Dodaj do ulubionych

Mycie siusiaczka

IP: *.* 07.06.01, 13:02
Kochane mamy chłopców! Na innym forum natknęłam się na problem, który dotąd nie był problemem dla mnie: odciągać czy nie odciągać napletek małym chłopcom . Czytałam i słyszałam od wszystkich lekarzy(poza jednym), że nie należy tego robić! Czasami pediatra podczas kontroli lekko sprawdza mu siusiaka ale nic nie słyszałam, że codzienna higiena tego wymaga. A jak wy postępujecie z siusiakami podczas mycia??? EWA
Obserwuj wątek
    • Gość: IZA-mama Bartka Re: Mycie siusiaczka IP: *.* 07.06.01, 13:38
      Nasza pani pediatra powiedziała ,że można odciągać napletek,ale dopiero po skończeniu roku i tylko w kąpieli; gdy odsuwamy go na sucho robią się mikroskopijne ranki,co może doprowadzić do zakażenia.
      • Gość: iwona Re: Mycie siusiaczka IP: *.* 07.06.01, 13:43
        Ja myję nie odciągając ale nie widzę, żeby Michał przez to miał stan zapalny ale...nie daje mi się myć w okolicach pupy i siusiaka bo go to strasznie łaskocze! - i wierzcie mi jest to niezła akrobatyka w kąpieli.
    • Gość: Mika_p Re: Mycie siusiaczka IP: *.* 07.06.01, 16:58
      Nic nie robię, nic nie odciągam, Michał ma 3 lata. Myję po wierzchu i nic się nie dzieje. Sprawdzane było na bilansie 2-latka, wszystko bylo OK.
    • Gość: M.O. Re: Mycie siusiaczka IP: *.* 08.06.01, 07:05
      Pytałąm kilku pediatrów i każdy twierdził iż nie wolno odciągać napletka!!Ewa mama Filipa (W-wa) napisała/ł:> Kochane mamy chłopców! Na innym forum natknęłam się na problem, który dotąd nie był problemem dla mnie: odciągać czy nie odciągać napletek małym chłopcom . Czytałam i słyszałam od wszystkich lekarzy(poza jednym), że nie należy tego robić! Czasami pediatra podczas kontroli lekko sprawdza mu siusiaka ale nic nie słyszałam, że codzienna higiena tego wymaga. A jak wy postępujecie z siusiakami podczas mycia??? EWA
    • Gość: Kassia Re: Mycie siusiaczka IP: *.* 08.06.01, 12:27
      Witam Ja mam całkiem inne doświadczenie z siusiakiem mojego syna. Lekarka mojego synka kazała przy każdej kapieli lekko odciągać napletek. Ostatnio synek miał wizyte w poradni nefrologicznej (konsultacja w związku z bakteriami w moczu) i wiecie co zrobiła pani doktor (notabene ordynator odzizłu dziecięcego wojewódzkiego szpital) Odciągneła mu napletek tak że przerwał sie on w trzech miejscach. Zagoił się blyskawicznie. I co wy na to drogie mamy?Pozdrawiam Kassia
    • Gość: Monika Re: Mycie siusiaczka IP: *.* 11.06.01, 00:12
      A moj pediatra mowil, ze nalezy odciagac napletek podczas kapieli ze wzgledu na stulejke. W praktyce wyglada to tak, ze raz odciagam innym razem nie.
    • Gość: magdalena Re: Mycie siusiaczka IP: *.* 14.06.01, 22:29
      ja mam inne doświadczenia - każdy pediatra (czterech)mówili, żeby odciągać - robi to mąż przy kąpieli prawie od początku ( ja nie umiem i boję się że zrobię krzywdę) - kiedy na miesiąc wyjechałam to nie odciągałam, po przyjeździe znowu mąż wziął sprawę w swoje ręce i odciąga synkowi- ale powtarzam - podczas kąpielipozdrawiam
      • Gość: magdalena Re: Mycie siusiaczka IP: *.* 14.06.01, 22:29
        zapomniałam dodać, że mały ma skończone 5 miesięcyhej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka