charakteru). Jak już zaczęła chodzić, to odrazu na
      dłuższe dystanse. Poprostu nieryzykuje dopóki nie jest pewna, że podoła. Teraz
      ma prawie dwa latka i świetnie i wyrażnie mówi, ma duży zapas słów. Muszę nawet
      uspokajać mamy, babcie, ciocie itd. innych dzieci, które ją podziwiają i mowią,
      żę ta/ten ich brzdąc dopiero mówi dwa słowa.
      Także się nie martw. Jestem pewna, że Twoje dziecko będzie górowało w czymś
      innym niż w biegu na długi dystans.
    • szwel Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 14.08.06, 14:08
      U nas dziwne jest to ze ona normalnie juz zaczyna chodzic - wczoraj sama
      pokonala 1,5metra a sama nie potrafi wstac ani usiasc. Jak jej rece podajemy to
      sie podnosi.Zobaczymy jak to bedzie na tych cwiczeniach. Ja z mala czesto
      chodzilysmy do lekarza bo ona dosc chorowita jest. Czesto tez lezala w szpitalu
      i nikt mi nigdzie nie zwrocil uwagi ze cos jest nie tak. Myslelismy ze jest po
      prostu leniem bo kiedys pare razy usiadla sobie.
    • madzialu Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 14.08.06, 14:37
      A sama wcześniej nic nie zauważyłaś? Mój synek skończył właśnie 5 tygodni a
      obniżone napięcie mięśniowe pediatra zdiagnozował w szpitalu, zaraz po
      porodzie. Mi się to wydało strasznie szybko, zwłaszza, że poród był ciężki i
      mały dopiero po ok tygodniu doszedł do siebie. Do neurologa kazali nam iść
      najwcześniej w 6 tygodniu zycia, wybieramy się w najbliższy czwartek. Strasznie
      się denerwuję, że neurolog potwierdzi to ONP. Wg mnie dziecko reaguje
      normalnie, nie jest "wiotkie" anie "miękkie", nie ma problemów z ssaniem,
      podnoszeniem główki itd. Napiszcie proszę jak zachowywały się wasze dzieci na
      samym początku, na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę.
      • szwel Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 14.08.06, 14:50
        Marta jak sie urodzila dostala 10 punktów - wszystko było w porzadku. Wczesniej
        nic nie zauwazylismy bo normalnie podnosila glowke, przewracala sie na boki
        probowala sie podnosic i nawet pare razy jej sie udalo. Od 8smego miesiaca
        zaczely sie problemy. Wtedy wyszlo ze ma zespoly padaczkowe - lezala w szpitalu
        przeszlo miesiac. Miala robione praktycznie wszystkie badania - usg, tomografie,
        cystografie, eeg glowki. Badali ja zwykli lekarze i neurolodzy i nikt nie
        zauwazyl nic niepokojacego. Jest pod stala kontrola neurologa i dopero przy
        ostatniej wizycie stwierdzil onm. To jest moje pierwsze dziecko i skoro wszyscy
        dookola [lekarze] twierdzili ze ma czas, ze jest drobna i dlatego moze dojsc
        pozniej do wszystkiego to naprawde im wierzylam.Teraz juz sama nie wiem co o tym
        wszystkim myslec.
        • ade1 Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 16.08.06, 15:27
          ja juz nie wiem jak to jest bo ja u mojej corki golym okiem widzialam ze ma onm-
          pol roku chodzilam po neurologach i oni twierdzili ze jest ok dopiero jak
          miaal 6 m-cy to trafilam do dobrego neurologa ktory od razu to samo stwierdzil.
          bo to widac bylo golym okiem, ja wczesniej nic o tym nie widziala a tu sama
          czulam ze cos nie tak ze dziecko przelewa mi sie przez rece nie podnosi jednej
          raczki, malo sie rusza jest takie mieciutkie. cwiczylismy 4,5 m-ca vojta teraz
          jest juz wszystko ok i nawet nie musze chodzic na kontrole bo sama widze ze
          dziecko jest juz normalne wiec dziwi mnie ze ty golym okiem tego nie widzisz
          ale moze sa rozne objawy .
    • szwel Re: Obniżone napięcie mięśniowe? 16.08.06, 21:41
      Oprocz tego ze sama nie potrafi usiasc to nic nie wskazuje na onm. Caly dzien
      chce tylko chodzic, nie ma czasu na siadanie. Wogole nie chce lezec. Zabawkami
      sie normalnie bawi - trzyma sie mocna jak siedzi i jak stoi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka