Dodaj do ulubionych

ząbki dziecka z wadą serca

29.10.06, 00:20
Moja 3-letnia córka ma bardzo brzydkie ząbki, pomimo że chętnie myje 3 razy
dziennie. Wszystkie dzieci z wadą serca, które spotkałam mają takie ząbki. To
przypadek, czy może przez leki, które dzieci biorą? Ania brała leki przez
pierwsze półtora roku, a teraz nic nie bierze. Jednak ząbki ma w coraz gorszym
stanie, chociaż jej nie bolą.
Pani doktor stomatolog u której byłam twierdzi, że nie jest w stanie jej nic
z tym zrobić, bo jest za mała i nie otworzy buzi, więc trzeba czekać aż jej
wylecą, bo to mleczaki?! Mówiła, że nie ma sensu jej tego lakować, czy
lakierować, no wogóle nic! Naprawdę tak jest? Jakie Wy macie doświadczenia z
ząbkami dzieci?
Z tego co słyszałam to u dziecka z chorym serduszkiem o ząbki trzeba
szczególnie dbać. Ale jak?
Dodam, że moi dwaj synowie zębów nie chcą myć, jedzą słodycze i mają ładne zęby.
Obserwuj wątek
    • marzena19721 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 08:39
      Mój synek który ma 6 lat ma zęby w stanie tragicznym.Jest po Fallocie, nie brał
      leków,(tylko po operacji gdy był w bardzo ciężkim stanie przez tydzień)a teraz
      jest podejrzany o zespół di Georga a dzieci z tym zespołem mogą mieć próchnicę
      zębów.Lekarz u którego byłam również powiedział mi żebym poczekała aż ząbki
      zaczną wypadać a nowe radził polakować.Pozdrawiam
      • konefka29 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 09:54
        Ja myje mojej corci zeby 4 razy dziennie, a ma dopiero 11 miesiecy. Mam
        nadzieje, ze uchronie jej zabki pzred prochnica, zaczelam myc od wyklucia
        pierwszego zabka, czyli 7 miesiecy temu. Tym samym nie karmie jej w nocy
        dokladnie od kiedy pojawil sie pierwszy zabek.
        Stan zapalny zabka spowodowany prochnica moze sie pzryczynic do wielkszych
        uszkodzen serca, a nawet smierci dziecka.
    • gosiap10 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 10:44
      Marta ma juz 5,5 roku i na szczescie ZADNYCH klopotow z zabkami. I to mimo
      przyjmowania przez cale zycie lekow i 4 operacji na otwartym sercu. Faktem
      jest, ze Marta nie zjada duzyh ilosci slodyczy, a jej ulubionym napojem jest
      woda. Ale z drugiej strony nie nalezy tez do czyscioszkow i myje zabki tylko
      rano i wieczorem.
      Na wszelki wypadek kontrole u dentysty mamy jednak co 6 miesiecy.
    • dorek3 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 15:21
      Nierozumiem, stomatolog Ci powiedziała, że masz czekać aż ząbki wylecą???!!!
      Moim zdaniem powinnaś zacząć od zmiany stomatologa i szukać tak długo aż znajdzie się taki , który będzie umiał przekonać córeczkę. Alternatywą jest leczenie w narkozie, które i tak uważam za mniejsze zło niż nieleczoną pruchnicę.
      Mój 3-latek (SA) nie ma póki co ani jednej dziurki, szczotkujemy ząbki 3 razy dziennie (a jak jest w przedszkolu to nawet wychodzi 4 razy), co 3 miesiące chodzimy na fluoryzację. Nigdy nie brał zadnych leków.
      U nas każda wizyta u kardiologa nieomalże zaczyna się od oględzin ząbków.
      Nie zaniedbuj tych dziurek bo może się to nawet skończyć zapaleniem wsierdzia.
      • teletombola1 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 17:04
        dorek3, ale mnie wystraszyłaś. Właściwie to mam zaufanie to tej dentystki co
        chodzę, ale teraz sobie tak myślę, że ona chyba nie wie,że Ania ma chore
        serduszko. Może dlatego to olała. A w znieczuleniu to gdzie to się robi u małego
        choreg dziecka, bo przecież uśpienie dziecka z chorym sercem to nie jest takie
        "hop-siup"?
        • ewelia5 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 19:01
          Był juz temat ząbków. Wyszukiwarka na pewno pomoże. Moja Kamilka ma 3,5 roku
          jest po 2 operacjach na otwartym sercu i mamy małe problemy z próchnicą a
          więkrze z lekarzami którzy odmawiają leczenia bo dziecko jest za małe. Mimo
          wszystko leczymy. Ma 4 chore zęby w jednej plomba w trzech wypadła niestety nie
          dała sobie uzupełnić drugi raz alternatywą stało się dla nas LAPISOWANIE. Ząbki
          robią się w miejscu próchnicy zupełnie czarne ale próchnica dalej nie
          postępuje. Kamilka ma "!" tak zrobioną nie wygląda to ślicznie ale przecież nie
          oto chodzi prawda? Życzę kochane powodzenia o ząbki należy dbać i jak trzeba
          leczyć.
          Pozdrawiam. Ewelina
          • anfido Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 20:21
            Dziewczyny, o wszystkim co chciałam napisać juz Ci napisały, ale też się
            wypowiem ...

Szybko i bardzo szybko zmień dentystę. Jednym z zadań profilaktyki zapalenia
            wsierdzia, które obowiązuje prawie wszystkie dzieci z wadami serca , jest
            BARDZO DUŻE DBANIE O ZĘBY !!!!!!!!!!!!!! Nieleczona próchnica może doprowadzić
            do zapalenia wsierdzia, a zapalenie wsierdzia może doprowadzić nawet,mimo
            zastosowanego leczenia farmakologicznego i/lub operacyjnego, niestety do
            śmierci. Zapalenie wsierdzia powoduje w sercu bardzo duże uszkodzenia
            lewego serca ( lewy przedsionek, lewa komora i zastawki aortalna oraz mitralna).

Skontaktuj się z kardiologiem córeczki i zapytaj sie kiedy i dokładnie w jakiej
            dawce podac antybiotyk - standardowo jest to amoksycylina 50mg na kg masy ciała
            w jednej dawce na godzinę przed zabiegiem podczas którego może dość do
            uszkodzenia śluzówki - czyli m.in. podczas usuwania zębów, podczas usuwania
            kamienia nazębnego, usuwania migdałków, gastroskopi, zszywania rany ciętej, itp.

KONIECZNIE wylecz ząbki u córeczki. Nawet jakbyś miała trzymać ją na siłę (
            wierz da się tak - ja mam praktykę na moim starszym synku). Oczywiście
            ostatecznie pozostaje wyleczyć ząbki usypiając dziecko, ale dopóki jest
            mozliwość wyleczenia ząbków w sposób normalny, to jest to zdecydowanie
            bardziej zalecane.
            • izakam51 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 21:01
              Napewno nie trzeba czekac, aż wypadną. Właściwie poprzedniczki juz wszystko
              napisały. Dodam tylko, że mój Kacper tez miał problemy z zębami ( mozesz
              odszukac wątki z maja). Obecnie ma 4 lata, 8 zębów usunietych, pozostałe
              wyleczone. Miał zabieg w znieczuleniu ogólnym w Prokocimiu. Jesli masz pytania
              postaram sie odpowiedzieć.
              Iza
              • teletombola1 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 21:14
                izakam51, napisałam Ci na priva.
                • yogisia Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 21:32
                  Kochane mamusie, wiem, że pytanie zabrzmi głupio ale tak się przestraszyłam
                  tymi tekstami o ząbkach i zapaleniu wsierdzia (ojeju jeju!), ze musze je zadać.
                  Moja córcia ma wadę serca, 8 miesięcy i od jakiegos miesiąca dwa ząbki, trzeci
                  się wykluwa właśnie. Pytanie brzmi: jak mam jej te zeby myć (one wyszły tak
                  troche tylko)? Szczoteczką? Pastą? (jaką?) Czy wodą? Rumiankiem? A kiedy iść do
                  dentysty? Dziękuję z góry za odpowiedzi,
                  Kasia
                  • konefka29 Re: ząbki dziecka z wadą serca 30.10.06, 09:02
                    Mozesz myc mokra gaza, ale ja w tym wieku mylam juz szczoteczka silikonowa
                    nakladana na palec i pasta bez fluoru (dopoki dziecko nie umie wyplukac) Nenedent.
                • izakam51 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 21:41
                  odpisałam
        • kingan75 Re: ząbki dziecka z wadą serca 01.11.06, 15:06
          Nie wiem jak Ty, ale ja idąc do jakiegokolwiek nowego lekarza, uprzedzam o
          stanie zdrowia dziecka i przedstawiam zainteresowanym (a każdy jest) historię
          choroby. Nie podjęłabym się wysyłania dziecka na leczenie ząbków bez
          powiadomienia lekarza. Przy takich dzieciach uważa się z lekarstwami i z innymi
          rzeczami mającymi wpływ na organizm. Nieświadomy lekarz nie będzie potem brał
          odpowiedzialności, jeśli Ci dziecko zasłabnie albo pojawią się jakieś
          powikłania. Wiem, że wielu lekarzy nie podejmuje się leczenia zębów u dzieci z
          wadami serca i odsyłają do Poradni stomatologicznej w szpitalu. Więc jeśli Ty
          nie informujesz to ryzykujesz.
    • ogis1 Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 21:55

Gazeta.pl > Forum > Z archiwum ekspertów Niedziela, 29 października 2006

Higiena jamy ustnej

Re: pierwsze zabki czy juz myc??
      Autor: leopold.wagner
      Data: 25.09.06, 15:37 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Po każdym posiłku zarówno zęby jak i dziąsła należy przemyć nawiniętą na palec
      jałową gazą (zwilżoną schłodzoną przegotowaną wodą lub rumiankiem). Szczególnie
      dokładnie należy to zrobić przed snem.

--------------------------------------------------------------------------------

« poprzedni list Sortuj: drzewko od najstarszego od najnowszego drzewko
      odwrotne pokaż treść wszystkich

• pierwsze zabki czy juz myc?? - lejla7 24.09.06, 12:08
      • Re: pierwsze zabki czy juz myc?? - leopold.wagner 25.09.06, 15:37

Copyright © Agora SA˙•˙O nas˙•˙Reklama˙•˙Ochrona prywatności˙•˙Mapa
      serwisuPoleć stronę znajomym | Zgłoś problem lub błąd

• aga_i_oli Re: ząbki dziecka z wadą serca 29.10.06, 23:35
      Moj synek ma zdrowe zabki. Nie pije Coli, nie pije napojow gazowanych.
      Slodyczy zjada bardzo duzo niestety sad Zabki myjemy jeden, dwa razy na dobe.
      Zawsze przed snem. Przed snem pije tylko wode.
      Uwazam ze warto wyleczyc zabki, nawet jezeli sa w zlym stanie...

JEZELI CHODZI O PRZYMUSZENIA (PRZYTRZYMANIA) NIGDY TEGO NIE ROBCIE!!!!

Moje zeby sa w kiepskim stanie. Bardzo sie boje dentysty....Wlasnie dlatego ze
      kiedys mnie przytrzymali. Mialam wtedy 7 lat. Pamietam niestety BARDZO DOBRZE!
      • ewelia5 Re: ząbki dziecka z wadą serca 30.10.06, 08:51
        UWAGA!!! Nigdy nie na siłę. Czasami chodzę z Kamilką 4 razy do dentysty żeby
        tylko zdecydowała się pokazać ząbek.
        • yogisia Re: ząbki dziecka z wadą serca 30.10.06, 19:16
          Dzieki za info!
        • anfido Re: ząbki dziecka z wadą serca 30.10.06, 19:52
          Nie wiem może jestem wyrodną matką, ale stan ząbków Filipa wyprowadza mnie z
          równowagi. Robiliśmy wszystko - wizyty zapoznawcze, oglądanie zabków kamerą,
          przyglądanie się jak inne dzieci mają leczone ząbki, prezenty przed wizytą, po
          wizycie - efekt przez rok wyleczyliśmy jedynie 2 ząbki, a w dwóch innych ma
          założone lekarstwo. Jedna z piątek jest już nie do uratowania.
          Przez kilka pierwszych wizyt było OK, nawet rysunki dla pani doktor Filipek
          rysował. Jednak ostatnie 4 wizyty to juz zuepłny niewypał. Wszystko jest w
          porządku do póki nie siadam z Filipkiem na fotelu.Wtedy nawet bajka na video
          nie pomaga, ani zapewnienie , że założymy czerwoną plombę (to jego ulubiony
          kolor). Dlatego też na ostatniej wizycie trzymałam go, a pani doktor założyła
          ponownie lekarstwo do jednego z ząbków. Za 2 tygodnie następna wizyta i już
          zaczynam się bać co tym razem Filip wymyśli. Kupiliśmy nawet zestaw do
          ciastoliny - pan dentysta. Filipek sam robi ząbki, zakłada plomby itp.
          Dodam, że próbowalismy zmienić lekarza ( do naszej pani doktor w jedną strone
          mamy do przejechania ok.25 km), ale Filipek nawet nie chciał wejść do gabinetu.

Jeżeli chodzi o Adasia, to na szczeście ma wszystkie ząbki zdrowe. Kontrolujemy
          mu je raz na 2-3 miesiące
          • ewelia5 Re: ząbki dziecka z wadą serca 31.10.06, 09:53
            Aniu kochana, przez chwilę nawet nie przeszło mi coś takiego przez myśl. Wiem
            że kiedy Kamilka była z tatą u dentysty tu w Anglii była bardzo grzeczna łatwo
            dała się namówić na przegląd. Uciekła dopiero wtedy gdy pan dentysta chciał jej
            borować. Tak siedziała sama na fotelu. Niestety ze mną nie jest taka grzeczna.
            Ostatnio w połowie LAPISOWANIA zaczeła płakać i się wyryać i niestety też
            musiałam ją trochę potrzymać. Ale na kontrol przyszła spokojna.
            Pozdrawiam Was serdecznie Aniu.
    • kingan75 Re: ząbki dziecka z wadą serca 31.10.06, 09:16
      Mój synek do 4 roku życia miał piekne białe ząbki, dopiero potem zaczął
      narzekać, że coś go boli u góry i mimo ładnego wyglądu ząbków okazało się, że
      czwórki zaczęły się psuć od środka. Ponieważ Kacperek od 2 roku życia chodził
      na wizyty do dentysty nie jest teraz dla niego żadnym stresem pozwolić na
      borowanie i plombowanie ząbków. Nasza pani doktor powiedziała, że czwórki są
      wyjątkowo słabymi ząbkami i często się pierwsze psują i rzetelnie zaleczyła.
      Poleciła również, aby pilnować 6, i gdy wyrosną to szybko zabezpieczyć aby
      wystarczyły na długo, bo takie dzieci po operacjach mogą mieć słabsze ząbki.
      Poza tym, wiadomo jest, że próchnica może przyczynić się do różnych powikłań a
      szczególnie u dzieci serduszkowych, więc czekanie aż popsute zęby same wypadną
      to jakaś bzdura. A najgorsze jest to, że wraz z wypadnięciem mleczaków problem
      nie zniknie, bo po pierwsze nie wypadają one w jednym czasie tak aby
      nie "zarazić" stałych ząbków, a po drugie w dziąsełkach już są zalążki stałych
      ząbków więc rozległa próchnica z mleczaków już je dosięga. Polecam zmienić
      lekarza i jak najszybciej wyleczyć bądź usunąć chore ząbki.
      • marzena19721 Re: ząbki dziecka z wadą serca 01.11.06, 19:40
        Jak już pisałam mój Adaś ma bardzo popsute ząbki ale kardiolodzy którzy się nim
        zajmóją twierdzą że niepotrzebnie podnoszę larum ponieważ ząbki synka nie
        bolą,nie ma stanów zapalnych to nie szkodzi że ma popsute.Byłam również u
        profesora stomatologa w Toruniu i on również powiedział że mam czekać aż ząbki
        będą wypadać a nowe lakować.Jednak nie dałam za wygraną i w swoim mieście
        poszłam do stomatologa dziecięcego,okazało się to jednak wielkim nie wypałem
        ponieważ Adaś bardzo się bał i musiałam go trzymać co przedłożyło się na
        histerię na następnej wizycie.Synek do tej pory ma ogromny uraz do dentysty a
        teraz to już są zęby stałe i mam poważny problem z wizytą kontrolną. NIE
        TRZYMAJCIE DZIECI NA SIŁĘ NA FOTELU STOMATOLOGICZNYM!
    • dorotak1975 Sposób na małego brzdąca u dentysty 03.11.06, 21:58
      Witam

Mam syna pięcioletniego z okropnąpróchnica ( na szczęście zdrowychłop)jedynym
      sposobem na otwarcie buzi u dentysty jest syropek.
      Dentysta podaje dziecku 15 min przed "zabiegiem borowania, czyszczenia itp)
      Nazywa się Dormicum i powoduje taki stan u dziecka,że dziecko kontaktuje ale
      jest bezwładne, spowolnione i nie reaguje histerią na fotel.Wygląd tak
      jakby było pijane. Syrop nie jest refundowany przez NFZ, koszt od 40 do 80 zł.
      Po wyjściu od dentysty trzeba uważać na dziecko, nie może samo chodzić nawet do
      dwóch godzin, kręci mu się w głowie, czasami widzi podwójnie, ma napady śmiechu
      itp. Najważniejsze jest to ,że dziecko nic nie pamięta. Na temat tego syropu
      słyszłam wiele opinii negatywnych i pozytywnych. Wybór należy do Was Kochani
      Rodzice. POzdrawiam
      • jumi2 Re: Sposób na małego brzdąca u dentysty 03.11.06, 22:26
        witam ja jestem negatywnie nastawiona do tego syropu i nigdy bym go dziecku nie
        podała. Na szczęście moj Mikołaj bardzo spokojnie przechodzi wizyty u naszej
        pani stomatolog (wspaniala kobieta), ba nawet je lubi. ma już jednego
        zapląbowanego ząbka oraz przeprowadzony zabieg lakierowania wszystkich ząbków,
        kontrolujemy co 3 miesiące,ostatnio to sie tak naśmiałysmy z Panią dentystką bo
        przyszlismy na lakierowanie a Mikołaj chciał wiercić, natomiast jezeli chodzi o
        mycie to jest średnio- nie lubi no ale oczywiście myjemy. Bardzo duże znaczenie
        ma pierwszy kontakt dziecka z dentystą, jego podejscie ,rozmowa z maluchem,
        pokazanie wszystkich wiercidełek, urządzeń, dużej lampy itd, no i nagroda po
        wizycie oczywiście. Mikołaj zawsze też sie przygląda jak ja lecze swoje zęby u
        dentysty, nie wiem moze to tez ma jakis wpływ- mama siedzi spokojnie to ja też
        pozdrawiam i zycze powodzenia Justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka