Dodaj do ulubionych

Odra - szczepienie

IP: *.* 12.03.02, 22:04
Cześć! Mam pytanie: czy ktoś z was szczepił dziecko szczepionką potrójną przeciw odrze, śwince i różyczce? Jeśli tak to jakiej firmy? Jak na nią reagowało dziecko, czy nie gorączkowało itd. Bardzo proszę o pomoc,bo idę z niunią na szczepienie i mam dylemat szczepić tylko od odry czy kupić tą potrójną?
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: Odra - szczepienie IP: *.* 13.03.02, 12:09
      Ja szczepiłam MMR II, bez żadnych złych objawów, ale też mały NIGDY nie miał żadnych objawów ubocznych po szczepieniu. Możesz też zaszczepić szczepionką Priorix alboRimovax.wykaz innych oraz firmę znajdziesz na:http://www.pzh.gov.pl/aktual/wykaz%20szczep1.htm
      • Gość: Iwona_P Re: Odra - szczepienie IP: *.* 13.03.02, 12:33
        Ja również szczepiłam MMR II (56 zł). Czytałam, że Trimovax zawiera szczep świnki, częściej powodujący powikłania. Szczepienie typy mmr jest bardzo kontrowersyjne- radzę Gosiu przejrzyj sobie starsze posty na ten temat. Jest tego sporo.Pozdrawiam :hello:If
    • Gość: maka Re: Odra - szczepienie IP: *.* 13.03.02, 13:59
      Małgosiu, chyba nie będziesz miała wyboru, ponieważ na rynku nie ma MMRII. Amerykanie oszaleli i wykupują wszystko, a dopóki się nie uspokoją nie będzie jej na rynku polskim. MMRII jest szczepionka zalecaną przez Min. Zdrowia. Natomiast o szczepionkach Trimovax i Priorix słyszałam opinie (myślę, że wiarygodną bo z ust pediatry mojego synka), że "nie poleca, w ostateczności Priorix, a Trimovax absolutnie nie". Obie szczepionki mają inne szczepy świnkowe niż MMRII (Jeryl Lynn), ale w twoim przypadku, a raczej w przypadku Karoliny to ważniejsza jest różyczka. Myślę , że lepiej żebyś zapytała się lekarza. Nas czeka szczepienie dopiero pod koniec maja, ale Pani doktor stwierdziła , ze najwyżej zaszczepimy odrą a później doszczepimy świnkę, a różyczkę wtedy odpuszczę. Tyle tylko, że to dwa kłucia zamiast jednego.Pozdawiam
    • Gość: giera Re: Odra - szczepienie IP: *.* 13.03.02, 14:26
      MOja lekarka z kolei poleciła mi zaszczepić Trimovaxem, bo bezpieczniejsza niż reszta, zaszczepiłam i jest ok. Myślę, że to w dużej mierze zależy od lekarza i jego kontaktów z przedstawicielemi firm farmaceutycznych...
    • Gość: AniaSK Re: Odra - szczepienie IP: *.* 13.03.02, 15:19
      U mnie w przychodni bez problemu można kupić MMRII tak więc trzeba po prostu zapytać, niektórzy mają jeszcze zapasy.Natomiast co do Priorixa i Trimovaxa to słyszałam na ich temat pochlebniejsze opinie niż na MMRII i nie są to tylko opinie pediatry, choć również. Ja i tak szczepiłam MMRII
      • Gość: Iwona_P Re: Odra - szczepienie IP: *.* 14.03.02, 10:39
        W Anglii na przykład, szczepionki MMR zawierające szczep świnki Urabe AM9 (ten z Trimovaxu) zostały wycofane w 1992 roku z powodu często występującego poszczepiennego zapalenia opon mózgowych (http://www.whale.to/vaccine/mmr15.html)Szczep Jeryl Lynn (MMR II) jest zalecany przez Ministerstwo Zdrowia.Decyzja nalezy do Ciebie, Gosiu Iwona_P :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka