Dodaj do ulubionych

Otwarta buzia

IP: *.* 17.03.01, 14:33
Cześć rodzice,\nDzieciaczki to wspaniałe osóbki z którymi jest mnóstwo kłopotów.\nWłaśnie mam spory problem z prawie trzyletnim Tomeczkiem.\nOd urodzenia ma otwartą buzię, czasami ją zamyka jak mu przypomnę.Miał już badania laryngologiczne i foniatryczne i z budową narządów jest wszystko w porządku. Niestety z tym wiążą się dwa inne problemy, dosyć często się jeszcze ślini i być może ma przez to opóźnioną mowę.\nProszę o odpowiedź rodziców którzy mieli lub mają takie problemy.\nPozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: agata Re: Otwarta buzia IP: *.* 19.03.01, 13:40
      Dołączam się do prośby koleżanki. Mój synuś ma dopiero 10,5 miesiąca, ale już się martwię, bo ma prawie zawsze otwartą buzię, którą zatyka sobie języczkiem. Na razie wygląda to jeszcze do przyjęcia, ale nie mogę sobie wyobrazić starszaka z takim wyglądem. Laryngolog nic nie wykrył. Poradźcie.
    • Gość: Tyska Re: Otwarta buzia IP: *.* 19.03.01, 13:57
      Czesc dziewczyny.Dobrze, ze ju teraz zwracacie na taki wyglad buzi. Moja corcia nie miala jej ciagle otwartej, lecz od urodzenia wystawiala czubek jezyka. I niestety szanowni pediatrzy (wszyscy!!!!!) twierdzili: "przejdzie jej, taka jej uroda"!\nw tej chwili ma 9 lat i nie przeszlo, malo tego wada sie utrwalila i jezyk wypchnal zeby do przodu.A okazalo sie po rozmowie z kolejnym logopeda, ze starczylyby kilkakrotnie w ciagu dnia robic z nia bardzo propste cwiczenia miesnia jezyka. Prawdopodobnie po pol roku mialabym klopot z glowy. Miesien byl po prostu zbyt sztywny. I co Wy na to?
    • Gość: agata Re: Otwarta buzia IP: *.* 20.03.01, 10:40
      Tyska\nproszę Cię o dodatkowe informacje na temat postępowania z naszymi "przypadkami". Czy odpowiednim lekarzem do zbadania malucha będzie logopeda (pediatrzy zazwyczaj nie widzą nic niezwykłego w takim stanie rzeczy)? czy wiesz coś więcej o tych ćwiczeniach? W jakim mieście jest ten logopeda o którym pisałaś, jak się nazywa?\nDzięki za to, że włączyłaś się do tematu i pozdrawiam\nAgata
    • Gość: Marta Re: Otwarta buzia IP: *.* 20.03.01, 14:11
      Otwarta buzia może być efektem nawykowego oddychania przez usta. Dzieci z takim nawykiem mogą w przyszłości mieć otwarty zgryz, deformacje kości czaszki,są bardziej podatne na infekcje górnych dróg oddechowych. Mają też problemy z wymową. Ćwiczenia powinien przeprowadzać rodzic przy współpracy logopedy i ortodonty. Trzeba zgłosić się do lekarza rodzinnego , a on powinien dać dziecku skierowanie do ortodonty. Logopeda pracje w poradniach psychologiczno - pedagogicznych na terenie całego kraju,czasem jest zatrudniony w szkole albo w ośrodkach zdrowia (przychodniach).Postępowanie z takim dzieckiem sprowadza się do :\n- badania laryngologicznego, trzeba wykluczyć przerost migdałków,polipy w nosku, jednym słowem uzyskać pewność, że nos jest drożny,\n- ortodonta przepisze płytkę przedsionkową, którą wkłada się dziecku między wargi i kilka razy dziennie ćwiczy aż do uczucia zmęczenia (to nie boli dziecko;żałuję , że nie mogę wam narysować jak taka płytka wygląda!)\n- każemy dziecku zgromadzić powietrze nad górną wargą i rytmicznie przemieszczać,\n- ćwiczymy maksymalne rozciąganie wargi górnej(te dzieci mają słabe napięcie mięśni),\n- stawiamy dziecko pod ścianą kładziemy mu ręce na przeponie i kazemy "wypchnij moje ręce",\n- uczymy wydychać powietrze ustami i wciągać noskiem, np dmuchamy na piórko, puszczamy bańki mydlane, studzimy mleko w kubeczku,\n- dziecko powinno uczyć się też dorosłego połykania niech pije przez słomkę nie przez smoczek, pilnujcie aby nie wysuwało języczka między zęby przy połykaniu,\nPierwsze widoczne efekty uzyskuje się po 3 miesiącach ćwiczeń przy założeniu,że nosek jest drożny. Pozdrowienia.
    • Gość: Tyska Re: Otwarta buzia IP: *.* 21.03.01, 09:20
      Dziekuje Marcie za otpowiedz (bardzo dokladna) na pytanie Agaty. Ja sadze, ze u takiego malucha, jak synek Agaty, na razie najlepiej bedzie go zaprowadzic do logopedy. Pokaze rozne cwiczenia i zaleci sposob postepowania. A tak na marginesie dobija mnie wlasnie lekcewazaca postawa calej rzeszy pediatrow, ktorzy zbywaja milczeniem pytania matek ktore przeciez najlepiej znaja swoje dzieci i chca jak najlepiej.\nZycze wytwalosci w cwiczeniach smile\nTyska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka