Dodaj do ulubionych

częste wypróżnienia-dieta

IP: *.* 06.08.01, 14:03
Witam!Mam problem. Od wczoraj moja 7 miesięczna córka ma biegunkę (chyba), tzn. np. wczoraj wypróżniła się ok.6-7 razy. Zawsze dość często się wypróżniała, ok. 4 razy dziennie, ale ładnie przybywała na wadze, więc nie martwiłam się. Od kilku dni zamiast mleka NAN HA2 (które wcześniej dostawała), pije NAN2. Może to stąd ta biegunka? Poza tym dostaje kaszki na mleku modyf. Może dlatego tak często robi kupkę? Tak w ogóle to kaszek nie lubi za bardzo. Co mogę w zamian jej dawać?dzięki z góry za odpowiedziKasia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: częste wypróżnienia-dieta IP: *.* 06.08.01, 14:31
      Kasiu, oczywiście, że pierwszym podejrzanym jest nowe mleko! Moje chłopię też zareagowało na przejście z NAN HA na NAN (wysypką). Do tej pory daję mu NAN HA2 a ma już ... 3 lata! Cóż, kiedy inne powoduje uczulenia...Poza tym uważaj z biegunką, szczególnie latem. Musisz dopajać dziecko, bo grozi mu odowdnienie. Zresztą pewnie sama to wiesz. Czy podałaś dziecku Smektę?EWA
    • Gość: guest Re: częste wypróżnienia-dieta IP: *.* 06.08.01, 14:59
      Kasia, częste wypróżnienia to nie musi być być biegunka. Jeżeli są, że tak się wyrażę, odpowiedniej konsystencji, takie jak zwykle, tyle, że częstsze, mogą byc chwilową reakcją na zmianę pokarmu. A poza tym częstotliwość robienia kupek też się zmienia :)Moja robiła jak w zegarku raz na 5 dni, później raz na pótora tygodnia, a teraz... nawet 4 razy dziennie. I wszystko jest ok. A, też ma 7 m-cy.Nic się nie martw! A w razie faktycznej biegunki też winiłabym o to nowe mleko. Wróciłabym wtedy na moment do poprzedniego, a po poprawie spróbowała z innym.Pozdr. K.
      • Gość: guest Re: częste wypróżnienia-dieta IP: *.* 06.08.01, 15:37
        Dzięki za odpowiedź!mnie tylko dziwi ta reakcja na nowe mleko. Czytałam na forum, że zwykle objawia się to wysypką, a biegunka?Dobra, wracam do NAN HA2.A co proponujecie zamiast kaszki?czy oprócz zupki i owoców można coś innego dziecku zaproponować?K.
        • Gość: guest Re: częste wypróżnienia-dieta IP: *.* 06.08.01, 15:55
          Wysypka, biegunka, zatwardzenie... Każde dziecko reaguje trochę inaczej.A co do kaszek- moja córa ich nie cierpi. Generalnie smakuje jej wszystko, oprócz mleka modyfikowanego (jeszcze karmię piersią) i kaszek. Zagęszczam więc niektóre półpłynne potrawy (zupkę, deser) kaszką kukurydzianą lub ryżową, albo mieszam którąś z tych kaszek z sokiem. Mlecznych kaszek nie wciskam na się, zamiast tego stopniowo bede wprowadzać inne posiłki na bazie mleka. Np. teraz dostaje owoce z jogurtem Hippa i b. jej to smakuje. Oprócz zupek zacznij wprowadzać warzywa z mięsem. Tylko na początek te bez "grudek", gładko zmiksowane. Przy tych pierwszych wiele dzieci ma "odruch wymiotny". Ja jestem właśnie na etapie zwalczania go- mieszam gładko zmiksowane jedzenie z tym mniej rozdrobnionym i uczę moje dziecko, że to też jest jadalne :)A, kaszka kukurydziana rozluźnia stolce, ryżowa- zestala.Powodzenia!K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka