Dodaj do ulubionych

Ospa u dzieci

IP: *.* 30.01.02, 13:11
W przedszkolu mojej córki panuje ospa. Zostawiłam ją dzisiaj w domu i sama nie wiem czy dobrze zrobiłam, może lepiej by było żeby to odchorowała, ma 3,5 roku. Mam jeszcze drugą córcię (1 rok i 10 mies.) i tu mam właśnie problem, bo jak będą chorować to obie.Proszę o wskazówki lub choć słówko bym się nie martwiła.Z góry dziękuję.Gosia z Gdańska
Obserwuj wątek
    • Gość: Kalina33 Re: Ospa u dzieci IP: *.* 30.01.02, 15:30
      hej Gosiu :)Z ospą jestem na bieżąco, Olcia (23 m-ce) przechodziła ją jakis miesiąc temu, na świeta wysypana była aż miło.Zaraziła sie w szpitalu,wylazło po 16 dniach od tzw ekspozycji. Poza krostkami nic jej nie dolegało,nie było temperatury, marudzenia czy innych objawów towarzyszących.Zostały tylko 3 małe blizny na plackach. Smarowalismy ja pudrem w kremie zeby załagodzić świąd. I nic innego nie było potrzebne. Krostki wylazły w jednym rzucie (podobno moga w kilku, w odstepach 2-3 dniowych) i zaczęły zasychać po ok 6 dniach, a po 12 dniach nie było juz zadnych :)No to jedno paskudztwo mamy za sobą Chyba to prawda, że im wcześniej maluch zachoruje na ospę tym lżej przechodzi.Decyzja nalezy od Ciebie ;)Ale skoro juz wiadomo, że ospa w przedszkolu panuje to jest duuuuza szansa ze mała juz sie zaraziła. Ospa jest najbardziej zaraźliwa choroba zakazna, a na 1-2 dni przed wystąpieniem krostek (podobno nawet 98 %)PozdrowieniaPS Ospowata Olcia w "Zobaczcie" ;)(Oleńka córka Kaliny)
    • Gość: malzem Re: Ospa u dzieci IP: *.* 31.01.02, 12:20
      Cześć Kalina!Dziękuję za odpowiedź. Sama pogodziłam się, że choroba jest tuż tuż, tylko nie wiem, czy trzeba iść z tym do lekarza, to chyba roznoszenie zarazków?Gosia
      • Gość: Kalina33 Re: Ospa u dzieci IP: *.* 31.01.02, 12:33
        hmmmmmy nie byliśmy, jakos nam sie nie składało, a i przebieg ospy był taki łagodny, ze nie widziałam potrzeby ciagnięcia Olci do lekarza.A tak nawiasem to chyba Trojmiasto zaospiło sie ;)Kalina z Gdyni
        • Gość: malzem Re: Ospa u dzieci IP: *.* 31.01.02, 13:53
          Mam taką cichą nadzieję, że jednak choroba nas ominie,hmsmile O wynikach będę informować.Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka