Dodaj do ulubionych

czy Pyrosal jest szkodliwy?

IP: *.* 17.12.01, 13:07
Mój synek właśnie ma zapalenie krtani, pediatra przepisała m.in. Pyrosal ale zastanawiam się czy on nie jest szkodliwy dla 1,5 rocznego dziecka. (kwas salicylowy - nieznaczne ilości ale jest.Czym Wy leczyłyście zapalenie krtani i jak długo może trwać ten kaszel?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: czy Pyrosal jest szkodliwy? IP: *.* 18.12.01, 11:44
      Hej AnetaTrochę mnie wystraszyłaś z tym kwasem salicylowym, faktycznie, jest go odrobina. Poproś w aptece o Termasil (Hasco Lek)- działa tak samo, warto sprawdzić czy tam jest ten kwas. Na szczekający, krtaniowy kaszel moja lekarka przepisała 2 razy po 2.5 ml Clemastinum. Żadnych olejków eterycznych, nawilżone powietrze, niezbyt ciepło w mieszkaniu. Ciepłe płyny.Czy synek dostał na to zapalenie jakiś antybiotyk?Pozdrawiam :-)Iwona
      • Gość: guest Re: czy Pyrosal jest szkodliwy? IP: *.* 18.12.01, 11:49
        Szukałam w www, Termasil też ma pochodne kwasu salicylowego w postaci kory wierzbowej salicis cortex- TO SAMO CO PYROSAL
        • Gość: guest Re: czy Pyrosal jest szkodliwy? IP: *.* 18.12.01, 15:23
          Paulinkowe zapalenie krtani było leczone Dipherganem, Eurespalem (nie wiem czy dobrze napisałam...) i Zyrteckiem. Pozdrawiam. Magda
    • Gość: guest Re: czy Pyrosal jest szkodliwy? IP: *.* 18.12.01, 22:40
      Przy zapaleniu krtani najważniejsze jest chłodne nailżone powietrz, rzeczywiscie bez olejków eterycznych , duzo płynów do picia i pod ręką( w apteczce ) Encorton, ew. Salbutamol(ale tu trzeba bardzo uwazać i dawac wg wskazań lekarza). U dzieci przeważnie występują wirusowe zapalenia krtani(jesień/zima) i nie trzeba stosowac antybiotyku, no chyba,ze szybko się w coś bakteryjnego przemieni. Ja zawsze bałam się tej krtani, a przechodziłam to kilka razy, nawet z zastrzykami sterydowymi przy dusznosciach.Wiem już, że dobrze działa wtedy szybko otwarta lodówka i...dziecię przy niej, tudzież para w łazience przy laniu wody do wanny- zimnej i ciepłej na zmianę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka