Dodaj do ulubionych

wymaz z gardla -interpretacja

28.11.06, 09:04
Witam,
Oczywiscie pojde z tym do lekarza, ale zanim to nastapi moze ktoras z was wie
co moze niesc ze soba taki wynik:
Neisseria SP. 111
STREPTOCOCCUS VIRIDANS 208
Obserwuj wątek
    • mag_kak Re: wymaz z gardla -interpretacja 28.11.06, 13:27
      Nie pomoge Ci zinterpretowac wyniku, ale mam pytanie: z jakiego powodu robiłas
      dziecku ten wymaz??? Pytam, bo moja córa , kaszląca i zainfekowana juz od
      dłuzszego czasu i pomyslałam sobie, że zrobie taki wymaz , może to cos pokaże i
      pomoże ją wyleczyc??? Napisz proszę!!
      • nexi4 Re: wymaz z gardla -interpretacja 28.11.06, 14:01
        Zrobilam dlatego ze mial podwyzszone ASO - 780 i wskazywalo to na paciorkowca,
        ale poniewaz ma tez uporczywe bole stawow (lekarz twierdzi ze wzrostowe) to
        chcialam potwierdzic, ze to wlasnie paciorkowiec a nie reumatyzm spowodowal
        taki wzrost ASO
        • omamamia1 Re: wymaz z gardla -interpretacja 28.11.06, 14:46
          norma ASO wynosi 200 jed.,tak wysokie aso świadczy o zakażeniu
          paciorkowcem,który właśnie powoduje reumatoidalne zapalenie stawów!!-chorobę
          którą trzeba leczyć.To nie to samo co reumatyzm.Koniecznie wybierz się do
          reumatologa dziecięcego tymbardziej że jak piszesz u dziecka występują uprczywe
          bóle stawów.Paciorkowiec lubi "wędrować" po organiźmie i nie leczony może
          doprowadzić do zapalenia mięśnia sercowego-nie wolno go bagatelizować.
    • gan33 Re: wymaz z gardla -interpretacja 28.11.06, 17:39
      Twoje dziecko ma fizjologiczną (niepatogenną) florę gardła ,nie ma tam
      paciorkowca- S.pyogenes, który jest odpowiedzialny za powkłania (stąd wynik
      ASO) ale już go tam nie musi być. Zgłoś się do lekarza jak radzi poprzedniczka
      a wynik wymazu jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka