IP: *.* 06.08.02, 22:19
Jakie są Wasze opinie na temat podawania żelaza małym dzieciom ( moje ma 11 miesięcy) i jak to robić najbezpieczniej. Jak przez mgłę pamiętam że w dzieciństwie piłam syropek przez słomkę, to musiało być żelazo. Teraz podaje sie je w kropelkach, najlepiej rozpuszczone w soczku, ale ja mimo to boję sie o ząbki mojego synka. A może niepotrzebnie?Proszę o pomoc. Jotl
Obserwuj wątek
    • Gość: Padlinka Re: Żelazo? IP: *.* 08.08.02, 08:16
      Ja podawalam zelazo bardzo dlugo mojej corce, ale wtedy jeszcze nie miala zabkow. Jesli lekarz kaze podawac, to na pewno trzeba, zdrowie jest najwazniejsze. Zobacz,moze rzeczywiscie bedzie lubil korzystac ze slomki. Ja sie bardzo zdziwilam jak moja 15 miesieczna corka wiedziala co zrobic z soczkiem i rurka. A jak nie, to staraj sie moze wlewac po troszku po jezyku do gardla, zeby nie "zawadzac" o dziaselka.
      • Gość: Iwona_P Re: Żelazo? IP: *.* 08.08.02, 11:04
        Są środki, które nie barwią ząbków, ale trzeba je sprowadzać z Zachodu. Było coś na ten temat na forum, poszukaj. Moja znajoma podawała Ferrum Hausmann (niemiecki) i zęby nie ucierpiały.PzwIwona
    • Gość: NataliaD Re: Żelazo? IP: *.* 09.08.02, 13:23
      Joasiu,Nie musisz martwic się o ząbki swojego maluszka. Ja podawałam swojej córeczce zelazo przez 3 miesiące 2 razy dziennie po 10 kropelek i nie ma rzadnego śladu na ząbkach. Moje wątpliwości rozwiała również pani ordynator szpitala dziecięcego, która wyjaśniła że zabarwienie ząbków po podawaniu żelaza może sie pojawić (ale niekoniecznie) i jeśli sie pojawi to jest chwilowe. Po zaprzesstaniu podawania ząbki znów nabierają swoją barwę. Ja podawałam żelazo w kropelkach na łyżeczkę (na poczatku rozpuszczałam w wodzie) a później bezpośrednio na łyżecce. Nie podawałam przez smoczek. Po podaniu od razu dawałam małej popić - najlepiej samą wodę.Pozdrawiam,Natalia
      • Gość: ljoanna Re: Żelazo? IP: *.* 09.08.02, 20:18
        Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. Mam zaufanie do swojej pani doktor, jeśli coś zaleca, to znaczy, że tak trzeba, jednak zapytać kogoś doświadczonego nigdy nie zaszkodzi. Pozdrawiam. Jotl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka