Dodaj do ulubionych

Diphergan - czy na przeziebienie?

14.11.06, 12:25
Witam,

Moj synek zlapal jakiegos wirusa w przedszkolu. Katar, kaszel, goraczka 38 i
bol brzuszka. Pediatra zapisala Diphergan. Nie znam tego leku, wiec uwaznie
przeczytalam ulotke. Jak przeczytalam, to nie podalam go synowi. Lek moze
wywolywac u dzieci drgawki, koszmary senne, silne pobudzenie, rozdraznienie
a jest przeciwalergiczny i przeciwwymiotny.
Synek ma katar typowo wirusowy i kaszel niewielki (nie powoduje wymiotow i
nie przeszkadza mu w spaniu).
Czy podajecie ten lek dzieciom na przeziebienie? Jaki macie do niego
stosunek? W jakich sytuacjach go podajecie?
Prosze o porade, bo ulotka bardzo mnie negatywnie do niego nastawila, a moze
jest to dobry lek.
Obserwuj wątek
    • pasiesia Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 14.11.06, 12:38
      Witaj
      nam tez jeden pediatra przepisał Diphergan-na chrypkesmile. Tez czytałam na ulotce
      o działaniu niepożądanym ale jednak mu podałam, no i żle zrobiłam. Podałam mu
      chyba 4 razy i u niego działanie niepożądane przejawiło się w wielkiej
      agresywności, nerwowości, szok! Udałam się do innego lekarza i przepisał
      Clemastinum, tez przeciwalergiczny, chociaz tak do końca nadal nie wiem czy on
      coś mu daje, ale napewno nie widze działań niepożadanych.pozdrawiam
    • smewa Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 14.11.06, 14:12
      diphergan to lek starej generacji dajacy dosc duzo dzialan ubocznych ale nadal
      dosc czesto przez lekarzy przepisywany takze przy przeziebieniu aby zmniejszyc
      katar jesli boisz sie go podac dziecku to nie dawaj ale te opisane objawy
      wystepuja bardzo rzadko mozna dac np. zyrtek w kroplach ( Clemastyna tez moze
      pobudzac u dzieci uk. nerwowy)
    • uszczesn Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 14.11.06, 15:13
      Na też go przepisał, daję już 3 dzień, mamy katar i kaszel, bierzemy antybiotyk
      na ucho, nie zauważyłam zadnych skutków ubocznych, ale czy jest skuteczny? nie
      wiem, bo bardzo wolno nam przechodzi ta choroba. Rozumiem, ze on miał jej pomóc
      oczyścić się z tego kataru (miała bardzo wodnisty, lejący) teraz jest gęsty,
      ale i bez tego leku pewnie taki by się zrobił. Nie wiem, podaję bo lekarz
      przepisał nie dyskutuję, bo się nie znam na tym. Pozdrawiam, Ula
      • mariolka11 Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 14.11.06, 16:38
        MOjej córce pedriatra też przepisala diphergan gdy miała
        przeziębienie.Podawałam ten lek i nie zauważyłam żadnych niepożądanych objawów
        a przeziębienie szybko ustąpiło.
    • an_gut Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 14.11.06, 19:46
      Moja mała miała (1 rok)przepisany ten syrop, przy przeziębieniu, ale miała
      podawać tylko na noc, aby dziecko spokojniej spała. Podałam 2 noce. Teraz ma
      1,5 i niestety zmagamy się z przeziębieniem i kaszlem już 3 tygodnie. Teraz na
      noc podaje Sinecod, a lekrz powiedział, że jeśli pomoże Sinecod - aby dziecko
      spało i nie kasłało to nie podawać Dipherganu. Niestety w rodzie wystąpiły
      powikłania po tym leku (ale najprawdopodobniej została przekroczona dawka)
      skończyło się szpitalem.
      • an_gut Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 14.11.06, 19:47
        sorry - w rodzinie - literówka
    • gossia2 Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 15.11.06, 11:13
      Dziękuje wam za odpowiedzi.

Synkowi zaczal wkoncu katar bardzo dokuczac, podalam Clemastin na noc zamiast
      Dipherganu. Mysle, ze jak dalej bedzie mjal tak uciazliwy katar, to sprobuje
      podac Diphergan i zobacze jak zareaguje. Clemastin mi sie wlasnie skonczyl.
    • agnieszka_gk Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 15.11.06, 14:25
      Diphergan to ostateczność. Tak na parwdę powinno się go podawać tylko wówczas,
      gdy dziecko non stop kaszle w nocy i kaszel przypomina kaszel krtaniowy. W
      innych przypadkach Diphergan to nadużycie - nie muszą to być od razu drastyczne
      skutki uboczne, ale generalnie syrop ten mocno "wali" i nie ma co ryzykować
      zdrowia dziecka.
    • agrareoligada Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 15.11.06, 15:50
      ale to jest lek przeciwwymiotny ,przeciwkaszlowy-może dzieciaki miały kaszel lub
      wymioty
    • gerania Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 15.11.06, 22:07
      U nas wyglądało to tak, że od ponad dwóch miesięcy był katar!, kaszel i nic nie
      pomagało. Stosowałam clemanstium, zyrtec, claritine- oczywiście nie wszystkie
      razem, tylko po kolei tak, jak zaleciła pediatra. Do tego syropki oraz tysiące
      innych preparatów pomocnicznych. Po konsultacji z inną panią doktor, z
      wieloletnią praktyką w zawodzie zaczęliśmy stosować diphergan- 2x3ml przez 3
      dni. Na razie odpukać....dziecko jest zdrowe. Jedyne co zauważyłam, to mały był
      bardziej nerwowy ale nic więcej na szczęście nie działo się. Może jest to
      środek starszej generacji ale mojemu dziecku pomógł!
    • asia_mod Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 15.11.06, 22:22
      Ja podaję clemastinum i ewentualnie eurespal. Przy katarku obowiązkowo jeszcze
      sterimar (sól morska), maśc majerankowa pod nosek, kropelki nasivin na noc, aby
      lepiej mu się oddychało. Niestety i tak najczęściej taki katarek zapowiada po
      tygodniu infekcję gardłową.
      A diphergan to rzeczywiście lek starszej generacji.
    • monikatm Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 15.11.06, 22:30
      U nas CHYBA też pomógł, ale podałam go zaledwie 3 razy po 2,5 ml. Niestety
      dziecko stało się nerwowe, pojawiły się dziwne lęki (nigdy wczesniej sie to nie
      działo) nerwowość, płaczliwość. Lek odstawiłam sama. Po konsultacji z lekarzem
      okazało się,że dobrze zrobiłam.Musiłam też podać herbatkę bądż syrop z melisy.
      Nie wiedziałam tego, ale podawałam lipę ( na kaszel),przy okazji też
      uspokaja.Powiem tak,więcej tego syropu nie podam,ale nie wykluczam tego,ze
      pomógł. Jak ktos chce, niech próbuje, nie u każdego dziecka występują objawy
      uboczne.Podawałam potem Clemastin i nic się nie działo.Pozdrawiam.
    • marghe_72 Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 15.11.06, 23:25
      Nigdy nie przepisano nam D. przy przeziębieniu
    • osmanthus Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 16.11.06, 08:29
      Diphergan to polska handlowa nazwa Prometazyny.
      Leku nie nalezy podawac dziecim ponizej drugiego roku zycia.
      Prometazyna ma dzialanie przeciwhistaminowe. Jezeli chcecie zlikwidowac katar u dziecka zamiast
      faszerowac je Dipherganem to zainwestujecie bodajze 24 zlocisze i kupcie homeopatyczny spray do nosa
      Euphorbium compositum . A pediatre co przepisuje dziecku to paskudztwo to bym po prostu pogonila!

www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Prometazyna
      • emily_70 Re: Diphergan - czy na przeziebienie? 16.11.06, 18:01
        Jak najbardziej popieram! Właśnie stosuję u 3-latka Euphorbium (zresztą nie
        pierwszy raz, mam też starsze córki i od dawna katar leczony mają tymże
        sprayem). Na noc można również pomóc sobie (i noskowi pociechy) kroplami
        Nasivin (różna dawka w zależności od wieku dziecka). Co do Dipherganu-nie mam
        dobrego zdania o tym leku i nie zaryzykowałabym podawania dziecku.
    • gossia2 Re: Diphergan - jednak podalam 17.11.06, 10:47
      Jednak podalam Diphergan synkowi. W srode strasznie kaslal i wymiotowal,
      choroba sie, jak widac, rozwinela. Podanie jakichkolwiek lekow mijalo sie z
      celem, bo wszystko zwracal. Podalam Diphergan i jakos sie utrzymal w brzuszku.
      Dziecko sie uspokoilo i wyciszylo, kaszel stal sie troche lagodniejszy (bez
      wymiotow). Po pewnym czasie podalam jeszcze Sinecod i dziecko wmiare spokojnie
      przespalo noc. W czwartek kaszel byl zdecydowanie mniejszy, a inna pediatra, do
      ktorej poszlismy wczorej,kazala utrzymac podawanie Dipherganu. Na szczescie nie
      zaobserwowalam zadnych skutkow ubocznych. Z pewnoscia dziala nasennie, bo
      dziecko szybko po nim zasypia. Troche sie do niego przekonalam. Z pewnoscia
      jest dobry na powstrzymanie wymiotow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka