pxm 13.10.06, 18:43 przeciwko ospie??? pediatrzy mnie namawiają w przychodni, ale ja myślę, że mają w tym interes.. : ( co sądzicie o tych szczepieniach dodatkowych, szczepicie czy nie??? macie jakieś info od znajomych lekarzy??? dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tartulina Re: szczepić czy nie 13.10.06, 20:46 Ja szczepiłam. teraz syn ma 6 lat. Co roku w przedszkolu była ospa, a on nie zachorował. Szczepione dzieci nawet, gdy zachorują znoszą ją lepiej( wiem od zaprzyjażnionej pediatry).Jednak decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anettaa1 Re: szczepić czy nie 14.10.06, 00:06 jak swiat swiatem dzieci chorowaly na ospe i zyja,a teraz wymyslaja szczepionki na wszystko,które nie sa oboletne dla organizmu.Ja nie szczepie,a pewnie ze maja w tym swoj interes-kase Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: szczepić czy nie 14.10.06, 08:52 Zaszczepię, jak skończy rok. Nie obchodzi mnie, czy moja pediatra ma w tym interes. Interes mam ja: przechorowana u dziecka ospa to minimum 10 dni dla mnie na zwolnieniu, niebezpieczeństwo odezwania sie po latach jako półpasiec, prawie pewna choroba dla mnie - nie chorowalam jako dziecko na żadne choroby dziecięce. A że mały się żłobkuje, całkiem możliwe, że to paskudztwo napotka. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: szczepić czy nie 14.10.06, 09:43 Ja nie szczepiłam. Szczepionka przeciwko ospie może mieć b. nieprzyjemne działanie uboczne, objawiające się nawet po latach (nie wyklucza się chorób mózgowych). Bez przesady z tą ciężką chorobą. Sama przeszłam ospę baaardzo źle, miałam również półpasiec jako dorosła osoba, ale swojej córki nie szczepiłam. I co? Dostała ospy, miała 7 krostek (!) i całkowity brak gorączki. Po tygodniu już nie pamiętała, że była chora. Nie dajmy się zwariować tymi szczepionkami przeciw wszystkim chorobom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: szczepić czy nie 14.10.06, 09:47 Ja nie szczepiłam swoich dzieci p/ospie Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kiw75 Re: szczepić czy nie 14.10.06, 13:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=31545677 Zachęcam do poczytania... Mnie dało to wiele do myślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
alienxxx Re: szczepić czy nie 14.10.06, 18:22 ja nie szczepie zaszczepilem za to na pneumokoki Odpowiedz Link Zgłoś