Dodaj do ulubionych

Sposoby na biegunkę

IP: *.* 15.11.01, 08:45
Wczoraj moja 10,5 m-czna Elcia dostała niewielkiej biegunki, poradźcie jakie są domowe sposoby na walkę z biegunką? Czy jest dostępny w aptece jakiś środek dla tak małych dzieci, którym można się w razie czego podratować?Zaznaczam, biegunka Eli nie jest jakaś dramatyczna w przebiegu, kupki były rzadkie (nie zielone) i 4 razy.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Sposoby na biegunkę IP: *.* 15.11.01, 10:07
      Można podać dziecku borówki (czarna jagoda); (nie surowe, podobno sok z surowej borówki działa rozwalniająco wg. pediatry mojej koleżanki). Ja mojemu Małemu podawałam borówki ze słoika, które sama robiłam. Coprawda strasznie słodkie bo dodaję do tego jeszcze cukier, ale jednorazowa dawka nie zaszkodziła, a nie miałam dostepu do deserków dla dzieci. To chyba najsmaczniejszy lek, no i nie zaszkodzi maluchowi.Można też podać napar z suszonej borówki, chociaż to jest przy bardziej boleśniejszych dolegliwościach żołądowych, ale tego nie stosowałam więc nie powiem na pewno jak to działa. Serdecznie pozdrawiam :hello:Aga mama Pawełka
      • Gość: guest Re: Sposoby na biegunkę IP: *.* 15.11.01, 11:01
        Jagody.Są świetne i zdrowe.Poza tym "Smecta" do kupienia bez recepty no i nieśmiertelny węgiel.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Sposoby na biegunkę IP: *.* 15.11.01, 11:39
      z ziołowych rzeczy bardzo polecam kobylak - jest to roślina czesto rosnąca na polach i przy drogach , także w lesie - późnym latem jest ciemnobrązowa i łatwo ją zobaczyć - wystarczy zebrać specyficzne "listki" i schować do słoika - potem przydaje się jak nie wiem :)w mojej rodzinie tylko i wyłącznie kobylakiem leczy się biegunki i bóle żołądkowe - ba nawet mój tata zaleczał sobei kobylakiem wrzody na dwunastnicy (choc przyznaję krótkotrwale - kobylak jest najlepszy właśnnie na sprawy sedesowe)moja babcia do tej pory słynie z uratowniania kilkutelniej dziewczynki, córki sąsiadów - tak odwodnionej kilkudniową biegunką, że traciła przytomność a lekarze rozkładali ręce - każąc tylko pić (dodam że było to w latach 60) - babcia zaparzyła kobylak - dziecko wypiło i .. przestało wyrzucać z siebie co tam jeszcze miała - teraz już za późno na zebranie samodzielne kobylaku - ale może kupicie go gdzieś w zielarskich sklepach - naprawdę jest wspaniały i w przeciwieństwie do chemicznych preparatów zwanych lekami - bezpieczny dla wątrobysmile
    • Gość: guest Re: Sposoby na biegunkę IP: *.* 16.11.01, 16:27
      Tak, bez recepty dostaniesz ENTEROL, 2 szaszetki dziennie, ale przeczytaj ulotkęAnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka