Dodaj do ulubionych

Wada zgryzu

IP: *.* 23.01.02, 14:27
Moja córeczka ma wadę zgryzu (górna szczęka jest za bardzo wysunięta). Ortodonta zalecił ćwiczenia wysuwania dolnej szczęki i naciskania górnej. Chciałam zapytać mamy, które są ortodontami i mamy, których dzieci miały bądź mają taką wadę: czy można zrobić coś jeszcze poza ćwiczeniami. Bianka ma prawie trzy latka.Karina
Obserwuj wątek
    • Gość: Kingus Re: Wada zgryzu IP: *.* 23.01.02, 15:42
      Ułozenie do spania na poduszce-wtedy dolna szczęka automatycznie "wychyla" sie do przodu, picie przez słomkę, ale taką wąziutką, jak maja soczki w kartonikach, "dmuchanie grzywki"-ja trzymam nad czołem Konrada piórko na nitce i bawimy się w dmuchanie tak, aby sie unosiło. No i używamy dobranej przez ortodontę tzw. płytki przedsionkowej, ale tego nie jestem w stanie tu wyjaśnić. W każdym razie mam taką też dla siebie, bo Konrad musi mieć "dobry przykład" i chodzimy z tymi plastikami w dziobach... Pani ortodonta i ja też już widzimy różnicę-młodemu od urodzenia ten tyłozgryz przeszkadzał, do tego stopnia, że czasem dolna warga wpadała pod górną.PozdrawiamyKinga z krzywodziobym Konradem
      • Gość: KARINA2 Re: Wada zgryzu IP: *.* 24.01.02, 08:34
        Kinga, bardzo Ci dziękuję. Wszystkie rady wykorzystamy. Mam do Ciebie jeszcze pytanie: od kiedy Konrad nosi tę płytkę? Ortodonta powiedział, że moja córka jest za mała - ma trzy lata. Zastanawiam się: czy powinnam się udać do innego specjalisty?Karina
        • Gość: Kingus Re: Wada zgryzu IP: *.* 24.01.02, 11:38
          Konrad używa jej od początku października, a dwa lata skończył 24 listopada. Nie jest to aparat stały, teoretycznie dziecko powinno go nosić kilka godzin dziennie, ale u takich maluchów jest to niemożliwe. U nas wygląda to w ten sposób, że kilka razy dziennie po kilka minut nosimy je dla zabawy. Z tym, że ja niestety muszę mieć dla przykładu swoją w buzi, wtedy Konrad sam wkłada swoją. Np. kiedy robię obiad, on bawi się klockami na podłodze i oboje dziamgamy ten plastik-swoją drogą idiotyczne uczucie... Po kilku tygodniach doszłam już do tego, że zaczynamy np. oglądać Tubisie i mały przez całą bajkę płytki nie wyciąga, nawet, jeśli ja sobie gdzieś tam pójdę.BuziakiKiKPS. Dlaczego ortodonta mówi, że Bianka jest za mała? Większość takich specjalistów sobie odpuszczam, ostatnio usłyszałam, że Konrad jest za mały na badanie słuchu, po zmianie lekarza okazało się, że spokojnie można mu to badanie zrobić...
          • Gość: KARINA2 Re: Wada zgryzu IP: *.* 24.01.02, 12:23
            Naprawdę bardzo Ci dziękuję, pójdę do innego ortodonty.pozdrowienia dla Ciebie i KonradaKarina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka