Dodaj do ulubionych

Trzeci migdał?

05.10.06, 11:16
Dziecko choruje od kwietnia na anginy. Poszyłyśmy do pani laryngolog, która
po badaniu uszu stwierdziła, że trzeba dziecku zrobić drenaż uszu(dziecko
niedosłyszy). Jest podejrzenie trzeciego migdała, ale dziecko jest zamałe
żeby wycinać(ma 3 lata), bo może migdał odrosnąć. Dlatego tylko drenaż ucha.
Mała dostała dzień przed zabiegiem kolejną anginę. Skorzystałam z okazji i
poszłam z nią do innego laryngologa. Ten stwierdził, że dziecko powinno mieć
natychmiast wycięty trzeci migdał, a że ten zabieg drenażu jest niepotrzebny,
bo uszy są w porządku(na wygląd). I że dziecko jest już w odpowiednim wieku a
migdał nie odrośnie jeśli jest wycięty w całości. I co ja mam teraz z tym
zrobić? Czy ktoś z Was miał podobny przypadek. Wiem, że co lekarz to inna
opinia, ale coś w końcu muszę z tym zrobić.
Obserwuj wątek
    • kafialor Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 11:23
      Jeżeli przyczyną wysiękowego zap.uszu jest przerośnięty 3 migdał , to założenie
      drenów jest rozwiązaniem tymczasowym , płyn może pojawic sie ponownie.Bo
      przyczyna ( 3 migdał )nie została zlikwidowana.Często łączy sie zabieg
      usunięcia migdałka i założenie dreników. Masz rtg nosogardła, wynik ASO z krwii?
      • joannamichal Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 11:38
        Wiem o tym. Chodzi mi o to głównie czy dziecko może mieć wycięty migdał w tym
        wieku. A co do wyników to żadnych nie mam. Mało tego na zabieg drenażu nawet
        nie wspomnieli żebym zaszczepiła dziecko na żółtaczke. Ten drugi laryngolog
        bardzo się zdziwił.
        • kafialor Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 11:42
          o szczepieniu pewnie nie mówili , bo wszystkie dzieci sie teraz szczepi.A wiek
          nie ma tu znaczenia , porozmawiaj z innymi laryngologami, może z tym którego
          byłaś ostatnio
    • jedynataka1 Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 11:38
      może odrosąć ale nie musi a jeżeli migdał jest przyczyną np. gromadzenia się
      płynu w uszach to bezwzględnie należy go usunąć. Ja przed zabiegiem usunięcia
      migdała( bardzo bałam się narkozy) konsultowałam decyzję chyba z 4
      laryngologami i wszyscy mówili to samo - nie wiek ma tu znaczenia a to w jakim
      stanie jest migdał i uszy....
      • monika9920 Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 12:02
        My mielismy zabieg wyciecia trzeciego migdałka, podcięcia dwóch bocznych oraz
        drenaż uszu - jak syn miał dokładnie 3 lata i 4 miesiące - i tylko dlatego tak
        pozno, ze byly problemy z dostaniem sie do specjalistow, a potem kilkakrotnie
        przekladany zabieg z powodu ciaglych infekcji.Oprócz laryngologa, który na
        podtsawie dokładnych badań zalecił ten zabieg, doradzali go również logopeda i
        psycholog z przedszkola - przez niedosłuch syn miał opóźnioną mowę, przez
        to ,że nie dosłyszał miał gorszy kontakt z równieśnikami (którzy czesto tez
        niezbyt go rozumieli), miał problemy równiez ze spiewaniem, sluchaniem bajek -
        ogolnie w braniu udziału w zajeciach przedszkolnych.
        Dodam jeszcze ze alergolog, która też badała dziecko potwierdziła diagnoze
        laryngologa (syn miał początki astmy zwiazane z ciaglym zakazeniem migdałow i
        infekcjami).
        Tak wiec mysle, ze jak sa wazne powody do zrobienia zabiegu (radze to
        zweryfikowac z jakims porzadnym lekarzem) to naprawde nie ma na co czekac
        M
        M
    • joannamichal Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 11:56
      Może macie rację. To jest to, że strasznie szkoda mi dziecka. Każdy z tych
      lekarzy tylko ją obejrzał bez robienia żadnych badań. A jeśli diagnoza jest zła
      to dziecko tylko się wymęczy. Mam mętlik w głowie. Wolałabym dziecku
      zaoszczędzić tego bólu.
      • jedynataka1 Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 12:07
        powiem naczej- jeżeli migdał jest naprawdę brzydki to dobry laryngolog oceni to
        bez badań- płyn w uszach też widzi przez wziernik, umie rozpoznać po kolorze
        płynu czy nadaje się do leczenia antybiotykiem, czy trzeba ewidentnie ingerować
        aby osuszyć ucho. wiem,że się boisz , bo ja bałam się strasznie, ale wiem
        też ,że po zabiegu jakby ręką odjął - wszystkie dolegliwości ustały. Mój drugi
        syn też ma już brzydki migdał ale póki co nie choruje, wiem jedno,że jak
        maraton się zacznie i będzie to winą migdała, nie będę czekała dnia ani godziny
        dłużej niż to jest konieczne i usunę dziadostwo. Pozdrawiam i życzę mądrej
        decyzjismile
      • jedynataka1 Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 12:08
        a i jeszcze jedno- po zabiegu boli tylko chwilę , dzieci naprawdę cudnie się
        regenerują- mieliśmy zabieg ok. 18- rano śniadanko syn zjadł bez problemówsmile
    • joannamichal Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 12:14
      Dzięki dziewczynki za słowa otuchy. Macie rację yaczynam szukać dobrego
      lekarza. Szkoda dziecka faszerować antybiotykami.
      Może któraś z Was zna dobrego lekarza ze Szczecina.
      Pozdrawiam
    • monika9920 Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 12:17
      A tak w ogóle to, to że każdy lekarz mówi co innego w ogóle mnie nie dziwi..
      znam to z własnego doświadczenia niestety
      M
      • dorka.3 Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 12:31
        mój synek miał usunięty migdał w wieku 3,5 lat, badanie dodatkowe to tylko
        słuchu i wyszedł spory niedosłuch. Lekarz od razu widział, że migdał jest
        ogromny i brzydki, po zabiegu znaczna poprawa, dużo mniej choruje. narazie nie
        odrósł. ale odrósł jego koleżance i to po 8 miesiącach od usunięcia.
    • teraz_asia Re: Trzeci migdał? 05.10.06, 19:47
      Przede wszystkim nie opieraj się na opinii lekarza, który tylko zajrzał dziecku
      do ucha. Nie zawsze laryngolog może ocenić stan ucha przez wziernik. Proste i
      niebolesne badanie (o ile pamiętam audiometria tonalna i jakas tam...)wskazuje
      precyzyjnie na poziom niedosłuchu i ciśnienie w uchu wewnętrznym (laryngolog
      może co najwyżej zobaczyć, czy błona bębenkowa jest wciągnięta). Nie zawsze
      jest tez możliwe zobaczenie trzeciego migdała. Trzeba zrobic RTG nosogardzieli
      albo najlepiej, obejrzeć ten migdał specjalną kamerką. Skierowanie na badania
      daje laryngolog, wszystkie są niedrogie ( w granicach 20-30 zł), namiary
      niestety mam tylko na Warszawę, ale nam lekarz od razu powiedział, gdzie co
      mozna zrobić.
      W szpitalu, gdzie syn miał wycinany migdał (razem z drenażem), powiedziano, że
      starają się zachowac szczątkową częsc tego migdałka, żeby nadal pełniła funkcje
      obronne. Widziałam tam naprawdę duzo dzieci trzy, czteroletnich po takim
      zabiegu. Wszystkie rewelacyjnie szybko dochodziły do siebie. Ale wiem, że np w
      klinice Krajmed w Warszawie operują metodą endoskopową i chwalą się, że nie
      mieli przypadku odrośnięcia migdała.
      Acha, sprawdź ten migdał, bo jeśli jest w porządku, to często płyn w uszach ( i
      tym samym niedosłuch) można wyleczyć długotrwałym podawaniem leków. Mój syn
      brał przez miesiąc zestaw leków przeciwzapalnych, antyhistaminowych i innych i
      na dwa lata był idealny spokój. Potem dopiero weszły nam zatoki i zabawa
      zaczeła się na nowo. Powodzenia.
      • dorek3 Re: Trzeci migdał? 10.01.07, 22:31
        A gdzie robiłaś te badania. Wiem. że w Krajmedzie badanie endoskopowe i tympanografia są w cenie wizyty (120 pln).
        Gdzie robiłaś zabieg? Możesz polecić laryngologa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka