Dodaj do ulubionych

Wiązadełko

27.09.06, 20:37
W piątek idę z moim 7-miesięcznym synkiem na podcięcie wiązadełka przy
języczku. Czy ktoś z was już to przeżył, bo ja okropnie się boję. Proszę
napiszcie czego powinnam się spodziewać.
Obserwuj wątek
    • iljana Re: Wiązadełko 27.09.06, 21:19
      A po co przycinasz więzadełko?
      • anetakrawczyk1 Re: Wiązadełko 27.09.06, 21:46
        Bo jest za krótkie i lekarz powiedział mi, że przez to nie będzie wymawiał sz
        cz r itd. I podobno im wcześniej to zrobię tym lepiej
    • betik150 Re: Wiązadełko 27.09.06, 21:50
      Przed zabiegiem znieczulą dziecku miejscowo pod językiem po około30 minutach
      lekarz podniesie języczek specyjalnym narzedziem i nożyczkami podetnie.Zadieg
      trwa krótko ale póżniej trochę krwawi i uciskałam tamponami mały się darł
      wniebogłosy po30 min kontrola przestał krwawić i dostał cycusia.Przed zabiegiem
      ma być nadczo około 2godziny.Miał ten zabieg jak skończył3miesiące.
    • djonaszek Re: Wiązadełko 27.09.06, 22:26
      Jak moja córcia była malutka też lekarka sugerowała żeby sie nad tym
      zastanowić. Jako powody podawała, że dziecko może źle ssać co może je
      denerwować itp. Nic nie wspominała o wadach wymowy. Probemów ze ssaniem nie
      było żadnych, tylko z wymową mieliśmy mały problem bo właśnie nie mówiła sz,cz
      było prose pani, safa itd. Ale jak się okazalo i ten problem się rozwiązał-
      było pare wizyt u logopedy zresztą bardzo przyjemnych i jest dobrze.Teraz mała
      jest już w pierwszej klasie i żadnych problemów tego typu. Nie wiem jak jest
      dokładnie u ciebie, nie znam się na tym i napisałam o moim przypadku, ale byc
      może można by to skonsultowac z innym lekarzem, wysłuchać innej opinii. Kończę
      i życzę powodzenia.
      • anetakrawczyk1 Re: Wiązadełko 28.09.06, 16:42
        Bardzo dziękuję za opdowiedzi. Jutro się okaze co zrobią z moim synkiem. Jak
        wrócę to wszystko opiszę. Pozdrawiam
    • kodam3 Re: Wiązadełko 28.09.06, 20:18
      Tydzień temu pani laryngolog podcięła mojej córeczce wiązadełko. Wszystko
      trwało kilka minut bez płaczu. Mała denerwowała się tylko dlatego ,że trzeba ją
      było na chwilę unieruchomić /przytrzymać główkę/. Nie ma się czego
      obawiać.Powodzenia.
      • pxm Re: Wiązadełko 28.09.06, 22:31
        mój wtedy 11 miesięczmiak miałpodcinane, już wcześniej miał mieć pocięte, ale
        jedni lekarze mówili, żeby teraz podciąć, bo małe dziecko lepiej zniesie
        zabieg, a inni kazali zaczekać i zobaczyć jak będzie mówił, problem rozwiązał
        mały bo sobie naderwał wiązadełko i trzeba je było podciąć.
        zabieg jest chyba mało bolesny, dziecko dostaje znieczulenie miejscowe, ale
        moje dzieciątko się straszliwie darło, myślałam, że padnę, więc nastwa się i na
        to smile
        życzę mało płaczu i bólu, pozdrawiam smile))
    • kameleon1987 Re: Wiązadełko 29.09.06, 12:28
      witaj ja własnie w 22 wrzesnia bylam z moim 3 miesiecznym synkiem na pogcieciu
      wędzidełka. na początku przez 5 min trzyma sie gazik z jakas mrozaca mascia pod
      jezyczkiem by zamrozic wedzidelko i zalagodzic bol. potem dzidzi zabrali na
      blok operacyjny i je podcieli- odezwal sie 2 razy(troszki zaplakal)- raz gdy
      tylko podcieli i odrazu przestal potem gdy poczul jk sie krew w buzi zbiera.
      przyniesli mi go po doslownie 3minutacg. jeszcze przytrzymalam mu gazik pod
      jezyczkiem bo troszki krew leciala. po 5min lekarz obejrzal i wypisal do domku.
      to dlugo nie trwa. lepiej jak sie to zrobi jak jest maly bo to dla niego mniej
      strachu i nie bedzie pamietal. nie boj sie bo nie ma czego - to naprawde nie
      boli bo sama tez to mialam pozdrawiam
    • iljana Re: Wiązadełko - ćwiczenia 29.09.06, 21:47
      Mojej mamie też mówiono że trzeba mi podciąc to wiązadełko, bo nie mówiłam R.
      będąc już sporą dziewczynką. Kiedyś się zawzięłam i zaczęlam mówić wierszyk:
      czarna krowa w kropki... i po 3 czy 4 razie powiedzialam swoje pierwsze R. to
      było 20 lat temu. Myślę ze mozna to wyćwiczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka