IP: *.* 04.01.02, 17:10
Znalazłam u małego w buźce białe krostki (już chyba 3 raz lub 4), które muszą mu dokuczać, bo strasznie marudzi przy myciu zębów i jedzeniu. Wygląda to dość niefajnie. Wiecie może co jest przyczyną powstawania tych krostek? - chyba nazywają się afty, ale pewna nie jestem. Po jakimś czasie same znikają, ale trwa to 4-5 dni. Niestety później pojawia się w innym miejscu (ale w buźce) nowa okropiczna afta!Jeśli ktoś zna przyczynę pojawiania się aft w buźce, proszę o informację.Eliza :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Afty IP: *.* 04.01.02, 20:52
      Ja mam problem z aftami od dawna. Właśnie jak byłam mała. Boli okrutnie więc współczuję twojemu szkrabowi. Więc przyczyną jak byłam mała było namiętne gryzienie np długopisów czy innych przedmiotów. I jak się taki długopis omsknął robiła się ranka i z tego aft. Teraz mi się zrobił a to od przypadkowego uszkodzenia w jamie ustnej. Czy możesz napisać co używasz do leczenia. Bo sachol nic nie daje?Nastka2001
      • Gość: guest Re: Afty IP: *.* 04.01.02, 21:17
        Nie wiedziałam, ze oprócz leku o nazwie aphtin jest jeszcze sachol. No ale z tego, co piszesz, nie mam się co cieszyć, bo jest mało skuteczny. Niestety ja Ciebie też nie mogę niczym wspomóc, bo wyżej wspomniany aphtin jest równie mało skuteczny lub też ja mało cierpliwa, bo jest napisane, że należy nim pędzlować pleśniawki (to to samo, co afty?) kilka razy dziennie, a ja smaruję małemu to raz dziennie, wieczorem jak daje mi znać przy myciu zębów. Może więc jakby go stosować wg wskazania, to będzie skuteczny?Myślałam, że może te paskudne krostki są wynikiem wkładania czasami jakiś brudnych rzeczy do buzi (zabawek, długopisów, kredek?), ale piszesz, ze raczej tworzy się to na tle skaleczeń, czyli w przypadku mego malucha pewnie przypadkowych ugryzień, czy uderzeń. Niestety nie mam na to wpływu.Wielkie dzięki za informację.Eliza
        • Gość: guest Re: Afty IP: *.* 04.01.02, 21:48
          Słuchaj na pewno nie powiem, że tylko skaleczenia, ale na pewno właśnie gryzienie tych grudnawych rzeczy nie pomaga. Kiedyś dwa lata temu dentystka przepisała mi dwie rzeczy ale musiasz sprawdzić czy to dobre dla dzieci1.Cardident - nakłada się na rankę ale boli jak się ją nałoży 2.Solcoseryl - też na rankę to taki jakby plasterek w maści - piszę z opakowania bo ulotka dawno zaginęła - dentystczna maść przylegająca i to jest nizłe tylko trzeba patyczkiem z wacikiem osuszyć i nałożyć nowym patyczkiem, dentystka najpierw kazała tą pierwszą a na to tą drugą ale mi to jakoś nie wychodzi więc nakładam albo jedną albo drugą. Nie boli jak się nałoży.Nastka 2001
          • Gość: guest Re: Afty IP: *.* 04.01.02, 21:58
            Na pewno sprawdzę te leki, czy się nadają dla małego i oczywiście bardzo dziękuję.Na stronie edziecka znalazłam jeszcze parę ciekawych informacji, np., że afty pojawiają się w czasie infekcji i ogólnego osłabienia - mały właśnie jest krótko po 2-tygodniowym, okropicznym gigant-katarze. "Afty, a właściwie opryszczkowe zapalenie jamy ustnej, mogą się pojawić przy pierwszym kontakcie malca z wirusem popularnej opryszczki.""Płukanie ust płynami odkażającymi (Septosanem, Dentoseptem, rumiankiem) przyśpieszy gojenie. Skuteczny jest również Aphtin (w kroplach) i Tantum verde (w aerozolu).""Nie wszystkie owrzodzenia w buzi dziecka są aftami. Częściej przyczyną dolegliwości jest skaleczenie śluzówki przez ząb, twardy smoczek lub grzechotkę.W zapobieganiu najważniejsze jest dbanie o higienę jamy ustnej malca i dieta bogata w witaminy." I to chyba na tyle, pozdrawiam i życzę dobrej nocyEliza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka