IP: *.* 21.08.02, 05:50
Co to dokladnie jest skolioza? Lekarka powiedziala ze moja corcia ma czwarty stopien skoliozy i ze to w granicach normy. A mnie bardzo sie nie podoba klatka piersiowa malej , jest wyraznie krzywa i jakby wpadnieta z jednej strony. Julka ma 2 latka. kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiazabiello Re: skolioza IP: *.* 21.08.02, 06:45
      Skolioza to boczne wygięcie kręgoslupa występujące zawsze ze skręceniem zdłuż osi długiej kręgosłupa, co z kolei pociąga za sobą zniekształcenie klatki piersiowej i inne nastepstwa z tym związane. Niestety nie potrafię Ci powiedzieć czy ten 4 stopień to coś poważnego czy raczej nie. Ale myśle ,że jeżeli jesteś niespokojna to może zasięgnij powtórnie rady innego lekarza, albo do dobrego ortopedy.Na razie nie martw się na zapas.Powodzenia!Kasia
    • Gość: ez Re: skolioza IP: *.* 21.08.02, 12:03
      To chyba chodzi o 4 stopnie skrzywienia a nie skoliozy. Poza tym jaką podał przyczynę, czy sprawdził długości kończyn, wykluczył rolę ośrodka nerwowego. Jaką metodą zalecił rehabilitowaĆ
      • Gość: franciszek Re: skolioza IP: *.* 21.08.02, 14:59
        Problem w tym ze pani doktor powiedziala ze w tym wieku nic sie nie robi,"przeciez jej gorsetu nie zalozymy"-czemu nie?jesli to by pomoglo?Poza tym ona twierdzi ze wszystko jest w normie i nic z tym nie robmy.Zauwazylam to jak Julka miala prawie 9 miesiecy, zaczela chodzic i zaczelo byc widac.Wyglada to tak jakby miala pol klatki wyzej, a jak podniesie rece do gory to z przodu widac lopatke wystajaca z tylu.Przeciez nawet jesli rzeczywiscie to jest w normie, to wole 50 razy sie upewnic. Mala miala robiony tylko rentgen klatki i stad wiem ze to jakis 4 stopien( masz racje Ewa, skrzywienia , nie skoliozy, glupoty napisalam).Mozna tu zwariowac, czytam posty o tym jak jest w Polsce i nie ma porownania do tego co tu sie dzieje. Mamy problem z kazdego rodzaju uslugami medycznymi od dentysty poczawszy, a na dermatologu konczac. Moze to my mamy pecha , ale nie podoba mi sie to wcale.Dziekuje za informacje! Kasia
        • Gość: ez Re: skolioza IP: *.* 21.08.02, 15:13
          W młodym wieku podobno się zostawia (co nie znaczy że się cofnie, szkoda, że nie określono przyczyny) choć zaleca się rehabilitację. Możesz robić to w domu metodą Vojty. Jest polska książka o tym http://www.medbook.com.pl/towar/1439.htm.Wiem, że ta metoda sprawdza się dobrze przy skoliozie, u nas we Wrocławiu rehabilitowane było dziecko mojej przyjaciółki. Teraz ma 5 lat i po skoliozie ani śladu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka