Dodaj do ulubionych

przewracanie się z pleców na brzuch

IP: *.* 21.02.02, 16:23
Mój 33 tygodniowy syn nie przewraca się jeszcze z pleców na brzuch, wyczytałem,że powinien się obracać do 35 tygodnia. Nadmienię, że siedzi sam od 6 miesiąca życia więc za bardzo nie jestem zaniepokojony, niemniej może ktoś spotkał się z taką sytuacją i może trochę ukoić obawy mojej żony.Miki
Obserwuj wątek
    • Gość: madzia22 Re: przewracanie się z pleców na brzuch IP: *.* 22.02.02, 15:43
      Dzieci bardzo często nie trzymają się norm - jedne wyprzedzają inne przekraczają czasowo. Wiele dzieci w ogóle nie raczkuje albo czworakuje. Tak to jest.A tak dla śmiechu - może ma za duży brzuszek...?Żartuję oczywiście.Mam bliźniaki i dzięki temu nauczyłam się, że te normy są bardzo, bardzo płynne. Najważniejsze jest aby wasz syn wykazywał chęć poruszania się, przemieszczania, zmieniania pozycji, chęć oglądania świata w inny sposób niż leżący.Jesli bardzo się niepokoicie możecie spróbować mu pomóc w nauce przekręcania się - jedną rączkę podkłada się pod ciało, ugina się jedną nóżkę (tą przy przekręcaniu górną) i delikatnie ciągnie za drugą rączkę.PozdrawiamMadzia
    • Gość: Edyta-C. Re: przewracanie się z pleców na brzuch IP: *.* 23.02.02, 18:22
      CZeść.Moja córka ma 19 miesięcy i o ile dobrze pamiętam zaczeła się przewracać jak miała 12 miesięcy w tym też wieku zaczeła chodzić.Myśle że nie trzeba się tym mocno martwić.
      • Gość: EwG Re: przewracanie się z pleców na brzuch IP: *.* 25.02.02, 12:09
        Mój synek też bardzo późno zaczął się przewracać, właściwie to wówczas, gdy próbował już chodzić, czyli około 12 miesiąca.Głowa do góry, jeżeli dziecko jest sprawne w innych "ćwiczeniach" to nie ma się czego przejmować.Ja też się martwiłam o to przewracanie i zapeytałam kiedyś o to lekarza. Odpowiedziała mi, że na wszystko przyjdzie czas, jak będzie gotów to się będzie przewracałEWa mama Michała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka