Dodaj do ulubionych

Płytki krwi - za dużo !!!!

IP: *.* 16.09.02, 10:01
Witam!Przyznam że jestem aktualnie trochę przestraszony, właśnie przed jakąś godz. wybrałem wyniki morfologii mojej 6mieś Ani i okazało się że ma ponad dwukrotnie przekroczony poziom PLT czyli płytek (ponad 1000K/uL)- byłem z tymi wynikami u pediatry stwierdził że musi to skonsultować z hematologiem - ja poprostu zaczynam się w tym momencie najnormalniej w życiu bać o to co powie hematolog!Miał ktoś podobny problem????Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Alinka Re: Płytki krwi - za dużo !!!! IP: *.* 16.09.02, 12:27
      Witam !Wzrost płytek krwi zregóły obserwuje się u niemowląt między 3 a 12 miesiącem życia - można jak najbardziej do hematologa iść, ale nie sądzę żeby to było wogóle coś poważnego.Ja też mam problemy z płytkami ale zupełnie w drugą stronę !Jestem w ciąży ale jak norma jest od 150 tys. to ja mam 118 tys !! Jestem pod opieką hematologa, on zleci dokładniejsze badania krwi. Ja przeszłam jakiś stan zapalny, hematolog znalazła powiększone węzły chłonne - i to już od dłuższego czasu. Wszystko w sumie trzeba zbadać - ale bez paniki.Pozdrawiam.
    • Gość: wyroślaczka Re: Płytki krwi - za dużo !!!! IP: *.* 17.09.02, 13:22
      Spokojnie człowieku.Mój 15-sto miesięczny obecnie synek zaraz po urodzeniu miał prawie 1000, potem liczba płytek krwi spadała, ale nigdy nie było mniej niż ok. 600 tys, czyli o wiele za dużo. Lekarz nie potrafił powiedzieć z czym jest to związane, ale zapewnił, że to nic poważnego, ponieważ przy jakiejś chorobie obserwuje się odbiegające od normy pozostałe wskaźniki. Mojego synka "uleczyła" wizyta w innym laboratorium, gdzie płytki policzono ręcznie - było 220. Okazuje się, że maszyna bierze maleńką próbkę, a płytki krwi są w skupiskach. I jeżeli maszyna trafi na takie właśnie duże skupisko, to wynik będzie zakłamany. Pozdrawiam
    • Gość: dorsi Re: Płytki krwi - za dużo !!!! IP: *.* 20.09.02, 09:36
      Ważne jest czy tylko płytki są nieprawidłowe czy też jakieś inne parametry krwi. Skoro piszesz tylko o płytkach to tez mysle, że spokojnie czekaj na odpowiedż hematologa.Wzrost płytek może mieć miejsce na przykład po leczeniu anemii.Napisz co powiedział hematolog.Dorsi mama Bianki
      • Gość: atomek Re: Płytki krwi - za dużo !!!! IP: *.* 20.09.02, 10:55
        Witam!Trochę jestem spokojnieszy! Hematolog powiedział że takie objawy wystepują w tym wieku dość często, pozostałe wyniki były OK więc porównując dwie serie badań polecił skontrolować poziom za jakieś 2 miesiące i jak narazie spać spokojnie! Dzięki Bogu!
    • Gość: Paulina Re: Płytki krwi - za dużo !!!! IP: *.* 29.09.02, 01:42
      Witaj!Dzieci do roku maja tzw. nadpłytkowośc fizjologiczna. Nas też bardzo lekarze przestraszyli, był i hematolog, bo Zuza w wieku 7 m-cy ( jak sie okazało jak miała 4 m-ce, to też tak wyszło, ale badania otrzymałam później) miała ok. 800 tys. Wreszcie poszukałam wiadomości na stronach hematologicznych i były tam podane normy w 1 dniu zycia, 1 tygodniu, do roku, 1-5 lat, itd. Też takie małe dzieciaczki mają mieć prawo więcej leukocytów, ponad dwukrotnie więcej niż normna dorosłego. Dziecko było zdrowe i wszystko ok. Jak skończyła roczek wszystko się obniżyło i mieściło się w normach, wprawdzie w górnych granicach. Proszę nie martwic się , na pewno wszystko jest dobrze!!!!! pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka