Dodaj do ulubionych

Nietypowa celiakia????

28.10.06, 16:39
Czy mały przyrost wagi przy dużym apetycie i niski wzrost,lużny stolec i
pęknięte szkliwo na zębie mogą być wskazaniem do przeprowadzenia badań w
kierunku celiakii? jestem mama 3-latka,który ma takie właśnie objawy a
pediatra to lekceważy twierdząc,że takie objawy są za skąpe i nie mogą
świadczyć o celiakii.Może ktoś miał podobne doświadczenia lub wie coś na ten
temat,bardzo proszę o radę
Obserwuj wątek
    • ania.76 Re: Nietypowa celiakia???? 28.10.06, 19:08
      Nas pediatra skierowała na badania w kierunku choroby trzewnej ze względu na
      to, ze mały rośnie wolniej. Nie szukała innych objawów.
      Nie daj się zwieść lekarzowi, zrób to badanie z krwi nawet prywatnie, to koszt
      ok. 40 zł (Wrocław) i wszystko będzie jasne. Na wynik czekaliśmy kilka dni.
      Pozdrawiam, Ania
      • bb12 Re: Nietypowa celiakia???? 28.10.06, 22:30
        Niestety ,samo badanie z krwi [chyba myślisz o IgAEma]nie wykluczy celiakii .
        Moja córka ma wykluczaną celiakię ,a droga to długa .

Po pierwsze ważne jest oznaczenie immunoglobulin [szczególnie IgA i IgG ,ale
        oznaczają jeszcze IgM i IgE] przed badaniem przeciwciał endomysjalnych [IgAEma
        i IgGEma],dodatkowo badanie Ttg .Te badania są z krwi .Ważne jaką metodą są
        wykonane ,bo nie każda metoda jest wiarygodna .Klinika w Zabrzu wysyła krew do
        Warszawy ,do "jakiegoś"swojego laboratorium .

Podstawową rolę nadal pełni biopsja jelita .Moja prawie 7 letnia córka jest po
        takiej biopsji ,dzisiaj dzwoniam do kliniki i wiem że wynk jest dobry .Czekam
        jeszcze na wyniki z krwi [z Warszawy ].

Przeciwciała endmysjalne miała badane trzykrotnie i mimo ,że zawsze były
        ujemne ,to i tak wykonano biopsję .Nie ma innej możliwosci wykluczenia tej
        choroby .Dodam ,że ta biopsja taka znów straszna nie jest .
        • dominika1975 Re: Nietypowa celiakia???? 28.10.06, 22:47
          bardzo ci dziękuje,boję się to wszystko zacząć ale nie mam wyjścia-moja
          intuicja podpowiada mi,że chyba to jest przyczyną.Słyszałam o biopsji,przeraża
          mnie to bo mój syn ma dopiero 3 latka i jak ja mam mu to wszystko wytłumaczyć.
        • bb12 Przydatne linki -dużo ale warto przeczytać 28.10.06, 22:48
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,437,Celiakia%20-%20testy%20serologiczne%20do%20samodzielnego%20wykonywania
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,436,Celiakia%20-%20dodatni%20wynik%20przeciwciał%20ARA
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,432,Celiakia%20-%20czy%20można%20rozpoznać%20zanik%20kosmków%20na%20podstawie%20obrazu%20endoskopowego?
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,431,Celiakia%20-%20czy%20testy%20serologiczne%20są%20wiarygodne%20u%20małych%20dzieci?
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,430,Celiakia%20-%20jaki%20test%20serologiczny%20wybrać%20do%20badań%20przesiewowych?
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,417,IgA-EmA%20–%20ujemny%20wynik%20badania
          • bb12 Biopsja nie jest straszna ! 28.10.06, 22:51
            Biopsja naprawdę nie jest straszna .Dziecko jest w znieczuleniu ogólnym ,nic
            nie czuje .
            Kaja miała biopsję tydzień temu ,więc jestem na swieżo z przeżyciami .
            • lizbetka Re: Biopsja nie jest straszna ! 29.10.06, 17:31
              Byłabym b. wdzięczna z a szczegóły .
              Ile trwa biopsja , czy robi się laparoskopowo czy igłą - przyznam się ze
              jestem w tej kwestii zupełnym laikiem .
              Moja córka miała wykonywane badania krwi w kierunku celiakii 2,5 roku temu ,
              wyszły ujemne ale wiem , tak jak Ty piszesz ,ze to o niczym nie świadczy .
              Mała jest b. niska , ma dużą niedowagę i jak do tej pory nie wykryto u niej
              zadnej przyczyny takiego stanu .
              Po9zdrawiam . Lizbetka
              • bb12 do Lizbetki 29.10.06, 19:47
                napisałam do Ciebie na adres gazetowy
                lizbetka@gazeta.pl [chyba taki masz]
                • bb12 Re: do Lizbetki 29.10.06, 22:27
                  Lizbetko,
                  poczta gazetowa nie działa ,sprawdziłam i to niestety prawda .
                  Odezwij się do mnie na adres :beata.bylina@interia.pl i podaj adres
                  poczty "niegazetowej".
                  • lizbetka Re: Do Beaty :) 30.10.06, 10:27
                    Twój mail doszedł , dziekuję , wysłałam odpowiedx . Pozdrawiam . Agata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka