Dodaj do ulubionych

ciemieniucha?

IP: *.* 25.08.02, 10:58
nie wiem co to jest ale na glowce przedniej czesci ma bardzo sucha skore i luszczaca sie smaruje oliwka ale jak tylko wyschnie to nadal jest bardzo suche - nie bardzo kojarzy mi sie to z ciemieniucha poniewaz nie jest to nawet ciemne
Obserwuj wątek
    • Gość: marudzik Re: ciemieniucha? IP: *.* 25.08.02, 13:42
      U mojej córeczki ciemieniucha na początku też nie była ciemna, wyglądała właśnie jak łuszczący się naskórek. Potem zrobiła się ciemno żółta. Walczyliśmy najpierw zwykłą oliwką Bambino, ale to skutkowało na krótko. Po specjalnie zrobionej oliwce w aptece (recepta od dermatologa dziec.) ciemieniucha już nie powróciła.
      • Gość: lea Re: ciemieniucha? IP: *.* 25.08.02, 14:06
        Ciemieniucha nie zawsze musi mieć ciemny kolor. A po oliwce trzeba ją wyczesywać szczoteczką.pozdrawiam lea :hello:
    • Gość: Lkasia Re: ciemieniucha?- babciny sposób IP: *.* 25.08.02, 16:23
      Hej mi pani w aptece poleciła "babciny" sposób- posmarować główkę dziecka masłem (tylko takim bez dodatku oleju) godzinę przed kąpielą - następnie umyć włoski. Mojej córeczce pomogło po pierwszym zabiegu - ciemieniucha już nie powróciła ...
    • Gość: asikg Re: ciemieniucha? IP: *.* 26.08.02, 10:07
      Ja też "walczyłam" z ciemieniuchą u mojego synka oliwką, ale nie pomagało. Wyraźną poprawę zauważyłam po smarowaniu masłem przed kąpielą ( tak jak pisała poprzedniczka - nie pachnie rewelacyjnie ale jest skuteczne) a ciemieniucha znikła całkowicie po kąpieli z płynem Balneum Hermal, króry dodawałam do wody, bo Mikuś miał skórę skazową. Pomogło na skazę i ciemieniuchę,bo dobrze natłuszczało skórę ( również głowy).
    • Gość: ez Re: ciemieniucha? IP: *.* 26.08.02, 12:15
      Ciemieniuch na początku wygląda jak sucha skóra a potem jak taki żółty strupek. Najlepiej masłem lub przed kąpielą pół godziny rozgrzaną lekko oliwką posmarować główkę a po kąpieli wyczesać grzebykiem
    • Gość: kasiap. Re: ciemieniucha? IP: *.* 26.08.02, 13:49
      Na ciemieniuche u mojego synka nie pomagaly zwykle sposoby - dopiero za rada dermatologa kupilam w aptece Xerial Capillare z Laboratorium SVR - i od razu podzialalo.Kaska
      • Gość: mama.Filip Re: ciemieniucha? IP: *.* 09.09.02, 13:32
        Kasiu, proszę napisz czy Xerial Capillare rozpuszcza ciemieniuchę czy trzeba ją wyczesywać? U nas w aptekach go nie ma, więc nigdzie nie mogę poczytać o jego stosowaniu. Mama Filipa.
        • Gość: kasiap. Re: ciemieniucha? IP: *.* 09.09.02, 15:09
          Teraz jestem w pracy, ale poszukam w domu ijutro wezme ze soba. Przepisze Ci najwazniejsze. Ale sama tego uzywalam tzn. na dzieciach i dawalo rewelacyjne efekty. Rozpuszcza ciemieniuche, ale trzeba tez troszke popracowac, ale naprawde niewiele. Moje dzieci strasznie nie lubily grzebania w glowie, wiec dla mnie Xerial byl ratunkiem. Rozpuszcza i tak reszte zmiekcza, ze nie potrzeba zadnego drapania czy wyskrobywania. Alus mial solidna ciemieniuche i w ciagu 2 miesiecy, uzywajac tego co tydzien, pozbylismy sie jej calkowicie.Kaska
    • Gość: emama Re: ciemieniucha? IP: *.* 10.09.02, 16:59
      Ciemieniuszka nie musi być wcale ciemna. Rewelacyjne efekty przynosi "Oliwka na ciemieniuszkę dla niemowląt i dzieci"- Skarb Matki, firma MacKar. Kosztuje ok. 15 zł.Pozdrawiam. Asik.
    • Gość: Basia.Pawlik Re: ciemieniucha? IP: *.* 10.09.02, 21:41
      Witaj,Ja walczyłam z ciemieniuchą dlugo i usilnie, bo Kubek ma skazę bialkową, a ciemieniucha - czyli łojotokowe zapalenie skóry może być jednym z objawów skazy. Przerabiałam różnorakie maści, płyny i dopiero rewelacyjnie pomogła maść Diprobase - obojętna maść, kupiona w aptece za 15 zł (można smarować całe ciałkobez zapachu). Smarowałam główkę na godzinę, pół a nawet na 10 minut przed kąpielą. Główkę myłam za pomocą szczoteczki do mycia twarzy. Efekt rewelacyjny ciemieniucha nie powróciła do dnia dzisiejszego, a Kubuś ma już 4.5 miesiąca.Pozdrawiam Basia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka