Dodaj do ulubionych

szczepić czy nie

13.10.06, 18:43
przeciwko ospie???
pediatrzy mnie namawiają w przychodni, ale ja myślę, że mają w tym interes.. :
(

co sądzicie o tych szczepieniach dodatkowych, szczepicie czy nie???
macie jakieś info od znajomych lekarzy??? smile
dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • tartulina Re: szczepić czy nie 13.10.06, 20:46
      Ja szczepiłam. teraz syn ma 6 lat. Co roku w przedszkolu była ospa, a on nie zachorował. Szczepione dzieci nawet, gdy zachorują znoszą ją lepiej( wiem od zaprzyjażnionej pediatry).Jednak decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam.
      • anettaa1 Re: szczepić czy nie 14.10.06, 00:06
        jak swiat swiatem dzieci chorowaly na ospe i zyja,a teraz wymyslaja szczepionki
        na wszystko,które nie sa oboletne dla organizmu.Ja nie szczepie,a pewnie ze maja
        w tym swoj interes-kase
    • ewa_mama_jasia Re: szczepić czy nie 14.10.06, 08:52
      Zaszczepię, jak skończy rok. Nie obchodzi mnie, czy moja pediatra ma w tym
      interes. Interes mam ja: przechorowana u dziecka ospa to minimum 10 dni dla
      mnie na zwolnieniu, niebezpieczeństwo odezwania sie po latach jako półpasiec,
      prawie pewna choroba dla mnie - nie chorowalam jako dziecko na żadne choroby
      dziecięce. A że mały się żłobkuje, całkiem możliwe, że to paskudztwo napotka.
    • milka_milka Re: szczepić czy nie 14.10.06, 09:43
      Ja nie szczepiłam. Szczepionka przeciwko ospie może mieć b. nieprzyjemne
      działanie uboczne, objawiające się nawet po latach (nie wyklucza się chorób
      mózgowych). Bez przesady z tą ciężką chorobą. Sama przeszłam ospę baaardzo źle,
      miałam również półpasiec jako dorosła osoba, ale swojej córki nie szczepiłam. I
      co? Dostała ospy, miała 7 krostek (!) i całkowity brak gorączki. Po tygodniu
      już nie pamiętała, że była chora. Nie dajmy się zwariować tymi szczepionkami
      przeciw wszystkim chorobom!!!
    • malgosiek2 Re: szczepić czy nie 14.10.06, 09:47
      Ja nie szczepiłam swoich dzieci p/ospie
      Pzdr.Gosia
    • kiw75 Re: szczepić czy nie 14.10.06, 13:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=31545677 Zachęcam do
      poczytania... Mnie dało to wiele do myślenia...
    • alienxxx Re: szczepić czy nie 14.10.06, 18:22
      ja nie szczepie
      zaszczepilem za to na pneumokoki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka