IP: *.* 29.07.02, 16:52
CześćMój 8 miesięczny synek Jarek ma gorączkę. Staram się mu ją obniżać stosując paracetamol oraz APAP w kropelkach. Wiem, że trzeba podawać dziecku dużo płynów. I tu jest mały problem bo Jarek nie bardzo chce pić. Ponadto w nocy śpi niespokojnie i czasem sobie popłakuje. Napiszcie proszę, jak mozna mu pomóc. PozdrawiamOla.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Gorączka IP: *.* 29.07.02, 17:18
      JAk wysoka jest ta gorączka?Wiesz takiemu maleństwu gdy ma temp. wyższą niż 38 to Apap może nie pomóc. (dorosołemu zresztą też nie)Na wysoka gorączkę jest dobry spodób naszych babć- natrzeć mokrą zimną lniana ściereczką i zawinąć szybko w prześcieradło i pod piernaty. Albo łydki okładać zimnymi mokrymi pieluszkami. Ale na to trzeba doświadczenia. Raczej wezwij do domu lekarza. Z maluchami nie ma co eksperymentować. A do picia może słodką herbatkę rumiankową, albo samą słodką wodę (ale osłdzoną nie cukrem tylko glukozą, bo cukru podobno nie wolno). JAk niechce łyżeczką, kubeczkiem to może butelką?Monika i 5 mies. Juleńka
      • Gość: a.klary Re: Gorączka IP: *.* 29.07.02, 17:39
        Dzięki za szybką odpowiedź. Dzisiaj po południu Jarek miał 37,8 (wczoraj wieczorem 38,5). U lekarki już byłam. Przepisała mi aż 4 środki na obniżenie temperatury: krople APAP, syrop Nurofen i dwa rodzaje czpków. Nie wiem tylko czy należy dziecko faszerować tyloma róznymi lekami. Póki co wziełam czopki Paracetamol oraz owe kropleki. Paracetamol wiem już, że Jarkowi pomaga. Słyszałam jednak, iż zbyt częste podawanie czopków może wywołać biegunkę.Ola
    • Gość: Anna72 Re: Gorączka IP: *.* 29.07.02, 20:45
      Ja zawsze stosowałam czopki. Podobno są skuteczniejsze i szybciej działają, tylko musisz mieć dobrze dobraną dawkę do masy ciała dziecka. Przy zalecanym dawkowaniu nie było żadnych problemów z biegunką. Czy lekarka kazała Ci stosować wszystkie przepisane preparaty naraz? Apap to przecież chyba też paracetamol, więc żebyś nie przekroczyła dawki. W przypadku wysokiej gorączki oprócz podania czopka robiłam synkowi zimne okłady na czoło i dawałam dużo chłodnej herbatki do picia. Życzę spokojnej nocy. Anka.
    • Gość: kolcunka Re: Gorączka IP: *.* 29.07.02, 20:52
      Cześć,Kiedy mój synek miał goraczkę do 39.2 w wieku 10 miesięcy tez dostawał czopki ikrople na obniżenie gorączki. Mi lekarka poradziła, żeby stosować krople i czopki naprzemienne ze względu na to, że czopki mogą i wywołują biegunkę. Oprócz tego stosowałam kąpiele w letniej wodzie tj. ok. 34.5-35.5, gdy normalnie kąpiemy go w 37.5. Zresztą sama musisz zobaczyć w której wodzie będzie mu lepiej. Gdy gorączka sięgała zenitu to kąpałam go nawet co godzinę. Skutkowało.Acha, jeszcze jedno podawaj mu środek przeciwgorączkowy nie jak gorączka osiągnie swoje najwyższe wartości, tylko wtedy, gdy zaczyna niebezpiecznie rosnąć. Pozdrawiam, Maja.
      • Gość: guest Re: Gorączka IP: *.* 29.07.02, 21:19
        Ja swojemu synkowi (też 8 miesięcy)podałam Pyrosal w syropie 3 razy dziennie po pół łyżeczki. Poskutkowało już na drugi dzień. Lekarka powiedziała mi, że jeśli to nie pomoże to mam podawać Ibufen też w syropie (ten jest przeciwgorączkowy i przeciwbólowy). Nam wystarczył tylko Pyrosal. Wracajcie szybko do zdrowia.Roza
    • Gość: guest Re: Gorączka IP: *.* 29.07.02, 21:28
      Ponieważ na moje córy nie działają żadne panadole, gdy gorączka przekracza 38 stopni stosuję 1/4 czopka pyralginy ( tylko na receptę i trzeba uważać, żeby nie przedawkować - w naszym przypadku jest to zawsze jednorazowa dawka - działa też przeciwbólowo, dzięki czemu śpią lepiej.)Trzymaj się mocno i pamiętaj, że dzisiejszą noc z pewnością nie prześpi również wiele emam. Jesteśmy z Tobą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka