Dodaj do ulubionych

probowalyscie depo provera?

IP: *.* 31.05.02, 10:24
Drogie mamy, czy ktoras z Was probowala zastrzyku antykoncepcyjnego Depo Provera? czy mialyscie jakies objawy uboczne? Ja zdecydowalam sie na niego kilka dni temu, jestem 6 tygodni po porodzie i chcialabym wiedziec co mowili na temat skutecznosci tego zastrzyku Wasi lekarze, bede wdzieczna za opinie.PozdrowionkaAniaM
Obserwuj wątek
    • Gość: martunia Re: probowalyscie depo provera? IP: *.* 31.05.02, 11:13
      Aniu!Ja też dostałam ten zastrzyk od swojego ginekologa i nie było z nim problemów (z zastrzykiem!). Ginekolog też zresztą fajny jest...Nie miałam żadnych skutków ubocznych - no może lekką bolesność pośladka po wkłuciu (ale to juz na pewno wiesz ;))Myslę, że to w ogóle fajny srodek. Wolę jeden zastrzyk na 3 miesiące niż codzienną tabletkę. Niestety lekarz uświadomił mi, że Depo można stosować nie dłużej niż rok (czyli cztery dawki), bo z czasem organizm się przyzwyczaja i przestaje reagować, a skład tego zastrzyku nie jest tak silnie działający jak innych tabletek antykoncepcyjnych (ze względu na karmienie piersia i ochronę dziecięcia).Poza tym skuteczność jest taka jak przy tabletkach, czyli jakieś 99%. Szkoda, że nie można w ogóle sie na niego przerzucić... Na dodatek jest DUŻO tańszy, zauważyłaś?Jeśli masz kogoś, kto Ci zrobi zastrzyk (nawet pielęgniarka w przychodni Twojego Dziecka), polecam kupowanie osobno ampułki, a osobno strzykawki i igły. Mnie chciano sprzedać ampułko-strzykawkę w cenie 4-krotnie wyższej od zestawu osobnego!!!PozdrawiamTunia, mama Basiuli
    • Gość: martusek Re: probowalyscie depo provera? IP: *.* 31.05.02, 12:31
      Czy ten zastrzyk można "przyjąć" tylko 6 tygodni po porodzie, czy kiedykolwiek w czasie karmienia?Marti
    • Gość: justysiak Re: probowalyscie depo provera? IP: *.* 01.06.02, 19:06
      Jeśli znajdzie się ktoś oświecony, ja również mam pare pytań:1. Czy wykonanie tego zastrzyku jest bardzo bolesne i czy długo bolą pośladki (boję się zastrzyków)?2. Jak to jest z miesiączką podczas działania zastrzyku?
    • Gość: teresato Re: probowalyscie depo provera? IP: *.* 01.06.02, 20:19
      Ja jestem teraz 12 tygodni po porodzie i 5 tygodni temu zrobiłam sobie zastrzyk z Depo-Provery. Najpierw było 10 dni intensywnego krwawienia jak przy miesiączce a potem ...........i nadal niestety.......... jest plamienie. Okresowo słabsze okresowo silniejsze a są dni kiedy wogóle jest "czysto". Troszkę to komplikuje życie bo do ceny zastrzyku muszę dodać cenę podpasek, bo wkładki nie wystarczają niestety. No i oczywiście spontaniczność we współżyciu jest nieco ograniczona bo.........nie znacie dnia ani godziny.Ale samopoczucie mam bardzo dobre i wiem, że jestem zabezpieczona- skutecznośc ok. 99,7%.Polecam poszukanie w starych wątkach wypowiedzi innych osób- wiele dziewczyn pisało o objawach ubocznychPozdrawiamMisiek nieco ograniczony w zabawie
    • Gość: DorotaJ Re: probowalyscie depo provera? IP: *.* 03.06.02, 11:21
      Cześć Aniu,ja się zaszczepiłam niedawno. Nie mam żadnych skutków ubocznych (na razie). Wg artykułu, który czytałam - skuteczność 99%. Nastawienie psychiczne - rewelacja!PozdrawiamDorotaJ
    • Gość: AniaM Re: probowalyscie depo provera?-nowe info IP: *.* 05.06.02, 09:10
      Dowiedzialam sie od znajomego ginekologa ze wiekszosc kobiet zamierzajacych miec dziecko zachodzi w ciaze w przeciagu 12 m-cy od zaprzestania przyjmowania zastrzykow. Czas jaki uplywa od odstawienia Depo provera do przywrocenia mozliwosci zajscia w ciaze nie zalezy od tego jak dlugo stosowalas te metode antykoncepcji. U ponad polowy kobiet, przyjmujacych Depo provera przez rok, dochodzi do zaniku miesiaczkowania (akurat tym sie nie martwie). Lekarz dodal ze depo provera jest skuteczniejsza w antykoncepcji od tabletek i mniej inwzayjna dla organizmu... jednym slowem zyc nie umierac i uzywac do woli ;-) Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka