Dodaj do ulubionych

Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy

06.11.06, 18:17
Witam, jestem nową uczestniczka forum. Mam 19 miesiecznego syna Kamila z atrezja płucna i ubytkiem miedzykomorowym. Do tej pory syn był leczony w Poznaniu. Jest po dwóch zespoleniach systemowo-płucnych. Czeka na operację radykalną, ale ja chciałabym go skonsultować jeszcze w innych ośrodkach. Czy jest wśród Was ktos kto ma dziecko z taka wadą? Gdzie je leczyliście, na jakim jest etapie? Jaki ośrodek polecacie?

Bede wdzięczna za każdą odpowiedź.

Karola
Obserwuj wątek
    • paso Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 07.11.06, 00:52
      Nasz synek miał taką wadę. Zaraz po urodzeniu miał zespolenie B-T po jednej
      stronie, potem balonikowanie tętncy płucnej i implantację stentu po drugiej. 20
      lipca miał operację korekcji wady: wszczepienie contegry, załatanie ubytku w
      przegrodzie, powiększenie światła prawej komory. Jest pacjentem CZD w W-wie.
      Teraz ma 11 miesięcy.
    • cartwood Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 07.11.06, 09:26
      Witaj,

Nasza córeczka Marysia ma również atrezję zastawki tętnicy płucnej ale bez
      ubytku w przegrodzie międzykomorowej (PA + IVS). Mimo iż w naszych przypadkach
      wystąpiła atrezja zastawki płucnej to ogromną różnicę robi tutaj ubytek w
      przegrodzie. W naszym przypadku na skutek jego braku, u Marysi wystąpiła
      hipoplazja prawej komory w wyniku czego nie można było pokierować leczeniem w
      kierunku przywrócenia jej funkcjonalności. Stąd nasz przypadek jest 'sercem
      jednokomorowym'. Marysia ma obecnie skończone 3 miesiące. W 3 dobie życia
      przeszłą zespolenie BT shunt. Przed nami kolejne operacje zmierzające do
      operacji Fontana. Marysia jest leczona w CZD w Warszawie.

Pozdrawiamy,

Kasia i Tomek
      Rodzice Marysi z PA+IVS
      • paso Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 07.11.06, 13:03
        Razem z Kubusiem pozdrawiamy Was i Marysię. Może się jeszcze spotkamy.
        • cartwood Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 07.11.06, 13:28
          Pozdrowienia również dla Was. W najbliższy poniedziałek jedziemy na pierwszą po
          wypisaniu z CZD kontrolę. Zobaczymy co powiedzą lekarze...

Pozdrawiamy,

Kasia i Tomek
          • kpiekuta Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 07.11.06, 17:50
            Dziękuję Wam za odpowiedz. Czy leczycie sie w CZD ze względu na bliskie
            położenie Waszego miejsca zamieszkania czy ze wzgledu na dobrą renome tej
            placówki? Mam dylemat czy leczyc syna nadal w Poznaniu czy znaleźć mu inny
            ośrodek.
            • paso Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 07.11.06, 23:03
              W naszym przypadku to nie my decydowalismy o wyborze szpitala. Kubuś trafił na
              kardiologię w pierwszej dobie po urodzeniu. W trzeciej był w CZD a w piątej
              miał już operację poprzedzoną cewnikowaniem. W tamtym czasie napradę nie
              moglibyśmy mieć wpływu na wybór szpitala. Malec miał lecieć do Łodzi, ale
              trafiliśmy do CZD, co dla nas, z Warszawy, było na pewno prostsze. Ale wtedy to
              nie miało znaczenia. Musieliśmy zaufać lekarzom ,na których trafiliśmy. W
              naszym przypadku sprawy potoczyły się dobrze(odpukać!). Według mnie , jeśli
              masz zaufanie do swoich lekarzy to nie zmieniaj ich i szpitala.
            • cartwood Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 08.11.06, 09:03
              Witaj,

Wada serduszka u Marysi zostałą zdiagnozowana prenatalnie w 22 tygodniu ciąży.
              Dało nam to wiele czasu na odpowiednie przygotowanie do leczenia. Braliśmy pod
              uwagę trzy ośrodki: Łódź, Warszawę i Kraków. Wynika to z faktu, iż tylko te
              trzy ośrodki specjalizują się trudnych przypadkach wad serduszek niemowląt.
              Nadmienię jeszcze że jestęśmy z Bydgoszczy. Zdecydowaliśmy się na CZD za namową
              Doc. Dangel u której wykonywaliśmy echo serca. Ona też pokierowała nas w
              kwestii porodu. Marysia przyszła na świat w Warszawie w Szpitalu Klinicznym
              przy Karowej. W drugim dniu zycia Marysia była już w CZD. Miała zrobione
              cewnikowanie serca oraz operację BT shunt. Wszystko przebiegło pomyślnie. W
              pełni zaufaliśmy profesjonalizmowi lekarzy i pielęgniarek z CZD. Przed nami
              jeszcze kolejne dwie operacje. Jesteśmy przekonani, że również wykonane w CZD.

Pozdrawiamy,

Kasia i Tomek,
              Rodzice Marysi z PA+IVS
              • annagp3 Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 15.01.07, 14:53
                Witam

Jestem pierwszy raz na tej stronie i już znalazłam temat, który jest mi znany.
                JA urodziłam Synka we wrześniu z wrodzona wadą serca pod postacią zarośnięcia
                drogi odpływu prawej komory, BEZ ubytku przegrody międzykomorowej oraz skrajnej
                hipoplazji prawej komory,z DROŻNĄ zastawką otworu owalnego z przewodem
                tętniczym. Dość szczegłowo opisałam przypadek mojego synka, ale jeszcze nie
                umiem w skrucie jej opisać, nie znam tych wszystkich oznaczeń. Przeszedł
                pierwszą operację w drugiej dobie życia - zespolenie systemowo płucne po
                stronie prawej, to dopiero początek operacji a bedzie miał jeszcze dwie, cały
                czas jesteśmy pod opieką CZD. Chciałabym bardzo mieć kontakt z rodzicami o
                podobnych doswiadczeniach.

Pozdrawiam
                Anna
                • paso Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 15.01.07, 15:25
                  Witaj ,
                  Jak bez ubytku to Kasia z Tomkiem (cartwood) rodzice Marysi opisali swoją
                  historię szczegółowo m.in. w portretach dzieci na stronie funduszu. Pozdrawiam
                  ich przy tej okazji. Jak z ubytkiem w przegrodzie: to nas Kubuś - jest po
                  korekcji i pod opieką CZD. Korekcja wady z ubytkiem i bez jest inna.
                  • cartwood Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 15.01.07, 16:08
                    Witajcie,

Nasza historia, właściwie historia Marysi, jest w portretach dzieci, zachęcam
                    do przeczytania. Oczywiście możemy się kontaktować i porozmawiać o naszych
                    serduszkachsmile Wygląda na to, że podążamy tą samą drogą.

Paso, dziękujemy za pozdrowienia i pozdrawiamy!

Kasia, mama Marysi PA+IVS
    • justynaan1234 Re: Atrezja płucna i ubytek miedzykomorowy 30.03.18, 18:25
      Witam czy któraś z mam urodziła dziecko z qada serca atrezja zastawki płucnej bez ubytku w przegrodzie miedzykomorowej prosze o porady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka