Dodaj do ulubionych

szpotawość stóp!!!

IP: *.* 22.08.02, 21:04
WitamDzisiaj na wizycie u ortopedy usłyszałam, że moja 13-miesięczna córka ma lekką szpotawość stóp. Objawia sie to tym, że podczas chodzenia największy paluszek kieruje do środka.Podobno wiele dzieci to ma i z czasem samo zanika.Czy któraś z Was zmagała się z tym problemem?Czy dziecko z taką przypadłością ubierać w buty nawet w domu? Czy to coś da???Prosze o radę, bo starsznie się zdenerwowałam.Pozdrawiam Jaga
Obserwuj wątek
    • Gość: Madziejka Re: szpotawość stóp!!! IP: *.* 23.08.02, 08:54
      Nie wiem, co chciałabyś dokładnie usłyszeć. Ale podpowiem Ci to, co może jakoś Ci pomoże. Mój synek ma w tej chwili 14 mc. I tak jak Twój ciągnie dużego palucha do środka. Nie będę się rozwodziła na temat szpotowatości, ale ciągnięcie palucha ma z tym nie wiele wspólnego, tak określają tylko lekarze, którzy mają wiedzę pozostawiającą dużo do życzenia. Ciągnięcie przez malucha dużego palca do środka jest po prostu tendencją. My w tej chwili jesteśmy wstrzymani z decyzją, ale jest rozważany zabieg przecięcia ścięgna (tego od wewnątrz stopki przy paluchu). Wstrzymani, bo wszystko możliwe, że do tego nie dojdzie. I tu faktycznie jest konieczność odpowiedniego postępowania z nóżkami maluszka. Oczywiście buciki, tylko te najlepsze, mogą być ortopedyczne (np. z Postępu, my mamy teraz Naturino). Ważne jest by idealnie były dopasowane do nóżki, która musi być w nich dobrze usztywniona, przede wszystkim paluch, przednia część stopy musi być tak regulowana w buciku by nie było możliwości ciągnięcia palucha do środka, a co za tym idzie krzywienia stópki. I tu odpadają wszystkie miękkie buciki, kapcie. Mój mały chodzi w bucikach non stop, zdejmowane ma tylko wtedy, kiedy nie chodzi. To jest bardzo ważne. Chodzi o to by nie utwierdzać wady, tylko poprzez odpowiednią stymulację palucha zaniechać ciągnięciu. Mój synek ma jeszcze specjalne wkładki do bucików, tzw. na styl łódzki. Pomagają w kształtowaniu odpowiednim całej stopki i oczywiście palucha poprzez dodatkową część wzmocnioną, usztywnioną przy paluchu. Wkładka totalnie blokuje duży palec. Jest bardzo dobra, ale by ją mieć musisz mieć zlecenie od ortopedy. Warto poprosić o zlecenie. Jest jeszcze możliwość zakładania na noc specjalnych szyn z softplasu na rzepy, ale to już decyzja lekarza. To wszystko bardzo pomaga, ja widzę znaczną poprawę z dnia na dzień. Bardzo się dziwię, że ortopeda Ci o tym wszystkim nie powiedział. Może powinnaś jednak zastanowić się nad zmianą lekarza, bo my również konsultowaliśmy się z innymi, do momentu aż trafiliśmy na najlepszego. Życzę zdrówka i szybkiej poprawy. Pamiętaj najważniejsza jest tu regularność i konsekwencja w stosowania się do tych rzeczy, o których napisałam. Gdybyś chciała jeszcze o coś zapytać pisz na priv. Pozdrawiam. Magda.
      • Gość: heldom Re: szpotawość stóp!!! IP: *.* 24.08.02, 11:49
        Witaj, Opisałam sytuację mojej szwagierki w poście poniżej. Chciałabym zapytać czy może jesteście z Warszawy, a jeżeli tak to czy mogłabyś podać mi adres lekarza, gabinetu.Z góry dziękuję, Dominika.
    • Gość: heldom Re: szpotawość stóp!!! IP: *.* 24.08.02, 11:46
      Witam,Moja szwagierka ma podobny problem. U jej córeczki tuż po narodzinach lekarze stwierdzili szpotowatość. Objawiało się to tym, że przyciągała jedną z nóżek na kształt litery L do wewnątrz. Szwagierka chodziła na rehabilitację, nawet do trzech razy w tygodniu, mała miała zakładane specjalne gipsy i plastry. Teraz (ma 9 miesięcy nie przywodzi już ałej stópki a jedynie tego "palucha", więc widocznie jedno ma jednak coś wspólnego z drugim. Lekarz zalecił ciągłe prostowanie paluszka, gdy mała wstaje, noszenie bucików odwrotnie, tj. prawy na lewą nóżkę, masaże, itp. Inny lekarz powiedział natomiast, że jest to kwestia psychiki a nie mięśni czy ścięgna. Trudno jednak znależć w tej sytuacji najlepsze rozwiązanie, ale również dla mnie cenne są uwagi mojej przedmówczyni. Na pewno przekażę szwagierce.Pozdrawiam, Dominika.
      • Gość: Madziejka Re: szpotawość stóp!!! IP: *.* 26.08.02, 06:50
        My jeżdzimy do specjalistycznej klinik w Busko-Zdroju. To chyba raczej zbyt daleko od Warszawy, choć szczerze polecam.Jeśli idzie o zakładanie bucików na odwrót (prawy na lewy) to raczej ma to nie specjalne skutki. Ja też spotkałam się z takim pomysłem. Wypróbowałam, ale nie mogłam patrzeć na to. Bałam się o resztę stópki, bo jeżeli buciki mają profilowaną wkładkę (a taką mają wszystkie zdrowe buciki) to co się dzieje z nóżką jak ma w nieodpowiednim miejscu podwyszenie (zamiast od wewn. to od zewnątrz). Dlatego polecam specjalne wkładki do bucików, ale o nich już pisałam. Jeszcze raz życzę zdrówka dla córeczki szwagierki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka