Dodaj do ulubionych

Pomocy! Ból w pachwince

21.11.06, 19:16
Mój synek 4-latek dzis rano obudził się z płaczem i nie chciał wstac z
łóżeczka gdyz oświadczył że boli go noga.I do godz 16:00 nie chciał chodzić.A
jak robił kupkę to bardzo płakał.Po dokładnych macankach i oględzinach okazało
się, że boli go w pachwince. W dodatku nie ma nigdzie siniaka, krwiaka ani
opuchlizny. Nadmieniam, że leczę go hemoopatycznie i właśnie wczoraj lekarz
zmienil mu lek. gdyz kaszlał na potęgę a zwłaszcza w nocy (płuca i oskrzela
czyste).Czy coś takiego spotkało wasze dzieci??? proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • monikatm Re: Pomocy! Ból w pachwince 21.11.06, 19:26
      A jąderko go nie boli, nie jest powiększone? Druga sugestia : mój syn miał
      kiedys podobnie.Poleciałam do lekarza wystraszona czy to nie wyrostek albo coś
      równie paskudnego i okazało się,że miał nadciągniętą torebkę stawową!A on po
      prostu nie mógł chodzić na nogę.Dostał maśc, w zaleceniach ciepłe kąpiele z
      olejkiem sosnowym i na drugi dzień już było lepiej.Nadciagnął tą torebkę
      biegając a głównie wspinając sie po drabinkach.Pote powtarzało mu się to ze 2 -
      3 razy.Zawsze po okresie mniejszego ruchu,kiedy nagle zaczał sie wspinać na
      drzewa czy drabinki.Może u Was jest podobnie?Ale jak ból się nasila radziłabym
      zapytać lekarza.Pozdrawiam.
    • olga721 Re: Pomocy! Ból w pachwince 21.11.06, 19:46
      No to witaj w miom klubiesmile Moje dziecko jak obudziło się któregoś ranka, to
      tak płakało (5 lat) że boli go pachwina, że nie mógł zdjąć nogi z nogi.
      Wystraszyłam się, że to wyrostek a że bardzo cierpiał to wezwałam pogotowie.
      Pogotowie nic nie stwierdziło. Ale skontaktowałam się telefonicznie z naszą
      pediatrą. Powiedziała, żeby w ogóle nie chodził. Jak będzie mógł już wstać, to
      ma bawić się na podłodze i koniecznie do chirurga. Chirurg obadał i stwierdził -
      "zapalenie stawu na skutek urazu", tylko, że moje dziecko żadnego urazu nie
      miało. Podawaliśmy 3x5ml Ibumu i witaminy. Kazał bardzo oszczędzać nogę i
      chodzić jak najmniej. Woziliśmy więc 5 latka w wózku. Przeszło po ok. tygodniu.
      Niestety po dwóch miesiącach powtórka z rozrywki - ale drugie biodro (bolała
      tylko pachwina). No to wtedy dostałam szału. Zrobiłam wszystkie badania
      reumatoidalne, odwiedziliśmy ortopedę, zrobiliśmy rtg i wszystko OK! Znowu Ibum
      3x5ml. Przeszukałam cały Internet. Nie znalazłam wiele o zapaleniu stawu
      biodrowego. Skontaktowałam się z reumatologiem - powiedziała, że skoro wyniki
      sa OK to trzeba sprawdzić dno oka, czy nie ma zapalenia, byliśmy u okulisty -
      OK. Pojechaliśmy w końcu do najlepszego specjalisty na dolnym śląsku od
      bioderek dziecięcych - dr Michajłowa i powtórzył to samo, co mówili mi chirurg
      i ortopeda w moim mieście. A więc u dzieci często dochodzi do zapalenia stawu
      biodrowego z nieznanych przyczyn. Często jednak staw biodrowy reaguje tak na
      infekcje w organiźmie. Kazali obserwować czy po zapaleniu stawu nie pojawiła
      się u dziecka jakaś infekcja. U nas akurat mały przez pierwsze półrocze miał
      wieczny katar a zapalenia były w czerwcu i w sierpniu. Teraz katar nie jest już
      tak często a zapaleń nie było (odpukać). Zobaczymy co będzie dalej. Mam
      nadzieję, że zarówno u mnie jak i u Ciebie więcej się to nie powtórzy. Ale
      pamiętaj - bardzo oszczędzajcie nóżkę. Zakaz chodzenia przez conajmniej 3 dni.
      Ja nawet do ubikacji go nosiłam!
    • amiyumi Re: Pomocy! Ból w pachwince 21.11.06, 20:24
      amiyumi napisała:

> Mój synek 4-latek dzis rano obudził się z płaczem i nie chciał wstac z
      > łóżeczka gdyz oświadczył że boli go noga.I do godz 16:00 nie chciał chodzić.A
      > jak robił kupkę to bardzo płakał.Po dokładnych macankach i oględzinach okazało
      > się, że boli go w pachwince. W dodatku nie ma nigdzie siniaka, krwiaka ani
      > opuchlizny. Nadmieniam, że leczę go hemoopatycznie i właśnie wczoraj lekarz
      > zmienil mu lek. gdyz kaszlał na potęgę a zwłaszcza w nocy (płuca i oskrzela
      > czyste).Czy coś takiego spotkało wasze dzieci??? proszę o pomoc

Jąderka w normie, nie powiększone.
    • osmag Re: Pomocy! Ból w pachwince 22.11.06, 09:35
      To faktycznie może byc zapalenie stawu biodrowego, częstowystępujące po
      infekcjach lub chorobie. Wtedy jedynym lekarstwem jest ograniczenie ruchu do
      minimum i jakieś doraźne leki. Należy jednak wylkuczyć inne przyczyny takie
      jak opisane wcześniej
    • amiyumi Re: Pomocy! Ból w pachwince 23.11.06, 11:49
      Do : monikatm, olga721, osmag
      Chciałabym bardzo podziękować w/w osobom które odpowiedziały na moje zapytanie.
      Dzięki waszym opisom jestem juz bardziej spokojna. Pachwinkę smarujemy mu
      maścią rozgrzewającą. Synek juz nie narzeka na ból. Z opiekunka staramy się aby
      jak najmniej chodził.
      Na razie jest wszystko ok.
      Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka