mal-mral 21.10.06, 00:55 Moja córcia ma 3 tygodnie i niestety pojawiły sie pleśniawki. Zrobiła sie niespokojna przy karmieniu (karmie piersią). Jakie są skuteczne sposoby walki z tym grzybem u tak małych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mloda121 Re: pleśniawki u noworodka 21.10.06, 08:27 nie mialam z tym do czynienia, ale czytalam, ze nalezy udac sie z tym do lekarza, tym bardziej, ze dziecko ma tylko 3 tygodnie, a leczenie bedzie dotyczyc i matki i dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: pleśniawki u noworodka 21.10.06, 11:35 1.przecieranie moczem dziecka 2. Borax 5ch homeopatyczne granulki 3. lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
daemia_10 Re: pleśniawki u noworodka 21.10.06, 15:05 ja pędzluję wodnym roztworem gencjany (1%) i wydaje mi się, że schodzą; wcześniej stosowałam aphtin, ale nie osiadał na języku - mała go zjadała, więc efekt był żaden Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: pleśniawki u noworodka 21.10.06, 15:08 plesniawki należy czyścić: czyli nie smarować ale zdzierać. Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: pleśniawki u noworodka 21.10.06, 21:38 Dokładnie tak. Na patyczek do czyszczenia uszu nanieść roztwór wodny gencjany i pocierać pleśniawki. Najlepiej 2-3 razy dziennie. Mimo, ze brudzi.. to zauważam ze po nocy gencjany nie ma buźce u mojego malucha, a rzeczywiście pleśniawki szybko schodzą. Musisz wygotować lub umyć w ciepłej wodzie wszystko to co dziecko brało/bierze do buzi.(w trakcie leczenia i po oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: pleśniawki u noworodka 22.10.06, 13:07 jeszcze lepiej gazik nałożyć na palec i tak czyścić. Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka106 Re: pleśniawki u noworodka 21.10.06, 21:44 Przede wszystkim higiena (nie podejrzewam ze jej nie stosujesz ale jak juz sie pojawily plesniawki to jeszcze bardziej wzmozona, szczegolnie przemywanie brodawek przed karmieniem). W naszym przypadku nie obylo sie bez wizyty u lekarza, dostalysmy nystatyne w zawiesinie (na recepte) i po kilku smarowaniach przeszlo jak reka odjal. A ja mam nowe opakowanie w lodowce na zas, gdyby kiedys bylo potrzebne. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka.1 Re: pleśniawki u noworodka 23.10.06, 09:03 my też przeszłyśmy pleśniawki jak jagoda miała 2-3 tyg. Robiłam tak- zawijałam na palec (najmniejszy swój) jałowy gazik, smarowałam aftinem i delikatnie zdejmowałam z języczka i wewn. boczków buźki. Miałam jeszcze lek Flumycon, bo miała aż w gardełku. Kilka razy przetarłam i po pleśniawkach. Do tej pory czysto i spokojnie (odpukać!!! ) Joasia Odpowiedz Link Zgłoś
m.m.gosia Re: pleśniawki u noworodka 23.10.06, 11:01 Musisz iść do lekarza! To zbyt małe dziecko. Lekarz oceni stopień rozprzestrzenienia pleśniawek, da coś na receptę. Też to przechodziliśmy, dość szybko znikły,ale pędzlować trzeba było dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś