Dodaj do ulubionych

Drgawki gorączkowe u dzieci

IP: *.* 03.07.02, 11:23
U mojego syna (1,5 roczku) wystąpiły drgawki gorączkowe. Proszę o wskazówki co dalej robić w tym kierunku. I czy należy to leczyć.Po wizycie u neurologa, mam zrobić małemu EEG głowy. Ale co będzie dalej? Zaniepokojona mama.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiap. Re: Drgawki gora˛czkowe u dzieci IP: *.* 03.07.02, 11:47
      Moja corka tez przy bardzo wysokiej goraczce ma drgawki, ale nasz pediatra jest zdania, ze takie lekkie drgawki to zwykla rzecz i wtedy mam ja natychmiast chlodzic dostepnymi sposobami. W tej chwili Tania ma 4 lata i chyba zaczyna jej przechodzic (ostatnio nie miala). Nie konsultowalismy sie z neurologiem. Jestem bardzo ciekawa, co na ten temat powiedza inne emamy.Pozdrawiam i zycze zdrowia dla maluszka Kaska
      • Gość: Iwona_P Re: Drgawki gora˛czkowe u dzieci IP: *.* 03.07.02, 12:32
        Mój Bartek miał lekkie drgawki podczas infekcji rotawirusowej. Natychmiast podano Mu Relsed. Od tej pory drgawki sie nie powtórzyły. Relsed kazali kupić i trzymać w razie draki w lodówce.PzwIwona
    • Gość: Ala72 Re: Drgawki gorączkowe u dzieci IP: *.* 03.07.02, 13:12
      Moja córeczka raz w życiu miała drgawki w wieku dwóch lat. Również od tamtej pory trzymam w domu Relsed, a także Luminal, który lekarka kazała mi podać (w czopku) w razie wysokiej gorączki. Ale generalnie uczuliła mnie, aby nie dopuszczać do wysokiej gorączki, utrzymywać tak aby nie przekraczała 38 st.C. Co nie zawsze jest łatwe bo nieraz gorączka wyskakuje nagle, a drgawki najczęściej pojawiąją się właśnie w takiej sytuacji, np. na początku infekcji, gdy się niczego nie podejrzewa, gorączka nagle szybko rośnie. Z tego co się orientuję, po wystąpieniu drgawek zwykle robi sie badanie EEG, jednak nasza lekarka stwierdziła, że były to typowe drgawki GORĄCZKOWE i jej zdaniem nie ma potrzeby fatygować dziecka dodatkowymi badaniami. Tak więc Łucja nie miała robionych żadnych badań, oczywiście na naszą własną i lekarki odpowiedzialność.Drgawki gorączkowe zdarzają się u nielicznej grupy dzieci, raczej nie pozostawiają żadnych śladów, ale z tego co się orientuję, gdy wiemy że nasze dziecko ma takie "predyspozycje" należy robić wszystko, aby nie dopuścić do wystąpienia drgawek.Przyjmuje się, że w wieku ok. 5 lat dziecko już jest "bezpieczne" w razie gorączki, najczęściej drgawki dostają dzieci w wieku od 2-3 lat.
    • Gość: Ala72 Re: Drgawki gorączkowe u dzieci IP: *.* 03.07.02, 13:56
      Na tej stronie możesz poczytać o drgawkachhttp://www.poradnikmedyczny.pl/archiwum_wyn.php3?Identyfikator=143I dużo informacji już bardziej specjalistycznychhttp://www.enter.net.pl/www/skosiek/drgawki/index.html
    • Gość: marzenna Re: Drgawki gorączkowe u dzieci IP: *.* 03.07.02, 20:37
      Michasia miała drgawki w wieku 15 miesięcy przy infekcji wirusowej i temp.39,7. Straciła przytomność i zrobiła się sina. Do tej pory łzy mi ciekną na samo wspomnienie. Wezwaliśmy pogotowie, byłyśmy 5 dni w szpitalu. Temeratura nie chciała spaść po żadnych lekach, kroplówkach, ani kąpielach Zrobili jej punkcję by wykluczyć zapalenie opon mózgowych. Okazało się, że to była gorączka trzydniowa. Od tej pory drgawki się nie pojawiły, chociaż my drżymy przy każdej infekcji, podajemy luminal i nieobce są nam kilkukrotne w nocy kąpiele wychładzające. Nie robiliśmy żadnych dodatkowych badań, bo w szpitalu stwierdzili, że nie ma potrzeby. Musisz zbijać na wszelkie sposoby temperaturę, a w razie drgawek wzywaj pogotowie.
    • Gość: kabat Re: Drgawki gorączkowe u dzieci IP: *.* 04.07.02, 07:33
      Moje dziecko, żeby przy gorączce nie mieć drgawek dostało Luminal. Spał po nim spokojnie i nic się nie działo.Lidka
    • Gość: Sylwka Re: Drgawki gorączkowe u dzieci IP: *.* 04.07.02, 08:02
      Dziękuję wszystkim emamom za informację na ten temat.Szczególnie (Ali mamy Łucji ) za podanie stron www o tematyce drgawek. POLECAM wszystkim rodzicom przeczytanie tych stron, bo nigdy nie można przewidzieć czy dziecko ma skłonność do drgawek czy nie, a przynajmniej po przeczytaniu artykułu, jest się świadomy tego co się dzieje z dzieckiem i co należy robić. A nie jak było w moim przypatku trzymając dziecko na rękach płakałam i krzyczałam, że dziecko mi umiera. Bo tak to wyglądało, stracił przytomność, zrobił się cały siny, brak było źrenic, nie oddychał i do tego drgawki nóg i głowy. Żadnej reakcji na moje wołanie, trzymałam na rękach "roślinkę". Okropność! Kto to przeżył to wie co czują wtedy rodzice. Więc niech pediatrzy nie mówią, że gorączka jest taka zbawienna i nie należy nic robić przy tem. 38,0. Bo potem są takie efekty, u dziecka tak szybko wzrasta temperatura, że trudno to uchwycić, szczególnie gdy dziecko nie reaguje na paracetamol, jak było u syna.Teraz jestem mądrzejsza i mam nadzieję, że następnym razem o ile się powtórzy będę spokojniejsza i przede wszystkim nie dopuszczę do takiej gorączki, a w pogotowiu mam Relsed, Luminal i Pyralginę.Pozdrawiam emamySylwka
      • Gość: Małgosia.K Re: Drgawki gorączkowe a neurolog? IP: *.* 24.02.03, 12:02
        Witam mamy które przechodziły ciężkie chwile, kiedy ich dziecko dostało drgawek gorączkowych.Wiem jakie jest to ciężkie przeżycie, bo moje dziecko też dostało drgawek gorączkowych.Mam pytanie: czy należy robić jakieś badania neurologiczne gdy dziecko miało drgawki? po jakim czasie się je robi?Czy drgawki mągą odbić się na późniejszym zdrowiu dziecka?Zaniepokojona mama.
        • Gość: xaniax jak wyglądały u was drgawki IP: *.* 24.02.03, 21:07
          Moja małą w nocy zabrało pogotowie z powodu drgawek pobrali płyn z rdzenia i naszczęscie było ok. Przyszedł neurolog sprawdził podstawowe ruchy dziecka i przez ciemiączko oglądali głowę. A jak wychodziliśmy ze szpitala po rozmowie z innym lekarzem okazało się żę chyba nie było to drgawki ale drżenie. Dlatego pytam was jak u was wyglądały drgawki jak zachowywało się dziecko????????????????????????????????????????Ania
    • Gość: MAMAMIK@ Re: Drgawki gorączkowe u dzieci IP: *.* 24.02.03, 14:53
      moja corcia drgawek goraczkowych dostala w wieku dwoch lat.przed tym incydentem wcale nie chorowala, a goraczka...to byla raczej rzadkosc u mojego dziecka(zabkowanie- wtedy raz wystapila).oczywisci miala robione eeg, ale zadnych zmian napadowych nie wykazalo, takze w badaniu dna oka bylo wszystko ok.wiedz bylam spokojna...do czasu, bo po czterech miesiacach drgawki sie znowu powtorzyly- nie byly juz tak silne, bo leciutko sie telepala, ale bardzo jej skakaly galki oczne.znowu zostala hospitalizowana i ponownie te same badania: dno oka, cisnienie eeg itd. dno oka dalej bez zmian, niestety eeg miala w duzym stopniu odbiegajace od normy, zrobiono jej powtorne , tym razem po nocy bez sennej i diagnoza sie potwirdzila-epilepsja. przyjeto ja jeszcze na odzial neurologii dzieciecej ponownie badano, wprowadzono leki hormonalne i zrobiono tomograf komputerowy. badanie wykazalo, ze na szczescie corka nie ma zmian w zadnej polkuli mozgowej i jest to padaczka miekloniczna(na 99% uleczalna po trzech latach regularnego leczeni.)mialam szczescie, bo trafilam na super pania neurolog i mam do niej 100% zaufanie.powiedzila, ze padaczka u mojej corki wystapila najprawdopodobniej od drgawek goraczkowych, ktore doprowadzily do niedotlenienia mozgu, a w konsekwencji- padaczka.stwierdzila, ze moja corka jest jeszcze mala i ma duze sznse na wyleczenie, poniewaz im wczesniej epi wykrytte tym lepiej. bo za kazdym razem, kiedy atak sie powtarza, a chory nie przyjmuje lekow dochodzi do wiekszych uszkodzen.w przypadku mojej malej ataki moga sie jeszcze powtorzyc, albo nie pojawic w cale...jak narazie odpukac minelo prawie pol roku zadne drgania nie wystapily.co do spraw neurologicznych sie uspokoilam, ale niestety moja corka zaczela chorowac i od czerwca 2002, kiedy pojawila sie goraczka, bylismy juz szesc razy w szpitalu. tym razem choroba zupelnie z innej beczki.apropo twojego dziecka to zycze ci, zeby bylo wszystko ok.i radze ci, ze nawet jesli badanie wyjdzie dobrze to skonsultuj sie za jakis czas z neurologiem, aby ta prawidlowosc potwerdzic.jesli masz jakies pytania to pisz pod olivka04@tlen.plsmile))pozdrawiam, papatki
      • Gość: MAMAMIK@ Re: ,:"magda"-pisalas meila z zapytaniem oddnosnie drgawek IP: *.* 25.02.03, 14:03
        tak emama zatytulowala meila do mnie zwiazanego z drgawkami goraczkowymi. bardzo chcialabym jej na niego odpowiedziec, ale przez przypadek skasowalam jej wiadomosc.
        • Gość: Małgosia.K Re: ,:"magda"-pisalas meila z zapytaniem oddnosnie drgawek IP: *.* 25.02.03, 14:11
          Witam! To chyba chodzi o mnie. Napisałam do Ciebie z kilkoma pytaniami odnośnie drgawek gorączkowych.Piszesz że skasowałaś maila przez przypadek, więc wysyłam go jeszcze raz.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka