mal-mral 16.10.06, 17:41 Moja córka ma 2,5 tygodnia. Od dwóch dni ma kaszel i zapchany nos. Czy są jakieś bezpieczne leki dla noworodka, czy wystarczy jak wygrzeje się w domu?Czy konieczna jest interwencja lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena99 Re: przeziębiony noworodek 16.10.06, 18:48 Ja bym pokazała dziecko pediatrze. U takiego malucha choroby rozwijają się błyskawicznie. U nas mały jednego dnia miał kaszelek a na drugi dzień zapalenie płuc. Poza tym lekarz może ocenić rodzaj kaszlu i zapisać coś odpowiedniego, doradzić czy należy oklepywać itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: przeziębiony noworodek 16.10.06, 18:50 Kaszlący noworodek wymaga osłuchania przez lekarza.Do noska można zakropić po kropelce soli fizjologicznej i pod materacyk podłozyć np.ręcznik,żeby główka dziecka leżała wyżej w pozycji ułatwiającej oddychanie przy zapchanym nosku. Odpowiedz Link Zgłoś
mikow1 Re: przeziębiony noworodek 16.10.06, 19:58 noworodka powinien zobaczyć lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: przeziębiony noworodek 16.10.06, 22:14 Koniecznie lekarz. Ja leczyłam sama katar w domu przez kilka dni i skończyłyśmy w szpitalu na antybiotykach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakluska Re: przeziębiony noworodek 16.10.06, 22:47 hej, zdecydowanie lekarz, katarku czy kaszelku u takiego maleństwa nie należy lekceważyć. Lepiej zeby wcześniej coś lekarz zapisał niż potem antybiotyki i nie daj Boże szpital. pozdrawiam życząc zdrowia maluszkowi Odpowiedz Link Zgłoś