Dodaj do ulubionych

amoksiklav - pomóżcie

05.12.06, 17:23
Mam wielka prośbę, właśnie wróciłam od lekarza. Synek (6,5 mca) ma zapalenie
ucha (po kilku dniach kataru). Wykupiłam receptę - amoksiklav 457 mg. Mam to
zmieszać z wodą, napisane na opakowaniu "dodać w dwóch porcjach 29,5 ml wody
(lub do pozimu znacznika), za kazdym razem silnie wstrzasajac." dodałam 30 ml
wody (odmierzylam butelka od picia synka) w dwóch porcjach, ale zawiesina nie
siega do znacznika, jest jej mniej. Ja wskazówkę na ulotce rozumiem tak, że
trzeba dodac te 29,5 ml wody w sumie, ale podzielone na dwie tury, ale może
trzeba dać 2 razy po 29,5 ml???? Proszę odpowiedzcie szybko jeśli wiecie, bo
chce dać mu to lekarstwo, żeby zaczęło działać, bo szkoda mi go jak krzyczy z
bólu. Sorki za literówki - pisze z maluchem na kolanach...
Obserwuj wątek
    • omamamia1 Re: amoksiklav - pomóżcie 05.12.06, 17:34
      wydaje mi się,że powinnas dodać tak,by po wstrząśnięciu zawiesina sięgała do
      kreski.
      • kkamilka Re: amoksiklav - pomóżcie 05.12.06, 17:43
        NO TAK, ALE PO CO PISALI 29,5 ML? JAK DODAM DRUGI RAZ 30 ML TO BEDZIE WIECEJ
        NIZ KRESKA.... CZY JA JESTEM ANALFABETKA????
        • omamamia1 Re: amoksiklav - pomóżcie 05.12.06, 17:51
          a była dodana do tego miarka,czy skorzystałaś ze swojej?Chodzi mi o to,że miara
          która jest podana w ml jest orientacyjna(proszek moze przyjąć więcej bądź mniej
          wody),natomiast jeśli fizycznie tej miarki nie było w opakowaniu to trzeba
          sugerowac sie kreska na pojemniczku.Jeśli byłby wymóg producenta o odmierzenie
          dokładnie 29.5 ml musiałby dodac miarke do opakowania.
          • kkamilka Re: amoksiklav - pomóżcie 05.12.06, 18:25
            dzieki omamamia za chec pomocy.... przyszedł maz z pracy i weyczytal w ulotce
            ze do rozpuszczenia tej ilosci proszku trzeba 29,5 ml, ale ja juz zdazylam
            dodac do poziomu miarki. Ciekawe czy teraz nie za słaby mam roztwór... Jeszcze
            raz dziekuję. Malutki płacze, żal mi go strasznie, czopek efferalgan 80 nic nie
            pomógł.
    • omamamia1 Re: amoksiklav - pomóżcie 05.12.06, 19:06
      kurcze,źle to wyszło w takim razie.Czyli w sumie zawiesiny jest 35ml? i jakie
      dawkowanie u takiego malucha po 2,5 ml przez 7 dni dwa razy dziennie? Na uszko
      daj mu nurofen w syropku,dłużej działa i jest dodatkowo przeciwzapalny.
      • kkamilka Re: amoksiklav - pomóżcie 06.12.06, 09:02
        2 razy po 2 ml kazała pediatra dawać, ale że roztwór zrobiłam słabszy to daje
        mu tak ze 2 kreski więcej (miarka to strzykawka). W domu mam syropek Ibufen,
        dałam mu wieczorem i niedługo zrobił się pogodniejszy. Przypomniało mi się, że
        czytałam wczesniej, że dziewczyny rozgrzewaja na patelni sól, wsypuja do
        skarpetki i przykładaja taki mocno ciepły okład do uszek. NIe wiem, na ile
        pomógł ibufen, a na ile ta sól, ale okłady zrobiłam zaraz po syropku i mały od
        razy poweselał. Moja mama mówiła, że ja tez jako dziecko często miałam
        zapalenie ucha i przykładała mi wtedy rozgrzaną pieluszkę - też pomagało.

Antybiotyk mamy brać przez 7 dni, potem kontrol, mam nadzieję, że przez tydzień
        uszko się wyleczy.

Jeszcze raz dziękuje Ci Omamamia za pomoc smile Teraz mały śpi, po Ibufenie
        oczywiście, bo z rana marudził.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka