Dodaj do ulubionych

Do Bogusi 1,2,3,4

IP: *.* 19.02.02, 09:48
Bogusiu napisałaś o leczeniu katarku - czy opisane przez Ciebie sposoby można stosować u 2 miesięcznego malucha? Szczególnie jeśli chodzi o nacieranie.Chodzi mi o ten post:"Moje dzieci miewaja czasem katar ale nigdy nie przydazylo im sie ani zapalenie ucha ani zadne inne (*puk,puk*)Fakt,ze u takiego maluszka moze trwac dobry tydzien ale ja nic szczegolnego z tym nie robilam-kominek aromaterapeutyczny ew odrobina olejku eukaliptasowego,tee tree czy olbas na poduszeczke z dala od glowki. Masaz z olejkiem rumiankowym i ew sol fizjologiczna.Zadnych kropelek do noska.Mozesz tez rozgniesc ampulke z olejkiem czosnkowym i wetrzec w podeszwe stopek(ew wycisnac odrobine soku z czosnku i dodac go do oliwy z oliwek np-to wetrzec w stopki).Przekrojona cebula w poblizu lozeczka.Bardzo pomaga masaz paluszkow stopek szczegolnie od spodu(tam sa receptory nosa) i stawow: lokciowe,kolanowe,bakowe... Swieze powietrze na tyle na ile sie dalo bo swietnie inhaluje.I tyle wlasciwie."
Obserwuj wątek
    • Gość: sawlb Re: Do Bogusi 1,2,3,4 IP: *.* 19.02.02, 14:11
      Zuzko,pewnie ze mozna.Nawet u noworodka.Olejek rumiankowy jest bezpieczny zarowno w czasie ciazy jak i dla dzidziusia od urodzenia.Ja stosuje go dla dzieci od urodzenia do codziennego,delikatnego masazu.Trzeba tylko dobrac odpowiednie proporcje. Olejek czosnkowy w ampulce mozna uzyc bezposrednio-bez rozcienczania w olejku-bazie.Jesli chodzi o rozcienczanie i zasady stosowania u malenkich dzieci mozesz zajzec na strone:http://umamy.homestead.com/aromadziecko.htmlI mam nadzieje,ze tez podziala.Pozdrowienia.:hello:
      • Gość: Zużka Re: Do Bogusi 1,2,3,4 IP: *.* 21.02.02, 18:14
        Bogusiu bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedż, na szczęście Kubuś chyba nie jest przyziębiony, ale na wszelki wypadek nacierałam mu stopki olejkiem czosnkowym.Pozdrawiam i napisz jak tam Twoje córeczki? Dogadały sie z najmłodszą siostrzyczką?
        • Gość: sawlb Re: Do Bogusi 1,2,3,4 IP: *.* 22.02.02, 12:20
          mama Kubusia napisała/ł:> Bogusiu bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedż, na szczęście Kubuś chyba nie jest przyziębiony, ale na wszelki wypadek nacierałam mu stopki olejkiem czosnkowym.Nie ma za co i na zdrowie .:)Czosnek zaczyna ponoc dawac efekty po ok 3 dniach a profilaktycznie tez jest bardzo dobry.Jesli karmisz piersia mozesz dodatkowo go wlaczyc do swojej diety.Ta droga tez zadziala.I ciesze sie,ze przeziebienie przeszlo bokiem.>Pozdrawiam i napisz jak tam Twoje córeczki? Dogadały sie z najmłodszą siostrzyczką?Dziekuje. A i owszem. Dogaduja sie rewelacyjnie. Ollie jest taka gadula ostatnio,ze nie uszy opadaja bezszelestnie na ramiona.Od switu do nocy chodzi jak mini-komentator i nie przepusci niczego. Az sie boje myslec co bedzie w przyszlosci.;) Zagada nas na amen.Usciskaj Kubusia i byle do wiosny.:)
      • Gość: joannaz Re: Do Bogusi 1,2,3,4 - ja też mam pytanie IP: *.* 22.02.02, 11:35
        czy olejek czosnkowy lub inne olejki, o których piszesz Bogusiu są dostępne w aptekach lub innych sklepach w Polsce - może się orientujesz?
        • Gość: sawlb Re: Do Bogusi 1,2,3,4 - ja też mam pytanie IP: *.* 22.02.02, 12:12
          Joasiu,olejek czosnkowy w najdelikatniejszej formie mozesz uzyskac rozgniatajac najzwklejsza ampulke(?) czosnkowa-taka doustna. Nie pamietam juz czy to sie po polsku nazywa perelkami czosnkowymi czy jakos tak-w kazdym razie takie przezroczyste ampulki z olejkiem w srodku.Jesli chodzi o pozostale olejki to trudno mi powiedziec. Ja tutaj kupuje najczesciej w sklepach ze zdrowa zywnoscia i ziolami ew w aptece(choc tam jest mniejszy wybor). W Polsce chyba tez podobnie-sklepy zielarskie moze i pewnie apteki. Wlasciwie nawet jesli sa inne miejsca to ich nie polecam bo najczesciej maja olejki nieco tansze ale w niezbyt czystej postaci a to jest akurat bardzo wazne. Olejki takie jak rozany czy rumiankowy np sa bardzo drogie ale mozna je najczesciej kupic w wersji rozcienczonej(w olejku-bazie-najczesciej migdalowym) w stezeniu 5%.Wtedy juz nie musisz ich rozcienczac do kapieli dla dziecka np a do masazu mozesz dodac kilka ktopelek (ok 5) takiego olejku do 1 kieliszka(10ml) olejku-bazy.Aha,ja czesto zaopatruje sie w sklepie internetowym ale to wtedy gdy wyczerpia mi sie zasoby i potrzebuje wiekszej ilosci olejkow.Mozliwe ze i na polskich stronach sa jakies sklepy ze zdrowymi artykulami.Pozdro.B

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka