nexi4 28.11.06, 09:04 Witam, Oczywiscie pojde z tym do lekarza, ale zanim to nastapi moze ktoras z was wie co moze niesc ze soba taki wynik: Neisseria SP. 111 STREPTOCOCCUS VIRIDANS 208 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mag_kak Re: wymaz z gardla -interpretacja 28.11.06, 13:27 Nie pomoge Ci zinterpretowac wyniku, ale mam pytanie: z jakiego powodu robiłas dziecku ten wymaz??? Pytam, bo moja córa , kaszląca i zainfekowana juz od dłuzszego czasu i pomyslałam sobie, że zrobie taki wymaz , może to cos pokaże i pomoże ją wyleczyc??? Napisz proszę!! Odpowiedz Link Zgłoś
nexi4 Re: wymaz z gardla -interpretacja 28.11.06, 14:01 Zrobilam dlatego ze mial podwyzszone ASO - 780 i wskazywalo to na paciorkowca, ale poniewaz ma tez uporczywe bole stawow (lekarz twierdzi ze wzrostowe) to chcialam potwierdzic, ze to wlasnie paciorkowiec a nie reumatyzm spowodowal taki wzrost ASO Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: wymaz z gardla -interpretacja 28.11.06, 14:46 norma ASO wynosi 200 jed.,tak wysokie aso świadczy o zakażeniu paciorkowcem,który właśnie powoduje reumatoidalne zapalenie stawów!!-chorobę którą trzeba leczyć.To nie to samo co reumatyzm.Koniecznie wybierz się do reumatologa dziecięcego tymbardziej że jak piszesz u dziecka występują uprczywe bóle stawów.Paciorkowiec lubi "wędrować" po organiźmie i nie leczony może doprowadzić do zapalenia mięśnia sercowego-nie wolno go bagatelizować. Odpowiedz Link Zgłoś
gan33 Re: wymaz z gardla -interpretacja 28.11.06, 17:39 Twoje dziecko ma fizjologiczną (niepatogenną) florę gardła ,nie ma tam paciorkowca- S.pyogenes, który jest odpowiedzialny za powkłania (stąd wynik ASO) ale już go tam nie musi być. Zgłoś się do lekarza jak radzi poprzedniczka a wynik wymazu jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś