Dodaj do ulubionych

Co stosujecie na katar?

IP: *.* 13.09.01, 19:46
Dziewczyny, co robicie w przypadku kataru u waszych dzieci?Czy spokojnie odczekujecie 7 dni, czy próbujecie czymś zakrapiać nosek, a może stosujecie jakieś inne domowe metody?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 14.09.01, 07:47
      inhalacje
      • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 14.09.01, 07:53
        sól fizjologiczna
    • Gość: foczka Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 14.09.01, 08:11
      kropelki Nasivin (na noc)maść majerankowa
      • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 14.09.01, 10:07
        Moja Zuzia miala katar zaraz po porodzie wiec pojechalam z nia do szpitala na odzial laryngologiczny(ostry dyzur), lekarz stwierdil ze to jest sapka.Oczyszczono jej drogi oddechowe specjalnym odsysaczem i przeszlo, laryngolog powiedzial ze nie powinno sie stosowac inhalacji tylko navasin i to niezbyt czesto zeby nie uszkodzic sluzowki.A z takich domowych sposobow to po kapieli ucieralam czosnku zabek i smarowalam malej nozki i zakladalam skarpetki smierdzialo ale lagodzilo to katarek.
    • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 14.09.01, 10:13
      Wapno, olejek olbas do spania (parę kropel na chusteczkę), a ostatnio dwa razy miałam zapisany RHINOPRONT,z tym, że Gaba jest już duża (3 lata) ale na ulotce pisze, że można stosować od roku- dwie łyżeczki dziennie. Kaśka
    • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 15.09.01, 21:27
      Zawsze stosowałam sól fizjologiczną, tłukłam Coryzalię i dawałam z mlekiem lub tartym jabłkiem na łyżeczce co godzinę(młodszemu, wtedy 6-mies.synkowi), Nasivin- góra przez 3 dni,Cebion w kroplach. Teraz p. dr poleciła nam zamiast soli fizj. Sterimar-woda morska do rozpylania-reelacyjna, nie trzeba z dzieckiem walczyć, pod każdym kątem sie rozpyla w mikrokropelki, dziecie trzyma mi zatyczkę a ja mu psik, bez placzu...
    • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 18.09.01, 22:18
      Homeopatyczny Euphorbium. Ma taki ręczny rozpylacz, którym się psika do noska. Można stosować u niemowląt. Jak ktoś nie wierzy w homeopatię, to może go traktować jako droższą wersję soli fizjologicznej do rozpylania. Z domowych sposobów teściowa polecała mi chuchanie niemowlakom czosnkiem do noska. Kiedyś w desperacji to robiłam i też skutkuje. Z katarkiem u małych dzieci warto walczyć, bo przy niedrożnym nosku infekcja łatwo może się przenieść na uszka.Jola
      • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 19.09.01, 08:50
        Jestem za czosnkiem. Przezylam horror zwiazany z katarem u 5 miesiecznej coreczki i tym co sie z tego potem wywiazalo. Od tego czasu gdy tylko pojawiaja sie slady katarku na spodeczku rozgniatam dwa zabki czosnku i wedruje ten talezyk za Olka po calym domu. Gdy spi stawiam spodeczek mozliwie blisko glowki. Naprawde pomaga, chociaz moze lepiej wtedy nie przyjmowac gosci :) - zapach niezbyt ciekawy w calym domku.Pozdrawiam i czystych noskow
    • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 26.09.01, 22:23
      sól fizjologiczna,woda morska/można kupic w aptece,maśc majerankowa,kropla olejku Olbas na pościel,u większych dzieci krople Nasivin.Powodzenia Dorota
    • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 01.10.01, 09:25
      A ja polecam smarowanie noska własnym pokarmem, jeśli jest malutkie dziecko można przewrócić na brzuszek i oklepać plecki. Pozdrawiam ela.
    • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 03.10.01, 21:23
      Odsysanie gruszką z miękkim końcem (jeśli katar jest rzadki). Jesli nos jest zatkany - krople Euphorbium i Pinosol (przeznaczony dla starszych dzieci, ale rozsmarowanie pod noskiem nie zaszkodzi) - doskonale inhaluje.
    • Gość: guest Re: Co stosujecie na katar? IP: *.* 27.10.01, 13:16
      Bardzo dobry jest lek o nazwie Rhinopront (być może inaczej się pisze), bo nie mam go pod ręką, ale jest rewelacyjny. Sluzówkę obsusza bardzo szybko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka