IP: *.* 16.07.02, 17:17
Moj synek ma 20 m-cy i tylko 6 zebow. Pierwszy zabek wyrosl mu tydzien przed skonczeniem roku, a ostatni na poczatku marca. Juz 4 m-ce czekamy na nowy i nic nie widac. Czy mialyscie podobne doswiadczenia i czy taka mala ilosc zebow w tym wieku to normalne?Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie. Urszula.
Obserwuj wątek
    • Gość: agnes Re: Ząbki IP: *.* 16.07.02, 19:33
      Cześć.Oczywiście, że taka ilość zębów w tym wieku jest normalna. Osobiście znałam dziecko, któremu też pierwszy ząbek wyrósł w dwunastym miesiącu życia. Reszta ząbków, tzn. cały komplet, wyszedł temu dziecku książkowo, przed ukończeniem 2,5 lat. Ząbkowanie jest dziedziczne, może Ty lub Twój mąż też późno ząbkowaliście?A co do oczekiwania na kolejny ząbek - mojemu synkowi wyszedł ząbek gdy miał 8 miesięcy, teraz ma 13 i dopiero wychodzi mu następny (tzn. wyrzyna się, bo boli go już 3 miesiące, na szczęście kawałek ząbeczka już na wierzchu, mam nadzieję, że dalej pójdzie jednak troszkę szybciej).Pozdrawiam serdecznie.jaga
    • Gość: AnAn Re: Ząbki IP: *.* 17.07.02, 11:17
      U mojej córki (17 mcy) również dość dziwnie wychodzą zęby. Pierwsze dolne jedynki wyszły jak miała ~5 miesięcy potem ~ 6 miesięcy wychodziły górne jedynki. Po kolejnych ~5 miesiącach pojawiła się dolna dwójka. Teraz czekam na górne dwójki, które już prześwitują .. Okresie przejściowym między wychodzniem zębów niestety cęsto odczuwamy ich działanie: dziecko pożera wszytko co możliwe, ślini się na potęgę i często widać, że je boli. Czasem wydaje mi się, że małej zęby to zęby - widmo pojawiają się a potem gdzieś zanikają w odchłaniach dziąseł ...AnAn
    • Gość: franciszek Re: Ząbki IP: *.* 18.07.02, 05:43
      To bardzo indywidualna sprawa. Moja Julia majac pol roku miala juz 4 zeby,teraz konczy dwa latka i brakuje jeszcze czterech. A synek kolezanki dopiero jak skonczyl rok doczekal sie pierwszego ,teraz ma 14 m-cy i juz chyba trzeci mu sie wyrzyna. To podobno tez sprawa dziedziczna, moze wiesz jak to bylo z Toba , albo z mezem. Pozdrawiam Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka