Dodaj do ulubionych

Podałam mleko...i znowu biegunka((((((

01.12.06, 17:35
Mój synek miał 3 dni biegunke z goraczka. Pierwszego dnia 4 razy, drugiego 2,
trzeciego 1, wczoraj zrobił jedna ale juz nie rzadka. Stosowałam prez 4 dni
diete bez mleczna i tylko kleik ryżowy na wodzie z jablkeim lub marchewka.
Wczoraj na obiad podałam rosołek z kurczakiem i ryżem. Na noc dałam mleko z
kleikiem ryżowym i dzis rano o godz 8. Na spacerku dałam mu troszenke bułki
grahamki. Po spacerku koło godz 14, 2 razy pod rząd zrobił dużą rzadką kupke.
Czy to od mleka(podajemny Bebilon Pepti2) czy może od tego rosołku ze
słoiczka? Jak myslicie?
Obserwuj wątek
    • kasia.olowiak1 Re: Podałam mleko...i znowu biegunka(((((( 02.12.06, 15:33
      możliwe że od mleka.Może jest zatłuste?moj synek też kiedyś miał po mleku BEBIKO
      biegune!Sprobuj podać inne mleko.powodzenia
    • asik37 Re: Podałam mleko...i znowu biegunka(((((( 02.12.06, 19:36
      przy biegunce nie podawałabym niczego na wywarze miesnym (no rosołku) trzeba
      ograniczyc tez samo mieso, a po biegunce (minimum 2 dni) mleko podaję mocno
      rozcieńczone i w małych porcjach np na 90ml wody 1,5 do 2 miarek mleka zamiast
      3. Wywary miesne sa ciezkostrawne i mały brzyszek sobie z nimi nie radzi,
      podobnie mleko+zakwasza organizm...więc stopniowo, rozcieńczone i małymi
      porcjami
    • gemmavera Re: Podałam mleko...i znowu biegunka(((((( 02.12.06, 22:39
      Mój syn był z powodu odwodnienia przy biegunce w szpitalu i tam dostawał - w
      ramach diety - rosół z makaronem. Rosół jest stosunkowo mało tłusty, to
      przecież głównie woda (zwłaszcza szpitalny rosołek wink). A przy biegunce trzeba
      trzymać dietę beztłuszczową. Dość prawdopodobne więc, że mleko mogło
      zaszkodzić.
      Chociaż piszesz, że to rosół ze słoiczka - pojęcia nie mam, jak taki rosół
      wygląda. smile Może jest bardziej treściwy, niż taki "zwykły".

Na Twoim miejscu próbowałabym wrócić do normalnej diety stopniowo, zwłaszcza że
      dziecko najwyraźniej jeszcze nie jest gotowe. Czyli np. na śniadanie: kanapka z
      chudą wędliną (bez masła), na obiad: ryż, gotowana marchew, gotowane mięso z
      kurczaka.
      Podajesz Lakcid albo coś podobnego? Polecam też marchwiankę Hippa - ORS 200,
      żeby uzupełnić elektrolity (małe dzieci odwadniają się zadziwiająco szybko i
      bardzo często przebiega to niemal bezobjawowo, niestety).
      Życzę szybkiego powrotu do zdrowia smile
    • majowka28 Re: Podałam mleko...i znowu biegunka(((((( 02.12.06, 22:55
      Cześć!
      U nas na tego typu problemy - przez 3 dni po 5 kup dziennie- lekarka zaleciła
      tygodniowa dietę. Mleka niewiele (ale nie radzę rozcieczać) , ryż( w róznej
      postaci- zapiekany z jabłkami, z warzywami), warzywa z przewagą marchewki, np
      duszone na parze, soczki właśnie marchwiowe, bananowe (inne owoce mogą rozluźnić
      stolec) i w zasadzie tyle. Acha zero wywarów mięsnych. Ewentualnie odrobina
      gotowanego osobno dołożona do warzyw. Produkty mączne tez kazała odstawić. Poza
      tym lacidofil, smecta doraźnie i ostatnim razem dostaliśmy już nifuroksazyd.
      Z przekąsek - wafle ryżowe, pieczywo ryżowe, paluszki.
      My też podajemy Pepti2( Mam nadzieje, ze słyszałaś o feralnej partii tego mleka,
      które wycofali z data wazności sierpień 2008 - szczegółów nie pamietam ale
      znajdziesz w necie).
      Pozdrawiam.
    • malagosienka29 Re: Podałam mleko...i znowu biegunka(((((( 03.12.06, 13:26
      na biegunkę dobrze jest ugotować herbatkę z suszonych jagód. muszą być suszone.
      Mozna kupić w aptece. to mają być suszone owoce jagody, nie herbatka
      ekspresowa. podawać dziecku po trochę w ciągu dnia. nie wiem od czego ta
      biegunka.sad
      jak nie pomoże ta herbatka to jest syropek ale na receptę . mojemu dziecku
      pomogl. teraz nie pamiętam nazwy, ale może później poszukam i podam Ci ją. u
      nas w przychodni mozna wypisać ceptę dla dziecka. leczymy go u prywatnego, ale
      jak ma zalecone jakieś leki, to ide do przychodni i w rejestracji mi wypisują.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka