Dodaj do ulubionych

Afta. Masakra.

30.03.19, 19:35
Czy ktoś ma wiedzę, jak złagodzić ból?

Pochorowałam się w niedziele. Gardło, ból pleców, katar..Niby w środę wszystko było coraz lepiej, aż pod wieczór zaczęło mnie znów boleć gardło. Od czwartu ssałam pastylki i nic. W końcu mi się zaswieciła czerwona lampka, że gardło boli mnie po jednej stronie. Patrzę a tam białe coś, przypominające aftę. W gardle!
Masakra. Od 3 dni, nie mogę przełknąć śliny. A zorientowałam się przed chwilą.
Czym sobie pomóc teraz? Niewiele mam do dyspozycji.
Co kupić w poniedziałek, żeby się tego pozbyć. Skuteczne.

Ktoś ma pomysł.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Afta. Masakra. 30.03.19, 19:40
      Dentosept A z apteki , teraz jest ze sprayem, u syna tydzień bez afty to tydzień stracony, lekarz rozkłada ręce.
      • mamtrzykoty Re: Afta. Masakra. 30.03.19, 20:11
        Marnego masz chyba lekarza. Powinien cie do alergologa wysłać w celu znalezienia alergenów pokarmowych i wykluczenia ich z diety, wtedy afty przestały by się robić. Jeśli lekarz taki marny, to sama wyklucz alergeny. Po co ma się dzieciak tak ciągle męczyć.
        • lidek0 Re: Afta. Masakra. 31.03.19, 18:00
          Lekarz akurat jest dobry a alergeny z diety wykluczone.
          • mamtrzykoty Re: Afta. Masakra. 31.03.19, 19:53
            Chyba jednak nie wszystkie, skoro go tak afty męczą.
    • dziennik-niecodziennik Re: Afta. Masakra. 30.03.19, 19:46
      W gardle? Moze to angina?
      Afty to raczej w jamie ustnej...
      • astrologia333 Re: Afta. Masakra. 30.03.19, 20:05
        Nie, raczej nie angina, choć tak myślałam.

To coś takiego jak w tym watku:

forum.gazeta.pl/forum/w,22,152858374,152858374,Afty_czy_jednak_angina.html
      • aga_mon_ber Re: Afta. Masakra. 31.03.19, 00:15
        Jako dziecko, dorobilam sie tego w gardle. Pamiętam, że lekarka kazala pędzlować gardło pioktaniną...
        Miałam wtedy może 9 lat.
    • andaba Re: Afta. Masakra. 30.03.19, 19:58
      Tantum verde (lub tańszy, a równie dobry Uniben).
    • betty_bum Re: Afta. Masakra. 30.03.19, 20:03
      Miałam tak kiedyś. Zamiast połykać ślinę wypluwałam, bo jak zdecydowałam się przełknąć leciały mi z bólu łzy. Kupiłam co się dało, psikalam, smarowałam, w końcu przeszło, ale ból niezapomniany.
      • andaba Re: Afta. Masakra. 30.03.19, 20:11
        Miałam takie w gardle przy ospie wietrznej. W gardle, w i nie tylko. Ani się napić, ani wysikać.
    • eliszka25 Re: Afta. Masakra. 30.03.19, 21:14
      Na takie problemy najszybciej zawsze pomaga mi szałwia. Płuczę usta naparem z szałwii kilka razy dziennie i najczęściej już po jednym dniu jest znaczna poprawa. Jeśli to faktycznie afta, to płukanie gardła szałwią powinno pomóc.
    • peonka Re: Afta. Masakra. 30.03.19, 23:59
      Na afty pomaga mi żel sachol. Tylko jak posmarować gardło?
    • aga_mon_ber Re: Afta. Masakra. 31.03.19, 00:17
      Psikadła do gardła, chlorichinaldin ( tabletki do ssania), płukanki ziołowe typu szałwia, rumianek.
    • mrs.solis Re: Afta. Masakra. 31.03.19, 00:19
      Moze to jakis wirus, a nie afta. Ja na bol gardla mam spray odkazajaco znieczulajacy.
    • agonyaunt Re: Afta. Masakra. 31.03.19, 00:37
      Masz czosnek? Rozgnieć ząbek i spróbuj posmarować dziada.
    • 098qwerty Re: Afta. Masakra. 31.03.19, 05:15
      Mojemu syraszemu synowi czasami się robią, smaruje je żelem znieczulającym takim dla niemowląt ząbkujących. Jak był malutki i wyszły mu 2 w okolicy gardła wtedy lekarz przepisał na nie Heviran w tabletkach, lek pomógł i po ok 2 dniach była znaczna poprawa przy przełykaniu pokarmów.
    • bywalec.hoteli Re: Afta. Masakra. 31.03.19, 20:14
      Podobno robią się od minety ? smile kiedyś miałem, wytępilem środkiem dez aft an.
    • ania_kr Re: Afta. Masakra. 02.04.19, 08:17
      Witamina b2 i neosine forte, to mój zestaw na afty. Do tego smarowanie solkoserylem, ale w gardle nie miałam jeszcze.
    • ulau Re: Afta. Masakra. 02.04.19, 10:26
      Płukanie wodą utlenioną, rozcieńczoną w wodzie przegotowanej, kilka razy dziennie.

Moje afty się 'uodparniały' na kolejne metody, więc była rotacja środków, ale odpukać od jakiegoś czasu spokój.
    • black.emma Re: Afta. Masakra. 02.04.19, 10:31
      Angina jak nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka