Dodaj do ulubionych

Memotropil

24.11.06, 00:39
Chyba dobrze odczytałam nazwę leku z recepty ,którą przyniosła dzisiaj moja
17 letnia córka .
Memotropil tabl 0,8g ,stosowanie 2 razy po 1 .

Dziewczyna jest bardzo ambitna ,dużo się uczy [i dobrze],ale chciałaby
jeszcze lepiej i w tym mają jej pomóc właśnie owe tabletki .Oświadczyła ,że
lekarz [nasz rodzinny ]zapewnił ją ,iż są bardzo bezpieczne -
argument :stosowane nawet u dzieci ,przeważnie dyslektycznych .
Ja mam obawy .Wolałabym ,żeby nie zażywała żadnych wspomagaczy .

Zażywa stale Effortil +Magne B6 oraz Zyrtec .

Co to za lek?Jest wyłącznie na receptę ,więc pewnie są jakieś
przeciwwskazania do jego stosowania .
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Memotropil 24.11.06, 00:47
      Wklep w google, sporo Ci wyskoczy.
      Jest to lek, a dziecku nie jest do niczego potrzebny, skoro jest zdrowe.
      Swoją droga, co za lekarz zapisał to dziecku i jakich użył argumentów? BO na odczep się to powinien zaproponować chyba jakis wysiłek fizyczny, bo to akurat w naturalny sposób nas usprawnia.

Jak dla mnie to Twoja córka ma problem. Zrobisz jak uważasz, ale ja skonsultowałabym się z jakimś psychologiem.
      • cmaj Re: Memotropil 24.11.06, 21:51
        Cześć,

znam bardzo ten lek. Bardzo często stosowany jest np. przez studentów, pomaga w
        koncentracji i dodaje powiedzmy "sił witalnych" a co ważne nie uzależnia i jest
        bezpieczny w stosowaniu. Lekarze bardzo chętnie przepisują go osobom nie tylko
        starszym ale również aktywnym umysłowo,ponieważ m.in. poprawia przekaźnictwo
        neuronalne, co za tym idzie mózg lepiej przyswaja nowe informacje. Ważne tylko,
        żeby nie stosować lek wieczorem, bo mogą być problemy z zaśnięciem, nie jakieś
        duże i nie u każdego ale mogą się zdarzyć. Jesnym słowem jest lek, który
        uplastycznia mózg. Jest bezpieczny. Warto tylko zastanowić się, czy dziecko
        naprawdę go potrzebuje. Jeśli, naprawdę uskarża się, żę chciałoby więcej się
        uczyć a nie może, bo się szybko męczy lub rozprasza, to tak. Ja jednak jestem
        zdania,że warto dać i ewentualnie uświadomić dziecku, że poza nauką, która jest
        oczywiście ważna, trzeba jeszcze znaleźć czas na hobby czy spotkania z
        przyjacółmi.
        • bb12 Re: Memotropil 24.11.06, 23:02
          cmaj -dzięki!

Wykupiłam receptę .
          Nie zabronię córce zażywania go .Nie wierzę w jakas rewelacyjną
          skuteczność ,ale skoro ona wierzy ,niech spróbuje .

Problemów natury psychologicznych nie ma. Jest otwarta ,towarzyska ,pełna
          energii ...jest w klasie biologiczno -chemicznej i skoro planuje studia
          medyczne ,to wiedzę musi mieć na wysokim poziomie .

• mami7 Re: Memotropil 25.11.06, 20:39
          Skończyłam trudne techniczne studia, znam wiele osób pomedycynie. Wiedzę na wysokim poziomie można zdobyć również bez wspomagaczy, pod warunkiem, że mamy do czynienia ze zdrowym osobnikiem wink
          • mamakluska Re: Memotropil 26.11.06, 17:19
            hej,
            ja biorę memmotropil w profilaktyce migreny, biorę go juz 2 lata z przerwami. Z
            tego co wiem jeto to lek bezpieczny, pomaga w koncentracji, usprawnia pracę
            mózgu. Osobiście polecam. Czuję się bardzo dobrze, a skoro córce ma pomóc, w
            końcu nie ma lat 5, 17 to prawie dorosła kobieta. Jeśli ma jej to pomóc w
            koncentracji to jak najbardziej. Chyba lepiej zeby brała memotropil niż inne
            świństwo. Acha odpowiednik memotropilu zdecydowanie tańszy to Lucetam, a
            najdroższy odpowiednik to Nootropil. Radziłabym uważać z przyjmowaniem
            Nootropilu (na wypadek gdyby przepisał lek drugim razem) bo po nim się tyje,
            więc dla młodej kobiety to będzie istotne. Ja po nim przytyłam bardzo dużo.

pozdrawiam
            • cmaj Re: Memotropil 26.11.06, 21:03
              nootropil i memotropil to ta sama substancja czynna i pomocnicze też takie
              same, więc nie ma mowy, że po jednym się tyje a po drugim nie. a co do ceny to
              lucetam tańszy o jakieś 50 gr a czasem i droższy.
              • mamakluska Re: Memotropil 26.11.06, 21:55
                hej,
                oczywiście ze się tyje po Nootropilu, przeczytaj ulotkę, wyraźnie jest
                napisane!! Poza tym jestem żywym przykładem tego, że tak się właśnie dzieje, a
                mój neurolog potwierdził tycie jako działanie uboczne. Zresztą nie tylko ja
                przytyłam, moja znajoma również, po lucetamie tak się nie dzieje a biorę go juz
                długo.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka