Dodaj do ulubionych

Zrosniete palce

IP: *.* 30.06.02, 19:08
Dzis z przerazeniem stwierdzilem u mojego synka ze ma zrosniete czesciowo 2 i 3 palec stopy prawej i lewej. Czy ktos sie z tym spotkal lub czy wie co z tym zrobic? Dzieki z gory za info.PzdrZdenerwowany tata Szymona
Obserwuj wątek
    • Gość: procenka Re: Zrosniete palce IP: *.* 30.06.02, 19:22
      hej,w szkole podstawowej chodzilem do klasy z kolega o podobnej "przypadlosci". o ile pamietam nie rodzila ona zadnych komplikacji czy niedogodnosci. ow kolega nie cierpial tez z powodu dzieciecej zlosliwosci lub nietolerancji. poprostu taka mial urode. oczywiscie "defekt" ten mozna usunac operacyjnie. a swoja droga w jakim wieku jest maluszek, ze dopiero teraz dokonales tego odkrycia?pozdrawiam serdecznie
      • Gość: tomaszsz Re: Zrosniete palce IP: *.* 30.06.02, 19:32
        ma 6 dni i jestem bliski zalamania nerwowego bo boje sie ze inne ukryte wady wrodzone dopiero wyjda pozniej.Zrozpaczony tata Szymona
        • Gość: sawlb Re: Zrosniete palce IP: *.* 30.06.02, 20:30
          w rodzinie meza bylo to dosc typowe (przynajmniej jedna osoba na pokolenie chyba). Nie szlo to w parze z jakimikolwiek innymi zmianami.Taka uroda. Z malenstwem napewno tez wszystko jest OK.Gratulacje >.:)
    • Gość: Magda_D Re: Zrosniete palce IP: *.* 30.06.02, 20:44
      Hej,Ja też tak mam!!! A już myślałam, że jestem jedyna z taką "przypadłością". Moi rodzice nigdy nie wspominali nic na ten temat a ja nie obserwowałam stóp innych osób - ale tez faktem jest, że nie mam obsesji na punkcie swojego wyglądu - i takie paluchy nigdy nie stanowiły dla mnie żadnego problemu. I nadal nie stanowią. A moje dzieci tak nie mają :-( ;-)Ale rozumiem, że się denerwujesz, bo sama się zamartwiałam, że u Ewelinki 4. paluszek stopy (obu stóp)jest "schowany" pod spód, a u Zosi 2. paluszek jest ponad pozostałymi. Myślałam, że nigdy nie będą mogły nosić normalnych butów. Teraz nie ma po tym śladu. Ot paranoja rodzicielska.Pozdrawiam,Magda
    • Gość: dorsi Re: Zrosniete palce IP: *.* 30.06.02, 21:23
      Tomaszsz......spokojnie :-)Mój przyjaciel ma dokładnie taką przypadłość :-) Nie towarzyszyły zrośnietym palcom u nogi żadne inne wady !!!! Jest to facet bez kompleksów, własnie kończy studia a za 2 miesiące jade do niego na wesele :-)Wiem, że zastanawiali sie kiedyś czy tej błony miedzy paluszkami nie przeciąć ale ponieważ to w żaden sposób nie wpływało na chodzenie to nadal tak ma :-)Uspokój sie, bo Szymon to świetnie wyczuwa i jeszcze pomyśli,że coś z nim nie tak :-(, a to przecież jest nieprawda. Niektórzy tak mają i to w niczym nie przeszkadza.Może kiedyś jakaś panna Szymona pokocha, bo bedzie uwielbiać te stopy :-)Głowa do góryDorsi mama Bianki
      • Gość: agniesia1 Re: Zrosniete palce IP: *.* 01.07.02, 20:57
        jestem pilegniarką i pracuję na bloku operacyjnym więc nie raz spotkałam się ze zrośniętymi paluszkami u dzieci. Uważam ,że najlepiej skonsultować to z chirurgiem dziecięcym .POZDRAWIAM
    • Gość: KARINA2 Re: Zrosniete palce IP: *.* 01.07.02, 10:14
      Tomasz,Nie masz się czym martwić, taką urodą został obdarzony mój mąż a następnie za nim moja córka. Nie uważamy tego za jakiś defekt, nie jest to nieestetyczne i w niczym nie przeszkadza w życiu.pozdrowieniaKarina
    • Gość: kasiap. Re: Zrosniete palce IP: *.* 01.07.02, 10:53
      Absolutnie sie nie przejmuj!!!To jest zupelny drobiazg, przeciez nie sa zrosniete calkiem tylko czesciowo!Sama mam takie zrosniete czesciowo palce 2 i 3 i wiesz?chyba dopiero jako dorosla osoba odkrylam, ze nie wszyscy tak maja! Myslalam ze to jest prawidlowosc!!!Moje dzieci tez po mnie odziedziczyly czesciowe zrosniecie, u syna jest to widoczne najbardziej, nawet wiecej niz u mnie. Taka uroda - wzielismy to po rodzinie mojego taty... To sa bardzo czeste przypadki, no i malo widoczne! Co kogo obchodza palce u nog!Kaska
    • Gość: Anuk Re: Zrosniete palce IP: *.* 02.07.02, 13:05
      Tomku,Pracowałam kiedyś w poradni Genetyki IMiDz, wydaje mi się że powinieneś się porozumieć w tej sprawie z lekarzem. Czasem jest tak, że przy pewnych genetycznie uwarunkowanych schorzeniach takie rzeczy występują. Może zamiast się denerwować, należy to po prostu sprawdzić.Pozdrawiam,ANUK
      • Gość: tomaszsz Re: Zrosniete palce IP: *.* 03.07.02, 09:55
        jakich schorzeniach? widzial to lekarz i powiedzial ze taka uroda i jest to wordzona wada wystepujaca bez innych zmian. Bede wdzieczny za info na tmat innych schorzen przy ktorych moze to wystepowac.PzdrTomek
        • Gość: kasiap. Re: Zrosniete palce IP: *.* 03.07.02, 10:26
          Tomek, nie daj sie zwariowac, lekarz mial racje. To jest sprawa pracy komorek zernych w czasie rozwoju plodowego, wiesz przeciez ze na jakis etapie palce dloni i stop sa zrosniete blona? A komorki zerne te blonke am, am....Kaska
        • Gość: Anuk Re: Zrosniete palce IP: *.* 04.07.02, 09:32
          Tomku, trudno jest mi powiedzieć więcej na ten temat bo:1) nie widziałam w jakim stopniu te paluszki są zrośnięte, jeśli widział to lekarz- to mniemam, że gdyby coś go zaniepokoiło poleciłby wam konultację w IMDz. Jeśli w twojej rodzinie, bądź w rodzinie żony nie bylo zdiagnozowanych chorób genetycznych - to widać taka jego uroda. Nie martw się - będzie dobrze. :)PozdrawiamANUK
          • Gość: tomaszsz Re: Zrosniete palce IP: *.* 04.07.02, 11:09
            palce sa zrosniete do wysokosci miedzy 1 a 2 stawem palca patrzac od paznokcia. Ogladal to lekarz i stwierdzil ze nie widzi zadnych podstaw do niepokoju gdyz nie ma innych zmian morficznych, uklad kostny jest rozwiniety prawidlowo. U siebie po dokldanych ogledzinach tez zauwazylem lekkie zrosniecie 2 i 3 palca (wygldaja jakby wyrastaly z jednego grubego palca).Co do mojego pytania to chodzilo mi o typy schorzen genetycznych przy ktorych moze wystapic ta wada (u nnie w rodzinie nie bylo innych wad genetycznych poza 1 dzieckiem z wodoglowiem i rozszczepienie kregoslupa czyli wada cewy nerwowej - a drugie dziecko jest zdrowe). W najblizszej rodzinie wszyscy sa zdrowismileBede wdzieczny jak podasz mi typy schorzen genetycznych?
    • Gość: fasola Re: Zrosniete palce IP: *.* 02.07.02, 22:13
      ha :lol:mój mąż też tak ma :-)moi synkowie tylko trochę - tzn. tak to wygląda jakby dwa palce wyrastały z jednej kości:-)
    • Gość: Ala72 Re: Zrosniete palce IP: *.* 04.07.02, 19:47
      To i ja się dopiszę. Synek (teraz 10 lat) mojej znajomej też ma zrośnięte paluszki (4 i 5). Chłopak zdrów jak ryba. :)
    • Gość: Yoanka Re: Zrosniete palce IP: *.* 10.07.02, 23:14
      A ja nie potrafiłabym spać spokojnie, gdybym u mojego dziecka odkryła taką wadę. Na pewno skonsultowałabym się z dobrym specjalistą. Tego co było do przyjęcia kilka-, kilkanaście lat temu, dziś jest już przyjąć się nie da. Napewno coś da sie z tym fantem zrobić. Żyjemy przecież w XXI wieku. :)Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka